Horeca in coronatijd

Dochter Westbroek neemt café Stairway van vader Henk over: 'Mensen verklaren ons voor gek'

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© Chrissie Westbroek / RTL ZDochter Westbroek neemt café Stairway van vader Henk over: 'Mensen verklaren ons voor gek'
RTL

Het roemruchte Utrechtse café Stairway, voorheen Stairway to Heaven, sluit vandaag zijn deuren. Het concept van de zaak, gerund door zanger Henk Westbroek, was te niche geworden. Zijn 31-jarige dochter Chrissie neemt het stokje over en begint er iets nieuws, middenin coronatijd. "Het is verstandig om anticyclisch te werken."

Een horecazaak die het gevoel van New Orleans moet ademen. Dat is wat Chrissie Westbroek en haar partner Dani Aguilera voor ogen hebben. Het liefst waren ze de afgelopen maanden naar de Amerikaanse stad gevlogen, maar door corona zat dat er even niet in.

De sfeer van New Orleans

Het was niet gemakkelijk om een nieuw thema te vinden voor de horecazaak, waar rockmuziek jarenlang de boventoon voerde en sterren als Shania Twain en Alanis Morissette optraden. "We hebben avonden gezeten en heel veel horeca bezocht", vertelt Westbroek. Het moest uitgesproken en gedurfd zijn.

Ze stelden zichzelf de vraag: waar op de wereld wil je een huis hebben? "En toen kwamen we met New Orleans." De sfeer, het eten en het drinken willen ze naar hartje Utrecht halen. Denk aan visgerechten, maar ook lokale bieren en frisdranken uit de Amerikaanse stad wil ze op het menu zetten.

Een nog hele jonge Chrissie samen met vader Henk bij een cd-presentatie.© ANP / Edwin Janssen
Een nog hele jonge Chrissie samen met vader Henk bij een cd-presentatie.

Zoon wil barman worden

Dat dochter Westbroek het stokje van haar ouders zou over nemen klinkt misschien heel logisch. Ze werkte zelf immers jarenlang in de zaak en heeft net als haar man een horecahart. Maar toch ze is afgestudeerd in de finance en heeft ze ook een baan als consultant.

Het was de oudste zoon die zijn ouders een duwtje gaf. Hij wil namelijk barman worden en dus moest en zou Stairway in de familie blijven. Maar toen kwam corona.

"Als je naar de economie kijkt, is het verstandig om anticyclisch te werken. Maar misschien schat ik het verkeerd in. Ondernemen is risico nemen."

Beginnen in onzekere tijden

De horeca wordt hard geraakt door corona. En met een tweede coronagolf op komst lijkt dit niet het ideale moment om met iets nieuws te komen. "Mensen verklaren ons dan ook een beetje voor gek", erkent ze.

En dan komt toch die financiële kennis om de hoek kijken. "Als je naar de economie kijkt, is het verstandig om anticyclisch te werken." Ze heeft zo veel vertrouwen in de nieuwe zaak, dat ze verwacht dat mensen straks juist naar hen komen, en niet naar de buurman.

In economisch zware tijden willen we immers ook buiten de deur eten en drinken. Maar omdat we dat dan minder vaak doen, zullen we bewuster kiezen waar we ergens gaan zitten, zo is haar gedachte. "Maar misschien schat ik het verkeerd in. Ondernemen is risico nemen."

'Heel Utrecht heeft het erover'

Dat corona er de laatste maanden ingehakt heeft, merken ze in de zaak aan de Utrechtse Mariaplaats maar al te goed. "De horeca in de binnenstad moet het hebben van bedrijven en hun borrels. Denk aan de NS, de gemeente. Maar die werken nu allemaal thuis, dus die zijn er niet."

Het was dan ook een grote opluchting voor het personeel van Stairway dat de zaak in de familie Westbroek blijft en opnieuw een horecabestemming krijgt. "Iedereen heeft er zin in, maar het is wel spannend. Zeker jonge mensen hebben wel zin in iets nieuws. En ze werken ergens waar iedereen in Utrecht het over heeft."

"Ik heb inmiddels van mijn vader geleerd dat je niet altijd politiek correct moet zijn. Pas als je je als een idioot gaat gedragen, gaan ze opeens naar je luisteren."

Politiek correct werkt niet altijd

De afgelopen jaren merkte dochter Westbroek wel dat het horecaklimaat in Utrecht niet altijd even gemakkelijk is. Zo lag Stairway in de clinch met de politie, de gemeente en de bierbrouwer, die ook eigenaar is van het pand.

Westbroek kwam erachter dat redelijk blijven niet altijd de manier is om een probleem op te lossen. "Ik heb inmiddels van mijn vader geleerd dat je niet altijd politiek correct moet zijn. Pas als je je als een idioot gaat gedragen, gaan ze opeens naar je luisteren." En als het echt nodig is, kan ze de 'bulldozer' inzetten. "Zo noem ik mijn vader altijd."

Hele andere ambitie

Hoeveel zin ze ook heeft in het nieuwe horeca-avontuur, als ze haar echte droombaan mocht kiezen, koos ze iets heel anders. "Eigenlijk zou ik cfo willen worden van een multinational." Toch weer de financiële wereld dus. "Dan kun je het maatschappelijke en financiële met elkaar combineren."

De horeca zou ze er, net als de afgelopen jaren, naast blijven doen. Ze ziet het wel voor zich dat haar man en kinderen dagelijks in de weer zijn in de zaak en dat zij zich bezighoudt met het zakelijke. "Mijn man is meer van de sfeer, ik ben meer van de cijfers. Dus geef mij die cijfers maar."

Henk Westbroek neemt afscheid van 'rockcafé' Stairway to Heaven:

Lees meer over
Link in bioZ link in bio