Nieuws

Wie zijn huis niet verduurzaamt gaat betalen: '150 euro meer belasting'

Door Sam Trompert··Aangepast:
© ANPWie zijn huis niet verduurzaamt gaat betalen: '150 euro meer belasting'
RTL

Huiseigenaren die nog nauwelijks in het verduurzamen van hun woning hebben geïnvesteerd krijgen binnenkort de rekening. Door veranderingen in de energiebelasting moeten woningbezitters gemiddeld 150 euro meer betalen.

Daarmee valt die rekening per saldo een kwart hoger uit dan dit jaar, zo blijkt uit eigen berekeningen van de organisatie van huiseigenaren Vereniging Eigen Huis. Daarmee komt die organisatie tot dezelfde conclusie die RTL Z eerder trok: wie geen geld heeft om zijn huis energiezuiniger te maken gaat de komende jaren de rekening meer voelen dan wie dat wel kan doen. 

Lees ook: De energierekening gaat hard omhoog: consumenten betalen voor bedrijven

Die verhoging komt onder meer door het stijgen van de belasting op gas. In het regeerakkoord is afgesproken dat de gastaks met 3 cent omhoog gaat.  

Onder aan de streep stijgt de energiebelasting 

Tegelijkertijd daalt de belasting op elektriciteit, met 0,72 cent. Maar voor huishoudens die veel gas blijven gebruiken zal de energiebelasting onder aan de streep stijgen.

Miniatuurvoorbeeld


Bij de berekeningen gaat de VEH uit van het gemiddelde energieverbruik: 3.300 KWh elektra en 1.470 m3 gas.

De Vereniging Eigen Huis is kritisch op het kabinet. Directeur Cindy van de Velde stelt dat de regering niet alleen de lasten moet verhogen, 'maar mensen ook moet helpen om hun huis energiezuinig te maken'.

Hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt

Ook andere maatregelen dragen bij aan de hogere energierekening, zoals de stijging van de Opslag duurzame energie (ODE). Dat is een bedrag per verbruikte kilowattuur energie. 

Hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt. De opbrengsten van de ODE worden gebruikt om de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) te bekostigen.

Prijskaartje voor energiezuinigheid

Huiseigenaren die minder energie willen gebruiken moeten flink investeren in hun woning. Milieu Centraal tipt vier dingen die je kunt veranderen in je huis, maar allen hebben een prijskaartje. 

Het makkelijkst is wellicht om te gaan koken op inductie, in plaats van op gas. Vervolgens kun je denken aan het beter isoleren en ventileren van je huis. Tenslotte kun je een alternatieve warmtebron overwegen, zoals een elektrische warmtepomp. 

'Eerst flink sparen'

"Veel mensen kunnen hun verbruik nauwelijks verminderen en moeten eerst nog flink sparen om hun huis energiezuinig te maken", zegt VEH-directeur Van de Velde. "Vooral die mensen hebben het meeste nadeel van deze belastingverhoging."

Bovendien hebben mensen die wel maatregelen nemen om hun energieverbruik te verminderen daar volgens de VEH maar weinig voordeel van. Een besparing van 5 procent aan elektra levert volgens de organisatie nog geen 5 euro aan belastingvoordelen op. 

Ook huurders gaan meer betalen

Huurdersvereniging Woonbond zegt desgevraagd dat ook huurders rekening moeten houden met hogere belastingen. Bedragen kon de belangenbehartiger van hurend Nederland nog niet noemen, maar de verwachting is dat dit in de zelfde orde van grootte zal zijn als de eerder genoemde bedragen van de VEH.

De Woonbond weet te melden dat huurhuizen in doorsnee wat minder zuinig zijn. Daartegenover staat dat ze over het algemeen wat minder groot zijn.

Nog geen afspraak voor huurders in particuliere sector

Voor huurders speelt mee dat zij niet zomaar aanpassingen kunnen doen om hun huis duurzamer te maken. Daar gaan ze namelijk niet in hun eentje over. Woningcorporaties hebben al wel aangegeven dat zij inzetten op verduurzamen van de woningportefeuille.

Verder wijst de Woonbond op de circa 1 miljoen huurwoningen in de particuliere sector. Voor deze groep zijn nog geen concrete afspraken gemaakt over het zuiniger maken van de woningen.

Lees meer over
DuurzaamheidWoningmarktEnergietransitie