Weer eropuit

Nederlandse ondernemers in vakantielanden tussen hoop en vrees

Door Paul le Clercq en Malin Kox··Aangepast:
© Finca Alegria de la VidaNederlandse ondernemers in vakantielanden tussen hoop en vrees
RTL

Het vakantieseizoen staat voor de deur. Normaal gesproken een drukke periode voor de uitbaters van campings, finca's en gîtes. Hoe is dat dit coronajaar? RTL Z sprak Nederlandse ondernemers in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Op moment van schrijven is er nog een negatief reisadvies van kracht voor het buitenland, dat in ieder geval tot 15 mei geldt. De verwachting is dat dit binnenkort wordt versoepeld. Ook wordt er in Europees verband gewerkt aan 'groen certificaat', waarmee je makkelijker vrij binnen Europa moet kunnen reizen.

Allemaal leuk en aardig, maar durven de Nederlanders de grens ook weer over? Loopt het storm qua reserveringen of is het huilen met de pet op? En hebben de ondernemers hun prijzen verhoogd of juist niet? 

Marian en Wil van den Akker, van Domaine Caraman. © Eigen foto
Marian en Wil van den Akker, van Domaine Caraman.

Marian van den Akker - Domaine Caraman (Frankrijk)

"We starten binnenkort met het seizoen. Nederlanders boeken wel, zeker onze trouwe gasten. Die vinden dat ze lang genoeg thuis hebben gezeten en durven de reis wel aan. Ze kennen de omgeving en weten dat we hier weinig last hebben van de coronatoestand", vertelt Van den Akker, eigenaresse van een bed and breakfast in het zuiden van Frankrijk. 

"De avondklok van 19.00 uur geldt nu nog wel, al merken wij daar zelf weinig van. Waar moet je hier nog naartoe na die tijd? De terrassen zouden op 19 mei weer open moeten, de restaurants in juni", aldus van Den Akker, die het gevoel heeft 'dat mensen het wel op de koop toenemen dat niet alles kan op vakantie'. 

Op dit moment heeft de bed and breakfast vooral reserveringen van Fransen, die er toch even in eigen land tussenuit willen. "Maar zij boeken voor maximaal 2 tot 3 dagen. Gelukkig hebben we de luxe om te kunnen zeggen: dan toch maar niet. We hebben liever gasten die minimaal een week komen."

Camping Mas la Bauma, op ruim 100 kilometer van Barcelona.© Eigen foto
Camping Mas la Bauma, op ruim 100 kilometer van Barcelona.

Rob van Engelen - camping Mas la Bauma (Spanje)

"Heel kort door de bocht: we weten nog niet waar we aan toe zijn. Vorig jaar zaten we op 30 tot 40 procent van de normale bezetting", vertelt Rob van Engelen van de camping gelegen in de uitlopers van de Pyreneën. Voor deze zomer heeft hij pas zeven reserveringen binnen. "In totaal. Ook voor een kleine camping als wij, met 25 plekken, is dat weinig. Wat dat betreft zitten we in grote onzekerheid."

"Het is wel ontzettend logisch dat mensen afwachten en pas op het laatste moment een beslissing nemen over hun vakantie. Wij maken ons er niet zo druk om. We hebben een spaarcentje achter de hand en we hoeven niet meer voor de bank te werken. We hebben dan ook geen prijsverhogingen doorgevoerd", zegt hij. 

"Opvallend: er reserveren nu veel mensen die bijvoorbeeld in Barcelona wonen, maar wel een Nederlandse achtergrond hebben. Voor deze zomer verwacht ik dat er vooral mensen uit Catalonië zelf komen, in plaats van Nederlanders en Belgen, al hebben we hier nooit veel reclame gemaakt." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Margreet de Jong - Finca Alegria de la Vida (Spanje)

"Het is nog niet fantastisch nee", vertelt Margreet de Jong van de camping in Andalusië. "Vorig jaar hebben we van eind juni tot begin september gasten gehad. Allemaal mensen die lastminute hadden geboekt. Toen werd het code oranje, was iedereen weer in paniek, en kwam het tot op heden stil te liggen."

"De afgelopen dagen hebben we de eerste reserveringen binnengekregen. Voor de zomer, maar ook voor september en oktober. We hadden altijd een zeer goed lopende bed and breakfast, maar sinds corona... "

Net als iedereen hoopt ook De Jong dat er snel weer toeristen mogen komen. "Het houdt een keer op dat we dit nog trekken. Zonde, want we zitten hier al elf jaar, het is toch ons levenswerk. Nu staat het huis maar leeg te zijn en de vaste lasten lopen door. We hebben wel wat financiële steun gehad hoor. En we begeleiden jongeren uit Nederland, met wie het niet goed gaat. Daar krijgen we ook een vergoeding voor."

"Het is ontzettend logisch dat mensen afwachten en pas op het laatste moment een beslissing nemen over hun vakantie."

