Binnenland

Seksuele intimidatie op de werkvloer: 'Stagiaires zijn makkelijke prooi'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Seksuele intimidatie op de werkvloer: 'Stagiaires zijn makkelijke prooi'
RTL

Zo'n 2 procent van de stagiairs wordt volgens actuele onderzoeken slachtoffer van seksuele intimidatie tijdens hun stage. Experts denken dat in werkelijkheid dat aantal veel hoger ligt en vinden meer aandacht noodzakelijk. "Stagiairs zijn kwetsbaar, onwetend en daardoor een makkelijke prooi."

Gisteren werd bekend dat een woordvoerder van GroenLinks op straat is gezet nadat een stagiaire melding had gemaakt van aanranding. De partijmedewerker zou haar na het kerstfeest van afgelopen december tegen haar wil hebben proberen te zoenen en betasten. 

Kwetsbaar

Volgens onderzoek van stagebemiddelingsbureau Stageplaza heeft 2 procent van de stagiaires te maken seksuele intimidatie op de stageplek. "2 procent is echt 2 procent te veel", licht Jochem Smeets van Stageplaza toe. Bij het bemiddelingsbureau zijn zo'n 40.000 studenten ingeschreven. 

Smeets verwacht dat dit aantal in werkelijkheid hoger ligt omdat het moeilijk is voor stagiaires om erover te beginnen. "Als stagiaire ben je kwetsbaarder en vatbaarder om het slachtoffer te worden van seksuele intimidatie. Stagiaires zijn nieuw, de jongste in het bedrijf, staan onderaan de ladder en hebben vaak nog niet hun bekkie bij. Je wilt niets fout doen en je stage halen. Die afhankelijkheid, maakt je kwetsbaar."

Makkelijke prooi

Ook bij StudentenBureau, een bemiddelingsbedrijf dat jaarlijks 1500 studenten aan een stage helpt, zeggen ze dat stagiaires een makkelijke prooi zijn. "We hebben hier vorig jaar nog onderzoek naar gedaan onder 2000 studenten",  stelt Hanneke de Haas van het bureau. Zo'n 20 stagiaires gaven aan slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie,

"Maar ook wij denken dat dat aantal in de praktijk hoger ligt omdat het lastig is om dit te melden."

Klaver: 'Ik vind het echt verschrikkelijk'

GroenLinks-leider Jesse Klaver reageert op het aanranding-incident.

Verkeerde mailtjes

De Haas had onlangs nog een stagiaire die melding deed van seksuele intimidatie. "De jonge vrouw kreeg tijdens haar stage seksueel getinte mailtjes van een vaste werknemer. Op een gegeven moment durfde ze niet meer van haar plek te gaan. Ze was bang dat de werknemer achter haar aan zou komen." 

Het slachtoffer durfde het grensoverschrijdende gedrag niet te melden bij de manager. De Haas: "Dat vond ze een moeilijke stap." Begrijpelijk, vindt ze. "Er hangt zoveel van een stage af. Je bent nieuw en jij moet worden beoordeeld. Je wilt het als stagiaire graag goed doen en het is dan erg lastig om zoiets melden."

Smeets vult aan: "Voor een normale werknemer is het vaak al heel lastig om naar de vertrouwenspersoon te stappen. Maar dan ben je nog met veel gelijkgestemden. Als stagiaire hoor je bij de onderste rang. Je ziet dat stagiaires sneller aan zichzelf gaan twijfelen als ze slachtoffer worden. Ze vragen zich af: heb ik het misschien uitgelokt? Of: hoort het misschien wel?"

Grote mensenwereld

Daarom vinden de bemiddelingsbureaus dat scholen stagiaires beter moeten voorbereiden op de 'grote mensenwereld'. "Er is nu veel aandacht voor het werk en de sollicitatiegesprekken. Maar tijdens een stage kom je in de echte, harde wereld terecht. Dat is best een cultuurshock. Stagiaires zouden daar beter op voorbereid moeten worden en leren wat de regels zijn. Wat is normaal en waar liggen de grenzen?"

Als een stagiaire last heeft van seksuele intimidatie is het advies: meld het! "Zowel bij de school als bij het bedrijf. Dan kan de school actie ondernemer en bijvoorbeeld niet meer het bedrijf in zee gaan", besluit De Haas.

Meer op rtlnieuws.nl
Woordvoerder GroenLinks ontslagen na melding voor aanranden stagiaire 

Lees meer over
Seksuele intimidatie#MeToo