Extra maatregelen

Ondernemers bezorgd over avondklok: 'Niet nog meer schade'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPOndernemers bezorgd over avondklok: 'Niet nog meer schade'
RTL

Nederland gaat de komende weken in een nog strengere lockdown. Als het aan het kabinet ligt, komt er dit weekend al een avondklok. Supermarkten moeten eerder dicht en personeel mag alleen met een werkgeversverklaring buiten zijn. Ondernemers zijn bezorgd: "Het mag niet leiden tot nog meer schade."

Demissionair premier Rutte kondigde vanmiddag aanvullende maatregelen aan om het coronavirus in te dammen. Het gaat bijvoorbeeld om minder visite en een sneltest voor reizigers. En, indien goedgekeurd door de Tweede Kamer, een avondklok.

De maatregel gaat mogelijk zaterdag al in en houdt in dat we van 20:30 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends binnen moeten blijven, met een aantal uitzonderingen. Wie voor werk op straat moet zijn, moet bepakt zijn met een verklaring.

 

Deze mensen mogen tijdens de avondklok nog wél naar buiten
Lees ook

Deze mensen mogen tijdens de avondklok nog wél naar buiten

"Duidelijk is dat deze maatregel het aantal beschikbare uren om boodschappen te doen verder inperkt", zegt supermarktvereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De branche hoopt dat mensen gespreid komen en elkaar de ruimte geven. 

De supermarkten gaan er ook vanuit dat de distributiecentra, transport- en vulploegen door kunnen draaien en dat de online bezorging van boodschappen door kan blijven gaan. 

'Niet nog meer schade'

Ondernemersclubs VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen er bij het kabinet stevig op te hebben aangedrongen dat de avondklok niet mag leiden tot meer economische schade, bij supermarkten of andere ondernemers zoals maaltijdbezorgers en ploegendiensten.

Het aangekondigde systeem met noodzakelijke werkgeversverklaring die mensen op zak moeten hebben om op straat te zijn, lijkt werkbaar, zeggen de clubs. "Maar de voorbereidingstijd voor ondernemers is kort."

Zorgen in meer sectoren

Het idee van een avondklok leidt tot zorgen bij verschillende sectoren, zo blijkt uit een rondgang van RTL Z. Er wordt meer drukte verwacht bij de supers en gepleit voor uitzonderingen voor maaltijdbezorgers. 

De bedrijven die nu nog open zijn voor consumenten, zijn al noodzakelijk, zei Lize Nauta, econoom bij RaboResearch er over. "Mocht in hun bedrijfsvoering ook nog verandering komen door de avondklok, dan kan dat gevolgen hebben." 

Ze noemt het voorbeeld van pakketbezorgers. "Die staan al onder druk nu, als ze dan ook niet meer mogen bezorgen na 20.00 uur wordt die situatie alleen maar erger."

Lees meer over
Albert HeijnPicnicJumboPostNLDHLEconomieOndernemersCoronacrisis in Nederland