Boetes

Discriminatie tijdens sollicitatieproces: 'Ik barstte in huilen uit'

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
Discriminatie tijdens sollicitatieproces: 'Ik barstte in huilen uit'
RTL

Amber en Omar werden allebei gediscrimineerd tijdens een sollicitatiegesprek. Zij omdat ze zwanger was, hij omdat hij een baard en donkere ogen heeft. Het kabinet wil nu boetes uitdelen aan bedrijven die discrimineren. "Hiermee los je dit complexe probleem echt niet zomaar op."

Amber: 'Ik barstte in tranen uit tijdens het gesprek'

Amber (40) was zwanger toen ze moest solliciteren via het UWV. Ze solliciteerde op meerdere managementfuncties, maar het antwoord was overal: nee.

"Bij alle gesprekken werd er direct naar mijn buik gekeken. Ik  kreeg meteen allerlei vragen: Je bent zwanger? Hoe ga je dat regelen? Hoe denk je dat te combineren straks? Ik zat vol hormonen maar moest solliciteren omdat mijn vorige werkgever failliet was gegaan en voelde gewoon dat ik geen schijn van kans maakte. Vreselijk. Ik ben een keer in tranen uitgebarsten tijdens een gesprek."

Afgewezen

Ze werd meerdere keren afgewezen. De reden bleef vaag en algemeen. "Ik kreeg dan te horen dat de andere kandidaten beter in het team pasten. Of dat mijn papieren niet de beste waren."

Amber snapt ook wel dat werkgevers een zwangere vrouw minder snel aannemen. "Maar dat ze niet eerlijk waren en niet kijken naar wat je kunt. Dat doet pijn. En al die vragen die je krijgt, vond ik echt heel naar. Ik geloof dan ook niet dat boetes uitdelen helpt: ga maar eens bewijzen dat werkgevers discrimineren. Ze gaan echt niet zeggen dat ze je niet willen omdat je zwanger bent. Ze verzinnen altijd wel iets anders."

Thuis

Amber zit momenteel thuis. "Ik zorg voor mijn twee kinderen. In het begin had ik er moeite mee om thuis te zitten. Daarvoor had ik toch geen mooie studie gedaan? Maar nu voelt het goed. Ik ben er altijd voor de kinderen. Dat vind ik belangrijk; ik heb er geen moment spijt van."

Ze hoopt weer te gaan werken binnenkort. "Ik wil een nieuwe opleiding gaan doen. Wat? Dat weet ik nog niet zo goed. Ik doe nu allerlei vrijwilligerswerk. Op school en in het bejaardentehuis. Werken met ouderen lijkt me eigenlijk wel een heel mooie, nieuwe carrière."

Omar: 'Mijn hele leven lang al gediscrimineerd'

Omar (24) "Ik heb een baard en donkere ogen. Vanwege mijn uiterlijk kom ik vaker in aanraking met racisme en discriminatie. De politie houdt mij vaker aan, en baantjes krijg ik veel moeizamer. Dat begon al bij een kassabaantje in de supermarkt. Altijd word je met smoesjes weggestuurd."

Omar is student. Hij studeert rechten. Om ervaring op te doen solliciteerde hij onlangs voor een baan in de rechtsbijstand. "Ik had met twee gesprekspartners van het bedrijf een afspraak. De één toonde al meteen geen interesse toen hij me zag. Hij keek steeds boos en luisterde niet aandachtig. De andere gesprekspartner was wel aardig."

Geen schijn van kans

Binnen een half uur na thuiskomst hoorde Omar al dat hij geen schijn van kans had. "Ik had na het gesprek zelf nog even contact opgenomen met personeelszaken om te vragen hoe lang het zou duren voordat ik iets zou horen. Toen kreeg ik meteen te horen dat ik het niet zou worden. Omdat ik niet voldoende beschikbaar was. Onzin. Want dat was de eerste vraag in het gesprek en mijn beschikbaarheid was helemaal geen probleem."

Omar uitte zijn punt en zijn zorgen. "'Ik wist natuurlijk wel waarom ik was afgewezen, maar wilde het zelf niet benoemen. Om iets heel onbenulligs werd ik nu geweigerd. Ik voelde aan alles dat het verhaal over de beschikbaarheid onzin was. Je voet het in je botten."

Boos

Wat discriminatie met je doet? "Het is frustrerend, het maakt je boos. Maar gelukkig kan ik het loskoppelen en rationeel benaderen. Ik word niet boos of agressief. Maar dat geldt niet voor iedereen."

Volgens Omar los je het probleem niet op met het uitdelen van boetes. "Er moet een hele gedachteverandering komen in de maatschappij. We moeten heel anders met elkaar leren om te gaan en het gesprek met elkaar durven te voeren." En hij hoopt nog iets: "Dat onze premier zich duidelijker uitspreekt en zegt dat het onacceptabel is wat er gebeurt. Als hij het probleem duidelijk benoemt, wordt het gesprek hopelijk beter gevoerd. Onze premier moet een voorbeeld zijn voor alle Nederlanders." 

Lees meer over
ArbeidsmarktDiscriminatie