Geld en Werk

Verplicht drie weken zomervakantie: deze bedrijven gaan dicht

Door Maaike Homan··Aangepast:
© ANPVerplicht drie weken zomervakantie: deze bedrijven gaan dicht
RTL

Niet alleen scholen sluiten tijdens de zomer langdurig hun deuren, ook bedrijven doen het. Naast de bakker op de hoek en bouwbedrijven zijn ook fabrieken en kinderdagverblijven dicht. Het personeel moet dan verplicht vakantie opnemen. "We zijn eraan gewend."

Eddy Westerhof werkt al jaren bij Azor Bike in Hoogeveen dat fietsen maakt die klanten zelf kunnen samenstellen. Per jaar rollen er 10.000 uit de fabriek die verkocht worden van Finland tot in Australië. In totaal werken er 30 vaste krachten, behalve in de zomer. Dan gaat de fabriek drie weken dicht en moet iedereen verplicht vakantie opnemen.

Het bedrijf nam dit besluit een aantal jaar geleden. "Veel mensen wilden in de zomer weg en dan moesten er tijdelijke krachten ingehuurd worden. Het kostte veel tijd om die in te werken en het overzicht was soms kwijt doordat bepaalde mensen er niet waren", zegt Westerhof. 

Productiepiek en inhaalslag

Azor Bike is niet de enige onderneming die de deuren sluit in de zomer. Hoeveel het er precies zijn, heeft zover wij konden nagaan niemand onderzocht. Over het effect op de economie is wel wat te zeggen, stelt ING-econoom Marieke Blom. "Op de macro-economische groeicijfers hebben die langdurige sluitingen amper effect", zegt zij.

Dat komt omdat de situatie, waarbij met name bouwbedrijven even dichtgaan, al jaren hetzelfde is. "Pas als er een verandering is, zul je dat terugzien in de cijfers", zegt ze. "En dan niet zozeer de krimp, maar wel de groei. Als scholen openblijven in de zomer, en bijvoorbeeld les gaan geven aan volwassenen, dan zie je dat terug in de cijfers."

 
Miniatuurvoorbeeld



Een klant op een fiets van Azor Bike. (Foto: Azor Bike via Facebook) 

ING-bouweconoom Maurice van Sante vult aan: "Steeds minder bouwbedrijven doen aan de bouwvak. Bij bedrijven die nog wel dichtgaan zie je een productiepiek in juni en in september gaan ze dan weer vol van start. Die mindere omzet in de zomervakantie wordt de rest van het jaar wel ingehaald."

Drie weken verplicht uitrusten 

Anders is dat voor kinderdagverblijf Kids & zo in Amsterdam. De drie vestigingen waar veertig mensen werken zijn ook dicht in de zomervakantie. Het gaat om een periode van drie weken, die deels overlappen zodat ouders die echt in de knel komen met de opvang hun kind in ieder geval bij één van de vestigingen terechtkunnen. 

Het kinderdagverblijf gaat dicht om onrust in de groepen tegen te gaan. "In de zomer gaan medewerkers doorlopend op vakantie. Dan moeten er andere krachten worden ingezet op de groepen en voor kinderen is het prettig als ze dezelfde gezichten zien", legt financieel medewerker Tamara Heitlager uit. 

Een aantal jaar geleden werd besloten om de deuren dan maar een paar weken te sluiten. "Sommige ouders vielen hier wel over, maar ze begrijpen het uiteindelijk wel", zegt ze.  Volgens Heitlager is het voor het team ook prettig dat ze een aantal weken kunnen uitrusten. 

 
Miniatuurvoorbeeld



Vakantiegangers op Eindhoven Airport. (Foto: Beeld)

Claudia van Bremen is leidster op de vestiging op de Prinsengracht. Zij vindt drie weken aaneengesloten vakantie wel fijn, maar 'die weken vallen wel net in een periode dat het heel prijzig is om weg te gaan'. "Ik hou gelukkig nog wel dagen over zodat ik buiten de zomer af en toe een lang weekeinde weg kan."

Mag een werkgever eigenlijk wel een bedrijf sluiten voor een paar weken en werknemers verplichten vakantiedagen op te nemen? Volgens de wet wel, zegt Andrée Ruiters, adviseur arbeidstijden, werk en privé bij vakbond FNV. "Je heb recht op dagen maar de verdeling daarvan is iets tussen werkgever en werknemer." 

Zie ook: Mijn baas dwingt me een vakantiedag op te nemen. Mag dat?

"Als vakbond vinden wij hier wel wat van. Het kan voor iemand met een gezin namelijk best ingewikkeld zijn als je drie of vier weken moet opnemen in de zomer. En wat als je later in het jaar nog op vakantie wilt of een week vrij wilt rond kerst of carnaval?", zegt ze.

Volgens haar is een maximum van twee weken beter. "Of een werkgever moet nog de mogelijkheid bieden om vrije dagen te kunnen kopen. Het is in ieder geval wijs om afspraken vast te leggen."

'We weten niet beter'

Westerhof van Azor Bike durft wel voor al zijn collega's te spreken als hij zegt de verplichte vakantie prima bevalt. "Het is gewoon zo en we weten niet beter. We hebben wel gekeken of spreiden toch niet beter zou zijn, maar nee dus." 

Lees meer over
CAOVakantieArbeid