Carrière

Op steeds meer plekken springen bedrijven om personeel

Door RTL Z··Aangepast:
Op steeds meer plekken springen bedrijven om personeel
RTL

De krapte op de arbeidsmarkt verspreid zich steeds meer over het land. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV over het tweede kwartaal van dit jaar. Vooral voor technische beroepen en in de logistiek staan veel vacatures open.

Vorig jaar hadden bedrijven vooral rond Amsterdam en Utrecht en in Zeeland en Oost-Brabant last van de krapte, inmiddels staan werkgevers in bijna heel Nederland te springen om personeel.

Het UWV berekent elk kwartaal hoe krap de arbeidsmarkt is door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal werkzoekenden. Zijn er meer vacatures dan werkzoekenden, dan is het dus lastig om personeel te vinden. 

Zo krijgt elk van de 35 arbeidsmarktregio's in Nederland een score, van 'zeer krap' tot 'zeer ruim'. Een jaar geleden werden zes regio's als 'krap' beoordeeld, inmiddels zijn dat er 29.

Hoe krap is de arbeidsmarkt in jouw regio?

Druk op de play-knop boven de kaart om te zien hoe de krapte is toegenomen. Bron: UWV.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In een paar regio's is de krapte volgens het UWV nog 'gemiddeld'. In Flevoland, het noorden van het land, de Zaanstreek en het Rijk van Nijmegen zijn er ongeveer evenveel vacatures als mensen die op zoek zijn naar een baan.

Per beroep en per regio wordt de krapte door het UWV berekend. Onder andere klantenservicemedewerkers, productiemachinebedieners en tuinders zijn moeilijker te vinden dan eerst. 

De moeilijkst te vinden werknemers:

  1. Machinemonteurs
  2. Bouwarbeiders afbouw
  3. Elektriciens en elektronicamonteurs
  4. Timmerlieden
  5. Vrachtwagenchauffeurs

Sommige bedrijven nemen het heft maar in eigen handen: zij besluiten om zelf toekomstige werknemers op te gaan leiden of om te scholen. Vaak kost het duizenden euro's per functie, maar die kosten nemen ze in de huidige markt voor lief

Om die aanwas van nieuw personeel te ondersteunen komen zij met eigen leertrajecten, zoals verschillende ict-bedrijven inmiddels doen. In deze sector is er veel interesse, maar sluiten de opleidingen vaak niet aan op de praktijk.

Een oplossing voor bedrijven is ook om er gewoon veel geld bij te doen. Zo gooit het Universitair Medisch Centrum Groningen een blijfpremie in de strijd. Als medewerkers in schaarse functies bij het Groningse ziekenhuis blijven, ontvangen ze 5000 euro. Meer geld lijkt een logische stap, maar RTL Z zocht eerder al uit waarom lonen niet veel harder stijgen

Hoveniers en adviseurs: alle sectoren kampen met tekort aan personeel
Lees ook

Hoveniers en adviseurs: alle sectoren kampen met tekort aan personeel