Nieuws

Miljoenen voor bedrijfstop: inkomens stijgen, loonkloof neemt toe

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty ImagesMiljoenen voor bedrijfstop: inkomens stijgen, loonkloof neemt toe
RTL

Salarisverhogingen en riante bonussen. Na een aantal jaren van minder harde groei stijgen topinkomens weer sneller. Ook de loonkloof tussen de top en de werkvloer loopt op.

Bij het Brits-Nederlandse Unilever is die kloof het grootst. Topman Paul Polman verdiende vorig jaar 287 keer meer dan de gemiddelde werknemer. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de top van 111 toonaangevende bedrijven en instellingen.

Goedkope krachten

Dat die kloof zo groot is, komt omdat de multinational relatief veel goedkope werknemers heeft in onder meer Azië en Afrika schrijft de krant. Voor bedrijven die vooral in Nederland of Europa werken geldt dat niet.

Overigens weigerde Polman eerder nog een salarisverhoging. Maar hij ontkwam daar niet aan. De beloning van de topman van Unilever steeg afgelopen jaar met bijna eenderde tot 11,7 miljoen euro, schrijft de Volkskrant, vooral doordat de waarde van het aandelenpakket van Polman bijna verdubbelde. 

14,5 miljoen voor topvrouw McKinstry

De Unilever-topman is niet de ​best betaalde bestuursvoorzitter van de 111 onderzochte bedrijven. Die eer valt Nancy McKinstry, de Amerikaanse topvrouw van informatieconcern Wolters Kluwer.

Miniatuurvoorbeeld

 
Grootverdiener Nancy McKinstry. (Foto: ANP)

Zij ontving vorig jaar in totaal 14,5 miljoen euro aan basissalaris, bonus, pensioen, onkosten en aandelenwinsten. Een jaar eerder verdiende ze nog 15,6 miljoen euro, omdat haar aandelen toen nog meer waard waren.

Stijging met dank aan bonussen

Uit het onderzoek van de krant, waarbij is gekeken naar de beloning van de bestuursvoorzitters in de jaarverslagen over 2017, blijkt dat de beloning van de hoogste bazen vorig jaar in doorsnee 4,2 procent steeg, van 757.000 naar 789.000 euro. Die stijging zit vooral in de bonussen.

De loonkosten per werknemer bij de onderzochte bedrijven stegen gemiddeld 2,8 procent tot 76.000 euro. Dat is het bedrag dat de werkgever kwijt is aan een werknemer, niet het salaris van die werknemer. 

Werknemers niet op vooruit

Nederlandse werknemers zijn er vorig jaar namelijk niet echt op vooruit gegaan; hun lonen stegen ongeveer even hard als de inflatie. De stijging van de cao-lonen blijft ver achter bij de economische groei van ruim 3 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder dit jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Niet iedereen in de bedrijfstop kon vorig jaar rekenen op een bonus. Vopak-topman Eelco Hoekstra verdiende de afgelopen twee jaar een derde minder omdat het bedrijf niet aan de doelstellingen heeft voldaan. 

Zijn basissalaris bleef op 625.000 euro, maar hij kreeg fors minder bonussen. Het was vooral de langetermijnbonus die kelderde: van ruim 1,9 miljoen euro in 2016 tot 220.000 euro over afgelopen jaar.

Meer op rtlz.nl:

Lees meer over
EconomieSalarisWet Normering TopinkomensCarrièreBonus