Nieuws

Onterecht ontslagen? Dan heb je recht op een hogere vergoeding

Door Puck Scheres··Aangepast:
© ANPOnterecht ontslagen? Dan heb je recht op een hogere vergoeding
RTL

Werknemers die onterecht ontslagen worden, maken kans op een hogere ontslagvergoeding dan de wet nu voorschrijft. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland.

Bijna 25 jaar lang werkte kapster 'José' (niet haar echte naam) bij een kapsalon in Bunschoten-Spakenburg. De kapsalon werd in 2013 overgenomen en de nieuwe werkgever wilde van haar af, omdat ze maar 4,5 uur per week werkte. Haar werkgever probeerde op allerlei manieren van haar af te komen.

Ze probeerden haar eerst te wippen via een vaststellingsovereenkomst, zonder financiële regeling. Met een vaststellingsovereenkomst regelen werkgever en werknemer onderling het ontslag. Daar ging ze niet op in. Vervolgens probeerden ze haar via het UWV te ontslaan, maar er waren geen bedrijfseconomische redenen om haar dienstverband te ontbinden.

Vakantiedagen

Half juli 2015, toen het nieuwe ontslagrecht slechts twee weken oud was, probeerde de eigenaar het weer. José werd de laan uitgestuurd na een conflict over vakantiedagen.

Door die nieuwe ontslagregels krijgen werknemers nog maximaal 76.000 euro of één jaarsalaris mee. En omdat José maar een paar uur per week werkte, kreeg ze slechts 1596 euro transitievergoeding en een billijke vergoeding van vier duizend euro mee. Dat vocht ze aan.

Afschrikwekkend karakter

En met succes. De Hoge Raad schrijft in het vonnis dat er een afschrikwekkend karakter moet zijn voor de werkgever en dat er ook gekeken moet worden naar de lengte van het dienstverband en het functioneren.

Hoogleraar arbeidsrecht en advocaat, Stefan Sagel, bemoeide zich hoogstpersoonlijk met haar zaak. "Van dit soort bedragen,1569 euro, schrikken werkgevers niet", zegt hij. Volgens Sagel is door deze uitspraak 'de individuele rechtvaardigheid terug in het ontslagrecht'. Hij stelt dat 'zeker voor werknemers die altijd goed hebben gefunctioneerd en nog lang hadden kunnen doorwerken, er flink betaald moet worden.'

Flink betaald moet worden

Erna Mulder, de advocate van José, eiste na 25 jaar trouwe dienst een bedrag van ruim 57.000 euro aan misgelopen salaris. De kapster moet wel opnieuw naar het gerechtshof in Den Bosch om daadwerkelijk deze hogere ontslagvergoeding te krijgen. De Hoge Raad gaat zelf niet over het vaststellen van de precieze ontslagvergoeding.

Mulder zegt daarover: "We kunnen nog omhoog gaan met onze eis. En deze uitspraak toont duidelijk aan dat als de opzegging in strijd is met de wet dat je dan een hogere billijke vergoeding kan krijgen. Er was namelijk geen juridische grond – bijvoorbeeld disfunctioneren of bedrijfseconomische redenen - om het dienstverband te beëindigen."

Kapster José is blij met deze uitspraak. "Geestelijk moet je het aankunnen. Het was niet makkelijk. Ik was erg onder de indruk om tegenover de rechter te staan. Ik voelde mij een crimineel, maar het moest. Ik ben niet goed behandeld door mijn werkgever."

Rechtvaardigheid

Voor haar is geld niet het belangrijkste, maar de rechtvaardigheid. "Ik ben niet de enige in Nederland in zo'n situatie. En als de vergoeding laag zou uitvallen, spant nooit meer iemand een zaak aan. Maar mijn advocaatkosten zijn hoog. Ik hoop die ook nog terug te krijgen", zegt ze.

De kapster heeft nog geen nieuwe baan gevonden, want het is lastig om een werkplek te vinden voor 4,5 uur per week. 

Lees meer over
Hoge RaadOntslag