Actie Theater Kapsalon

De Kleine Komedie voor even kapper: 'Water staat aan de lippen'

Door Frederieke Hegger··Aangepast:
© Jaap ReedijkDe Kleine Komedie voor even kapper: 'Water staat aan de lippen'
RTL

Het Amsterdamse theater De Kleine Komedie verandert vandaag voor een paar uur in een kapsalon. De actie is hard nodig, vindt de directeur, want artiesten, producenten en technici zakken financieel door het ijs.

Binnen een minuut waren ze uitverkocht. De kaartjes voor Theater Kapsalon bij De Kleine Komedie. Theaterbezoekers zitten daar vandaag niet alleen in een rode stoel in de zaal, maar ook in een kappersstoel op het podium.

In de stoel naast hen zullen onder meer Youp van ’t Hek en Claudia de Breij zich laten knippen. De cabaretiers gaan 'met klanten in gesprek', zoals dat bij de kapper ook gaat, aldus directeur Jörgen Tjon A Fong. Actrice Lies Visschedijk zit achter de kassa.

Ludieke actie

Theater Kapsalon is een ludieke actie, bedacht door cabaretier Diederik Ebbinge. Theaters mogen niet open, kappers wel, dus van het theater wordt dan maar een kapsalon gemaakt, zo is het idee. Zestig theaters hebben zich aangesloten bij de actie.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Burgemeesters gaan handhaven

Tjon A Fong van de Kleine Komedie hoopt vandaag 200 bezoekers, verspreid over 4 rondes, te mogen ontvangen. Maar of dat gaat lukken is nog spannend. Meerdere burgemeesters, waaronder Halsema van Amsterdam, hebben gezegd te zullen handhaven.

Verbazingwekkend, vindt de directeur. Het protest van de horecaondernemers van afgelopen zaterdag werd immers nog oogluikend toegestaan. Het is tekenend voor het overheidsbeleid van de afgelopen jaren, vindt hij, waarbij de culturele sector telkens 'als een van de eersten dicht- en als een van de laatsten weer openging’. Goede argumentatie daarvoor ontbreekt, vindt de theaterbaas.

Ook cabaretiers Bert Visscher en Jochem Meyer doen mee aan de actie. Als 'beveiligers' zorgen zij dat alles orderlijk verloopt.© Jaap Reedijk
Ook cabaretiers Bert Visscher en Jochem Meyer doen mee aan de actie. Als 'beveiligers' zorgen zij dat alles orderlijk verloopt.

Al die lockdowns hebben een enorme schade aangericht, ziet Tjon A Fong. De beroemde cabaretiers die vandaag optreden zullen niet direct in de bijstand terecht komen, maar naast die grote artiesten zijn er ook onbekendere makers, technici, producenten en communicatiemedewerkers die inmiddels financieel aan de grond zitten.

Door de lockdowns moesten theaters bezuinigen, waardoor ze minder contracten aan konden bieden. "Veel medewerkers zijn daarom gedwongen zzp’er geworden", legt de theaterdirecteur uit.

TOZO afgeschaft

Tegelijkertijd is de TOZO, overheidssteun voor die zzp’ers, onlangs afgeschaft. Het gevolg: veel medewerkers hebben nauwelijks een inkomen meer. "Het spaargeld is op een gegeven moment op. Mensen vallen om, het water staat hen aan de lippen", aldus Tjon A Fong.

Hij ziet mensen uit de sector vertrekken, om niet meer terug te keren. Theaters en musea worden dankzij de coronamaatregelen niet meer als een stabiele werkgever gezien.

Theaterdirecteur Jörgen Tjon a Fong© Monique Vermeulen
Theaterdirecteur Jörgen Tjon a Fong

Tjon A Fong hoopte dat er met het nieuwe kabinet ook andere keuzes zouden worden gemaakt. Maar buiten de grafieken tijdens de persconferentie ziet hij weinig nieuws. "Behalve de vorm is er weinig aan de aanpak veranderd. We worden aan het lijntje gehouden. Je kunt niet na 2 jaar nog steeds zeggen 'op 25 januari gaan we eens kijken wat we gaan doen'."

Ook de reactie van Gunay Uslu, de nieuwe staatssecretaris Cultuur en Media, valt niet in goede aarde. Op Twitter schrijft ze de noodkreet te begrijpen, 'maar de opening van de samenleving moet stap voor stap gaan. Cultuur staat daarbij hoog op de agenda'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Het zijn 140 tekens met een boodschap waar we precies niks aan hebben", reageert Tjon A Fong. Je bewust zijn van de problemen, daar hebben theaters weinig aan, zegt hij.

"We willen actie, een routekaart, perspectief. Dit is geen perspectief. En dat is al twee jaar aan de hand. Op een gegeven moment is het niet meer houdbaar."

In 2021 liep de culturele sector naar schatting 2,8 miljard euro aan omzet mis. Dit was een inschatting in augustus van dat jaar. Onbekend is of dit bedrag hoger is uitgevallen door de lockdown die in december in is gegaan. 

Lees meer over
Femke HalsemaCoronacrisis in NederlandLockdownTheaterKunst & CultuurZ link in bio