Overal teststraten

Testen voor de deur van de baas: 'Bedrijven zijn het wachten zat'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© Corporate VitalityTesten voor de deur van de baas: 'Bedrijven zijn het wachten zat'
RTL

Wachtrijen bij de GGD, werknemers die onnodig lang thuiszitten met een snotneus: sommige bedrijven zijn het zat en zetten eigen coronateststraten op. Die straten worden ingericht door de gezondheidsadviseurs en arbodiensten van Nederland. "Wie niet ziek is, kan gewoon aan het werk."

De privéteststraten helpen bedrijven draaiend te houden. Want wie negatief wordt getest, kan gewoon aan het werk. "Die tests zijn inmiddels zo snel en betrouwbaar dat je ook binnen een half uur al antwoord kunt hebben", zegt Roel Voorwald, eigenaar van Corporate Vitality.

Het Eindhovense bedrijf voert normaal allerlei vitaliteitsprogramma's uit voor bedrijven in de buurt, zoals Signify. "Maar we kregen veel vragen van bedrijven over wat ze zélf kunnen doen met corona." Omdat de vitaliteitsbusiness een beetje stil lag door corona, besloot de ondernemer in het opzetten van teststraten te duiken.

13.000 werknemers van ASML

Mobiele units, verpleegkundigen, een laborant en een veilig computersysteem zijn nodig om een straat op te tuigen. "We hebben letterlijk alle kennis en apparatuur bij elkaar gezocht om testlocaties te kunnen inrichten", zegt de ondernemer.

De eerste grote klant was chipmaker ASML in Veldhoven. Alle 13.000 medewerkers kunnen zich laten testen bij de teststraat vlakbij het hoofdkantoor.

De teststraat is nu nog bedoeld voor medewerkers met klachten, maar het bedrijf wil eigenlijk alle werknemers de mogelijkheid geven zich te laten testen, zegt Voorwald. Vooral als mensen bang zijn of bijvoorbeeld moeten reizen naar het buitenland.

"Er komen nu maximaal 150 medewerkers per dag naar de testlocatie." Dat kost het bedrijf zo'n 75 euro per persoon.

Een tester van Corporate Vitality© Corporate Vitality
Een tester van Corporate Vitality

Snellere oplossingen

Corporate Vitality maakt gebruik van de standaard PCR-testen die binnen twee dagen duidelijkheid geven. Maar ook van snellere antigeentesten, bedoeld voor mensen met milde of geen klachten.

Die geven dus binnen een half uur uitslag, maar zijn wel betrouwbaar, zegt de ondernemer. "Iemand met een positieve uitslag wordt doorgestuurd naar een arts."

Bedrijven willen snellere oplossingen dan die de GGD biedt, zegt Voorwald. Het aantal coronagerelateerde ziekmeldingen neemt weer toe en de werkvloer is in opkomst als besmettingshaard. Al tijdens de eerste golf zorgde het virus voor een piek in het verzuim en dat kost bedrijven geld.

Meer bedrijven melden zich

Om die reden komen er inmiddels meer bedrijven aankloppen, vertelt Voorwald. Vooral op campussen en bedrijfsterreinen pakken zij vaak gezamenlijk de organisatie op.

"We zijn net begonnen op de Flight Campus", zegt hij, een bedrijventerrein bij de luchthaven van Eindhoven. Op een nieuwe website kunnen werkgevers bovendien strippenkaarten kopen voor tests.

Direct testen

Ook het Rotterdamse Meditel bouwt teststraten voor bedrijven. "Wij geven de garantie dat werknemers vandaag nog terechtkunnen. Daarom zijn we, ondanks dat we dezelfde PCR-testen gebruiken, toch sneller dan de GGD", zegt Marloes Jongerhuis, woordvoerder van Meditel.

Wel is duidelijk dat bij beide testers de wachttijden oplopen nu het aantal besmettingen stijgt. Uiteindelijk komen alle testen ook weer terecht bij dezelfde labs.

Keel- en neusswabs

Het bedrijf, onderdeel van Venturion, voert normaal onder meer medische keuringen uit, maar stapte twee weken geleden in teststraten. Die staan inmiddels op bedrijvenparken in Uden, Nijmegen en Roosendaal. "We kijken ook naar uitbreiding in de randstad",zegt Jongerhuis. "Het wordt steeds drukker."

Er worden per locatie zo'n 150 tests per dag afgenomen voor 195 euro per persoon. Werkgevers registreren zich bij de bedrijven, pas daarna kunnen werknemers zich melden. "Je komt bij ons op het terrein aan, legitimeert je en daarna volgt de keel- en neusswab", zegt Jongerhuis. "Je blijft in de auto, al open je wel je deur."

'Privacy is heel belangrijk'

Voorwald van Corporate Vitality noemt het een hele klus. "Het is heel belangrijk om mensen gerust te stellen", zegt hij. Ook moeten de systemen waterdicht zijn. "De privacy is heel belangrijk, daarom besteden bedrijven dit ook uit."

Een uitslag is gevoelige informatie die volgens Voorwald alleen met de patiënt wordt gedeeld. Niet met het bedrijf waarvoor je werkt. Ook Jongerhuis beaamt dit: "Bij een positieve uitslag zijn we alleen wettelijk verplicht om de GGD in te lichten."

Werknemers maken bij Meditel een account aan en krijgen daar de uitslag. Positieve tests worden nagebeld. Wat een werknemer doet met de uitslag, is aan hen, drukken de bedrijven op ons hart. Overigens verbiedt de privacywet AVG het werkgevers ook om de naam van een zieke werknemer te delen met de rest van het bedrijf.

Geen ruchtbaarheid geven

Juist om die gevoeligheid zijn niet alle bedrijven die inmiddels coronateststraten opzetten voor andere bedrijven bereid om te delen wat ze doen. "Onze klanten willen er geen ruchtbaarheid aan geven en dat respecteren wij uiteraard", zegt Walter de Jager, partner bij arbodienst Merces Custodio/Verzuimstopt.

De Jager laat weten zo'n 25 locaties in Nederland te voorzien van teststraten, allen klanten van het bedrijf. Een PCR-test kan daar vanaf 125 euro per tester. "Wij registreren nergens de mogelijke uitslag. Dit is aan de werknemer zelf om met de werkgever te delen." De uitslagen komen via het lab, er kunnen daarom geen rapportages worden gegeven aan de baas.

Die baas is echter wel bereid te betalen voor een uitslag. "Werkgevers zetten ons in om het verzuim laag te houden", zegt De Jager. En daar hopen alle teststraatmakers van Nederland van te profiteren. "Door corona is ook onze reguliere business minder geworden", zegt Voorwald. "Dit kan het jaar weer een beetje goedmaken."

Lees meer over
ThuiswerkenZiekteverzuimCoronamaatregelenOndernemersZ link in bio