Nieuws

'Als je weet wat jij te bieden hebt, ben je niet meer bang om te netwerken'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP'Als je weet wat jij te bieden hebt, ben je niet meer bang om te netwerken'
RTL

Netwerken: voor sommigen een feestje, bij anderen breekt het angstzweet uit. Hoe begin je in vredesnaam een gesprek en hoe sleep je die opdracht binnen?

Als je er zo in staat, dan wordt het sowieso niets, zegt Anje-Marijcke van Boxtel van Schouten & Nelissen, specialist in opleidingen en trainingen. ''Leg de lat niet te hoog'', zegt ze. Als je ergens heen gaat met de gedachte dat je er heen móet, om nieuwe contacten op te doen of een klus te krijgen, dan lig je bij voorbaat al onderuit.

Kom ook niet met ingestudeerde openingszinnen, want daar krijgt iedereen pukkeltjes van, zegt Van Boxtel beslist.

Jouw toegevoegde waarde voor een ander

Hoe moet je het dan wel aanpakken? Netwerken wordt gedaan door mensen en als jij op een borrel of bijeenkomst bent dan ben jij er daar een van. Ga met een open mind naar een borrel, toon je nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd en kom niet alleen om iets bij een ander te halen, want dat ben je een leeg sinaasappelschilletje, oninteressant dus, zegt Van Boxtel.

Het is belangrijk dat je weet wat jouw toegevoegde waarde is voor iemand anders, zegt ze. Jij wilt niet iets van iemand anders, maar je wilt iets betekenen voor een ander. Wat heb jij te bieden en hoe komt dat vanuit jouw persoonlijke drive. Daar ga je van sprankelen, dan heb je de meeste impact.

In 99 procent van de gevallen gaat het er ten slotte om een indruk achter te laten. De ander moet denken, nu of op een later tijdstip: ''Hee, ik ga hem of haar bellen of met iemand in contact brengen.'' Daarbij is het ook van belang dat iemand jou gewoon mag.

Luisteren of over jezelf vertellen

Dat bereik je door oprecht belangstelling te tonen voor anderen, je moet een balans vinden tussen luisteren en over jezelf vertellen. Wees nieuwsgierig, voer een echt gesprek. En dat gesprek hoeft niet over je werk te gaan, maar dat kan ook gaan over een gemeenschappelijke hobby.

Als je bijvoorbeeld allebei hardloopt en elkaar vertelt over je ervaringen bij de Dam tot Damloop, heb je een ook klik en is de kans veel groter dan je later bij elkaar uit komt voor een opdracht of als je iemand met een ander in contact wil brengen.

Uiteraard is het handig als je je voorbereidt op een netwerkbijeenkomst. Ga na wie er komen, wat hun achtergronden zijn en waarvoor je komt, bijvoorbeeld met wie je in gesprek wilt komen.

Small talk en vlieguren

Oké, even concreet, je komt op een netwerkborrel en kent niemand, hoe pak je dat aan? Heel eenvoudig: ga naar de bar of het buffet, daar staan meer mensen eten of drinken te halen en daar knoop je makkelijker een praatje aan.

Ook kun je bij een groepje gaan staan. Daarbij is het belangrijk dat je wat small talk-gesprekjes kunt voeren, dat is een kwestie van oefenen of even professionele hulp inschakelen; het is in een dag te leren.

En vergeet niet, maak vlieguren, benadrukt Van Boxtel. Als je een aantal keren naar een bijeenkomst gaat, dan word je er bedrevener in en je weet dat je het kunt: naar een netwerkbijeenkomst gaan, zonder zenuwen.

Lees meer over
ZZP'ersSolliciterenNetwerken