Personal Finance

100.000 woningen mogen al gebouwd worden, maar het gebeurt niet

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANP100.000 woningen mogen al gebouwd worden, maar het gebeurt niet
RTL

Ten minste 100.000 nieuwbouwwoningen mogen al gebouwd worden, maar het gebeurt niet. "Een behoorlijk aantal", stelt onderzoeker Edwin Buitelaar van het Planbureau voor de Leefomgeving. Terwijl de markt schreeuwt om meer aanbod aan koopwoningen, blijft bouwgrond waar al een vergunning voor is onbenut.

Leegstaande bouwgrond is al langer een probleem. Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeerde in een recent verschenen rapport dat begin 2017 zo'n 100.000 kavels met bouwvergunning leeg bleven staan.

Volgens Buitelaar is die situatie sindsdien niet veranderd. "Er is een behoorlijk tekort aan woningen op dit moment, dus als bouwplannen stranden of vertragen is dat een probleem voor de woningproductie", legt hij uit aan RTL Z. 

Dassenfamilie kan roet in het eten gooien

Die vertraging kan door verschillende oorzaken komen. Soms lopen er nog beroepsprocedures, van omwonenden of milieuorganisaties. Er kan bijvoorbeeld een dassenfamilie op het beoogde bouwterrein wonen. Die moeten eerst netjes verhuisd worden. 

"Ook kan er sprake zijn van een specifiek probleem, zoals bodemverontreiniging of er zijn archeologische vondsten gedaan", vervolgt Buitelaar. 

Verder bestaan financiële problemen: de kosten vallen hoger uit dan verwacht, of de opbrengsten juist lager. Of de grondeigenaar wil niet ontwikkelen, of hij of zij kan het niet, maar wil ook niet verkopen. 

'Code rood' op woningmarkt, NVM-makelaars eisen noodplan om meer te bouwen
Lees ook

'Code rood' op woningmarkt, NVM-makelaars eisen noodplan om meer te bouwen

Huis bouwen kost 10 jaar

De Rijksoverheid heeft bedacht dat er jaarlijks 75.000 nieuwbouwwoningen gebouwd moeten worden. Maar het is ingewikkeld dat aantal te halen.

Gemiddeld duurt het zo'n 10 jaar om een huis te bouwen, rekende onderzoeksbureau Stec Groep begin dit jaar uit. Niet omdat het bouwen zo lang duurt: dat is in tweeënhalf jaar wel gebeurd. Maar het vinden van een geschikte lap grond blijkt tijdrovend: dat duurt zo'n 83 maanden, bijna 7 jaar.

NVM: Nationaal noodplan voor woningbouw

Makelaarsvereniging NVM uitte vanochtend bij de presentatie van de huizenprijscijfers over het derde kwartaal forse kritiek op de Rijksoverheid. Voorzitter Ger Jaarsma pleitte voor een nationaal noodplan voor de woningbouw. 

"Ik roep het al twee jaar en dat wordt hoog tijd", reageert hoogleraar Huizenmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft). Ook wat hem betreft moet het Rijk de regie nemen. "Het wordt nu bij gemeenten en marktpartijen gelaten, maar je ziet dat de bouwproductie staakt. De bouwvergunningen lopen af. Dit gaat gewoon niet goed." 

Komende twee jaar geen oplossing

Boelhouwer is somber over oplossingen. "Ook de komende twee jaar zal die uitbreiding die nodig is niet plaatsvinden."          

Volgens Buitelaar, van het PBL, ligt de sleutel bij de lokale overheden. "Niet alleen omdat ze degene zijn die regels maakt, via het bestemmingsplan en de bouwvergunningen, maar ook omdat ze een groot deel van de grond zelf in bezit hebben." 

Lees meer over
Peter BoelhouwerNVMPlanbureau voor de LeefomgevingTU DelftWoningmarkt