Pleidooi voor buurtwinkel

Noodkreet speelgoedwinkelier: 'Koop bij winkel op de hoek'

Door Sjors Rodenburg··Aangepast:
© Sjors RodenburgNoodkreet speelgoedwinkelier: 'Koop bij winkel op de hoek'
RTL

Isis Goldstein van de Amsterdamse speelgoedwinkel Knutsel Frutsel is de wanhoop nabij. Terwijl kleine winkeliers op een houtje moeten bijten, draaien de grote webwinkels recordomzetten. Ze roept alle consumenten op lokale ondernemers te steunen. "Bol doet helemaal niets voor de community."

Al bijna een kwart eeuw is Knutsel Frutsel aan het Amsterdamse Hoofddorpplein een begrip in speelgoedwinkelland. Vanuit de hele stad wippen ouders er binnen voor duurzaam geproduceerd speelgoed, de ruime collectie kinderboeken en natuurlijk de kenmerkende gekke knutsels en frutsels. Het leverde de zaak in 2019 de titel van 'speelgoedwinkel van het jaar' op.

Knutsel Frutsel kenmerkt zich door persoonlijke service, want op prijs kan ze het nooit winnen van de grote jongens, zegt eigenaresse Isis Goldstein. Dus lezen zij en haar 'winkelmeisjes' alle boeken die ze verkopen, spelen ze alle spelletjes en prutsen ze op hun vrije dag met lijm, glitters en kraaltjes. De toppers belanden als recensie op de website.

Slow shopping

Zoek je een cadeautje, maar weet je niet wat? Geen punt: schap voor schap wordt afgestruind op zoek naar dat ene pareltje. Ook al kost dat een half uur. Alles om de klant zich koning te laten voelen.

"Ik noem dat slow shopping", vertelt de van oorsprong Canadese ondernemer. "Het gaat bij ons niet om de goedkoopste zijn. Mensen komen echt naar de winkel om bij de hand genomen te worden."

Isis Goldstein: "Mensen komen echt naar de winkel om bij de hand genomen te worden."© Sjors Rodenburg
Isis Goldstein: "Mensen komen echt naar de winkel om bij de hand genomen te worden."

Maar nu even niet. Net als de rest van de Nederlandse detailhandel is Knutsel Frutsel sinds 15 december dicht. Wel mag ze sinds vorige week online of telefonisch bestelde artikelen aan de deur overhandigen, het zogenaamde click & collect.

Sindsdien voert de speelgoedwinkelier uitgebreide gesprekken via WhatsApp met (potentiële) klanten, waarin ze geduldig vragen beantwoordt over die ene puzzel of de kleur van de ijslollystokjes. Uiteraard vergezeld door foto's.

Slow shoppen kan immers ook digitaal. Niet dat het veel oplevert, verzucht Goldstein. "Ik heb vandaag vijf bestellingen, goed voor 160 euro omzet. Op een normale dag zet ik rond de 1000 euro om."

Buurtwinkel

Terwijl Bol.com woensdag bekendmaakte in 2020 met 70 procent te zijn gegroeid tot een omzet van 4,3 miljard euro, zag Goldstein haar inkomsten in januari juist met 70 procent dalen.

Het irriteert haar mateloos. "Het is zo scheef. Bol doet helemaal niets voor de community. Mijn winkel is een plek waar mensen hun buren tegenkomen. Ik ken alle kinderen uit de buurt."

Om haar frustratie te uiten, plaatste ze deze week een bericht op Facebook waarin ze uitgebreid ingaat op haar financiële situatie. Het leverde honderden hartverwarmende reacties op, vertelt de ondernemer, en tientallen extra bestellingen. "Gisteren heb ik wel tien mensen aan de deur gehad", zegt ze cynisch. "Een stuk meer dan afgelopen week."

De situatie is nijpend, wil ze maar zeggen. Alleen al in januari ging er 17.000 euro aan omzet verloren, bovenop de 41.000 euro aan misgelopen omzet vorig jaar. Haar persoonlijke buffer, eigenlijk bedoeld voor later, heeft ze er afgelopen jaar al doorheen gejast.

Net als alle door de lockdown getroffen winkeliers heeft de ondernemer recht op overheidssteun, maar die dekt bij lange na niet alle kosten. Van de 3800 euro die ze maandelijks aan huur betaalt, verwacht Goldstein maximaal 2500 euro vergoed te krijgen via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ook andere vaste kosten lopen gewoon door.

Steeds meer schulden

Daarbovenop ontvangt ze via de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) nog eens 825 euro per maand. Daarvan moet de alleenstaande moeder al haar eigen vaste lasten betalen en boodschappen doen, legt ze uit. "Je kunt begrijpen dat dat niet gaat met een hypotheek en twee pubermeiden."

De schulden stapelen zich ondertussen op, aan onder meer leveranciers, de Belastingdienst en haar huisbaas. Een huurverlaging zit er niet in, ondanks meerdere verzoeken bij de verhuurder. Wel mag ze de helft over een half jaar betalen, zonder rente. "Als ondernemer ben ik privé aansprakelijk, dus als ik failliet ga, verlies ik mijn huis."

Click & collect biedt voor Isis Goldstein nauwelijks soelaas: "Vandaag heb ik vijf klanten."© Sjors Rodenburg
Click & collect biedt voor Isis Goldstein nauwelijks soelaas: "Vandaag heb ik vijf klanten."

Wat de speelgoedwinkeleigenaar het meest steekt, is dat veel mensen denken dat ondernemers door de overheid met miljarden overeind worden gehouden. "Maar dat is zeker niet zo. De steun voelt als een zuchtje lucht terwijl ik eigenlijk stik. Als ik dat vertel, hebben ze meteen met me te doen."

Om het tij te keren roept de ze alle Nederlandse consumenten op hun producten vooral bij buurtwinkels af te nemen. "Boeken koop je bij de lokale boekwinkel en ijzerwaren bij de ijzerwinkel op de hoek", legt ze uit. "We moeten niet alleen naar de laagste prijs kijken. Sommige mensen denken dat ze door mij gewipt worden omdat het op Bol goedkoper is, maar bij mij betaal je wel de reële prijs."

Rollercoaster

Voor Goldstein voelde de aflopen maanden als een emotionele rollercoaster. Wat begon met paniek ging na verloop van tijd over in een desolaat gevoel. Nu overheerst berusting, zegt ze. Met pijn in het hart heeft ze vier van haar vijf 'winkelmeisjes' moeten laten gaan. "Er was voor hen niets meer te doen. Ik had geen keuze."

De positieve reacties uit de buurt houden haar voorlopig overeind. Het waren ook de buurtbewoners die haar opriepen een webwinkel te openen, zodat ze speelgoed en knutselspulletjes bij haar konden blijven kopen. Dus tuigde ze tegen haar principes in een webwinkel op, die op dit moment wordt gevuld door haar enige overgebleven personeelslid.

Ondanks alles blijft Goldstein optimistisch over de toekomst. Als ze haar schulden heeft afbetaald, hoopt ze haar winkel over te kunnen doen aan iemand anders en zelf inkoper te kunnen blijven. Stoppen is in ieder geval geen optie. "Ik probeer heel vrolijk te zijn. Ik stap pas uit als Knutsel Frutsel weer een bloeiende buurtwinkel is."

Lees meer over
Bol.comSpeelgoedDetailhandelRetailCoronacrisis in NederlandZ link in bioEconomieOndernemersAmsterdam