'Ondernemers moedeloos'

Nieuwe ronde steun in aantocht, zzp'er valt 'onterecht' buiten de boot

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPNieuwe ronde steun in aantocht, zzp'er valt 'onterecht' buiten de boot
RTL

Een nieuwe ronde van coronamaatregelen betekent ook weer extra steun voor ondernemers. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over een aanvullend pakket van ruim 2 miljard euro aan noodsteun. Ondernemers twijfelen nu al of het genoeg is. En zzp'ers vallen buiten de boot.

Winkels, horeca, feestjes: sinds zondag moeten veel ondernemers hun zaak vanaf 17.00 uur sluiten. Er geldt weer een fors pakket aan nieuwe coronamaatregelen, in elk geval voor drie weken. En daarmee gaat opnieuw veel omzet in rook op.

Het kabinet komt met extra steun, bovenop de al aangekondigde Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De loonsteun Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is terug van weggeweest en kan worden ingeroepen bij een omzetverlies van 20 procent voor de maanden november en december. En de mogelijkheid voor bedrijven om hun belasting later te betalen, wordt verlengd tot eind dit jaar.

Rutte tijdens persconferentie: 'Dit reken ik mezelf aan'
Lees ook

Rutte tijdens persconferentie: 'Dit reken ik mezelf aan'

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Is het genoeg?

Is het genoeg? "Voor de komende drie weken wel", zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland. "Maar gaat dit langer duren, dan moet er wel meer gebeuren."

Volgens de voorman van de ondernemersclub is het criterium voor omzetverlies bij de NOW (20 procent) en de TVL (30 procent) voor veel bedrijven lastig, omdat zij in de afgelopen weken nog te goed hebben gedraaid. "Daar moet wat ons betreft nog wel iets aan worden gedaan", zegt hij.

De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Stemming slecht

De stemming onder ondernemers wordt er niet beter op, weet Biesheuvel. "Eerder was er boosheid, nu is dat steeds meer moedeloosheid", zegt hij. Ondernemers zijn neergeslagen. "Ook omdat ze door het hoge ziekteverzuim hun bezetting bijna niet meer rond krijgen."

Veel ondernemers in getroffen sectoren, zoals de horeca, zijn verre van gelukkig met de maatregelen en eisen volledige compensatie. Volgens Biesheuvel is het grootste euvel echter de onduidelijkheid. "Eerst mag er van alles, dan weer niet. Ik snap dat het lastig is, maar geef ondernemers een eerlijk verhaal. Dan kunnen ze in elk geval plannen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Zzp'er overgeslagen

De zzp'er lijkt bovendien buiten de boot te vallen als het gaat om steun. De bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers (TOZO) staat niet op de menukaart. "Ik heb de indruk dat men denkt, hoe minder zzp'ers hoe beter. Ze worden overgeslagen en dat is niet terecht", zegt Biesheuvel.

Roos Wouters, voorzitter van belangenvereniging de Werkvereniging is niet te spreken over de situatie voor zzp'ers. "De TOZO openstellen is het minste wat het kabinet kan doen, en dat is al een karige regeling ten opzichte van de NOW", zegt ze.

Wig gedreven

Volgens haar wordt er een wig gedreven tussen twee hardwerkende groepen in de samenleving. De zzp'er mag de klappen zelf opvangen, waar anderen de pot kunnen spekken. "En red je het niet dan rest de bijstand. Je kunt dus niet op de overheid bouwen en dat geeft een onveilig gevoel", aldus Wouters.

Ze zou graag zien dat de zaken gelijk worden getrokken voor alle ondernemers. Maar het kabinet lijkt anders te denken: "Ze zeggen, er is werk genoeg, dus zoek maar iets anders."

Wanneer het debat over het aanvullende pakket noodsteun plaatsvindt, is nog niet bekend.

Lees meer over
Hans BiesheuvelONLZZP'ersOndernemersTozoNOWCoronacrisis in Nederland