"Verder maak ik nu jam en cadeaupakketten met Andalusische producten. Die worden verkocht in een winkel in Deventer. We zijn op een punt gekomen dat elke 10 euro, elke 100 euro telt. De prijzen voor een overnachting in onze glampingtenten hebben we niet verhoogd, de kamerprijzen wel. Met 5 euro", zegt De Jong. 

"Van vorig jaar zijn nog veel omboekers over. Zij hebben hun verblijf al deels betaald, dus daar verdienen we ook niet veel meer aan. Dus gooi de boel maar open! Hopelijk kunnen we in 2022 met een enigszins schone lei beginnen", besluit zij. 

Pieter en Barbara Witschge – camping Tenuta Squaneto (Italië)

"We gaan een stuk beter draaien dan vorig jaar", verwacht Pieter Witschge, die samen met zijn vrouw Barbara een camping heeft in Italië, op de grens van Piemonte en Ligurië. Ze hebben weliswaar besloten om de opening een maand uit te stellen, maar voor de zomer ziet het er goed uit.

Vorig jaar hebben ze vanwege corona bewust veel afstand gehouden tussen de verschillende plekken op de camping. Daardoor konden ze maar de helft van het aantal gasten kwijt als normaal. Maar dit jaar 'gaat de rem er af'.

'Puzzelen'

"Het ziet er naar uit dat het deze zomer een paar weken volle bak is", zegt Witschge. Het wordt volgens hem voor de laatste week van juli en de eerste twee weken van augustus zelfs puzzelen om iedereen kwijt te kunnen.

Vakantiegangers hebben volgens Witschge, voor zover mogelijk, hun vakantie wat naar achteren geschoven. "Ze wachten hun vaccinatie af of ze kijken of het sowieso wel kan." Hij verwacht in ieder dat september drukker wordt dan normaal.

Pieter en Barbara Witschge bij het zwembad van hun camping Tenuta Squaneto.© Pieter Witschge
Pieter en Barbara Witschge bij het zwembad van hun camping Tenuta Squaneto.

Veel mensen hebben wel geboekt, maar met een voorbehoud. Als het code oranje blijft, of als het reisadvies straks ook nog negatief is, dan kunnen ze hun boeking uitstellen. Dat gebeurde ook vorig jaar, merkt de Nederlander. 

De prijzen heeft Witschge maar licht aangepast, met 3 tot 4 procent, maar dat is ook omdat vorig jaar de prijzen gelijk zijn gebleven. De prijzen zijn niet extra verhoogd om het negatieve effect van corona van vorig jaar goed te maken.

Frans Wijnhoven - Camping Aumühle (Duitsland)

"Morgen mogen we open", zegt Frans Wijnhoven, die samen met zijn vrouw een camping heeft iets onder Koblenz, niet ver van de Rijn. Vóór corona kwamen er veel mensen die op doorreis waren het zuiden.

Maar nu zijn er nog weinig boekingen. Voor Hemelvaart en Pinksteren staat de telefoon wel roodgloeiend zegt Wijnhoven, maar dat zijn zeker geen Nederlanders. "Die wachten tot de grenzen opengaan en ze geen negatieve test hoeven te laten zien en niet meer in quarantaine hoeven."

De camping van Frans Wijnhoven en zijn vrouw.© Frans Wijnhoven / Camping Aumühle
De camping van Frans Wijnhoven en zijn vrouw.

Voor juli en augustus heeft Wijnhoven wel boekingen, maar nog slechts mondjesmaat. Als het opengaat, dan ontstaat er ineens een run, verwacht hij. De prijzen heeft hij slechts verhoogd met 0,50 euro per nacht voor een plek voor twee personen en dat is dan ook nog eens omdat de kosten voor elektriciteit omhoog zijn gegaan en omdat vorig jaar de prijzen gelijk bleven.

Rob Meurs - Vakantiehotel Der Brabander (Duitsland)

We mogen nog steeds niet open, zegt Rob Meurs. Samen met zijn vrouw en kinderen heeft hij Der Brabander, een hotel met appartementen in het Sauerland, in Duitsland.

Dat Der Brabander nog niet open kan en de camping van Frans Wijnhoven en zijn vrouw wel komt doordat Meurs in een andere deelstaat zit dan Wijnhoven, met meer besmettingen.

'In het allerbeste geval kunnen wel met pinksteren open'.© Vakantiehotel Der Brabander
'In het allerbeste geval kunnen wel met pinksteren open'.

"In het allerbeste geval kunnen wel met Pinksteren open, maar dat is nog geen zekerheid. We bereiden ons wel voor", zegt Meurs. Voor de zomer ziet het er wel goed uit. De hotelkamers en appartementen zijn dan al voor 65 procent, misschienwel 70 procent bezet. Dat is iets meer dan twee jaar geleden rond deze tijd, volgens Meurs. 

Voor een deel van de boekingen gaat het om vaste gasten, voor een ander deel om gasten die vorig jaar niet kwamen en hun vakantie hebben doorgeschoven. De prijzen heeft Meurs maar licht verhoogd, met 3 procent.

Lees meer over
KamperenVakantieLockdownFrankrijkSpanjeDuitslandItalië