Eerder dan kabinet

Tilburg komt startende ondernemers nu al te hulp: 'We zijn heel blij en verrast'

Door Frederieke Hegger··Aangepast:
Tilburg komt startende ondernemers nu al te hulp: 'We zijn heel blij en verrast'
RTL

De gemeente Tilburg begint vandaag met hulp aan startende ondernemers. Het kabinet opent in mei voor het eerst een loket voor starters, in Tilburg vinden ze dat te laat.

Vanaf vandaag kunnen de ondernemers zich daarom bij de gemeente melden als ze in aanmerking willen komen voor een lening van maximaal 15.000 euro. De eerste drie jaar hoeft er niet afgelost te worden, en het eerste jaar is renteloos. Daarna betalen de ondernemers 2 procent.

De regeling is vooral opgezet omdat startende ondernemers nog zo lang moeten wachten op de landelijke steun, laat een woordvoerder weten. Op de website van de Rijksoverheid staat dat het kabinet het loket voor starters 'in mei hoopt te openen'.

Net op tijd

Tim Frenken, eigenaar van stadsstrand Beachy, was 'blij en verrast' toen hij hoorde dat de lening er zou komen. De steun komt net op tijd.

"Door de coronacrisis kregen we van banken alleen maar 'nee' te horen. Die geloven niet meer in horeca. En toen moesten we na de zomer ook nog eerder dicht. We kwamen net een maand omzet tekort door al die coronamaatregelen."

Stadsstrand Beachy moest coronaproof worden gemaakt. © Eigen foto
Stadsstrand Beachy moest coronaproof worden gemaakt.

Geen steun

Daar kwam bij dat startende ondernemers – Beachy bestaat officieel sinds april 2020 – tot nu toe niet in aanmerking kwamen voor steun.

Alle spaarcenten gingen daarom in de onderneming zitten. Zo moest het stadstrand, dat eigenlijk bedoeld was voor drukke festivals, coronaproof gemaakt worden.

Niet alle ondernemers geholpen

Frenken is erg blij dat Beachy nu weer een paar maanden kan overbruggen, maar hij heeft ook gemengde gevoelens. "Deze lening helpt niet alle startende ondernemers in Tilburg. Sommigen hebben al zulke hoge schulden dat ze niet nog een lening aan willen gaan."

Maar hij is vooral dankbaar. "Je voelt je vaak niet gehoord in deze crisis. Het is fijn dat de gemeente zijn nek uitsteekt."

Voorwaarden

Wie in aanmerking wil komen voor de Tilburgse lening moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de onderneming zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel tussen 1 oktober 2019 en 15 maart 2020. Een andere optie is dat je aantoont dat het bedrijf duidelijk geraakt is door de lockdown, bijvoorbeeld door gedwongen sluiting.

Startend ondernemer Geoffrey Ibes, die namens de starters in Tilburg heeft gepleit voor extra steun erkent dat misschien niet iedereen hiermee geholpen is, maar 'dit was het maximaal haalbare'.

Maatwerk leveren

Bovendien laat het volgens Ibes zien dat gemeenten misschien wel iets kunnen dat het kabinet niet kan: maatwerk leveren. "Het zou goed zijn als er een landelijke pot komt, en dat gemeenten vervolgens gaan kijken welke ondernemers steun mogen krijgen. Tilburg laat zien dat het kan."

Ook het kabinet biedt startende ondernemers vanaf mei een lening aan: een corona-overbruggingskrediet van maximaal 35.000 euro.  De exacte invulling van de coronasteun voor starters is nog niet helemaal duidelijk.

Vaste lasten betalen

Het kabinet schrijft wel dat de regeling 'zoveel mogelijk wordt gebaseerd op de TVL', de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Daarmee krijgen ondernemers steun om een deel van hun vaste lasten te kunnen betalen. Hij geldt voor het eerste en het tweede kwartaal van 2021.

De startersregeling is recentelijk nog uitgebreid. Niet alleen ondernemers die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen komen in aanmerking voor steun. Dat geldt nu ook voor ondernemers die tussen 30 september 2019 en 1 januari 2020 zijn begonnen. Eind januari van dit jaar werd een motie daarover aangenomen.

Lees meer over
Wouter KoolmeesWopke HoekstraCoronacrisis in NederlandZ link in bioGemeente Tilburg