Huis verkopen op het hoogtepunt? Let op rente en aanbod
Het hoogtepunt van de huizenprijzen komt in zicht. Woningbezitters met een verhuiswens kunnen door goed te timen nu nog de hoofdprijs voor hun huis krijgen. Maar daar heb je ook een grote dosis geluk voor nodig.
Als het over de huizenmarkt gaat, gaat het vaak over starters: mensen die graag een huis willen kopen, maar die door het beperkte aanbod en de hoge prijzen met een loep moeten zoeken naar een betaalbare woning. Zij zijn het bokje op deze huizenmarkt.
Verloren generatie
"Ik spreek weleens van een verloren generatie op de woningmarkt. Mensen die een hoge studieschuld hebben, in de Randstad moeten werken. Die kunnen eigenlijk zelfstandig, zonder hulp van hun ouders, niet meer op de woningmarkt terecht", zegt hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft) in de RTL Z Huizenindex.
Een andere groep profiteert juist: de huiseigenaren. Doorstromers, die van het ene naar het andere koophuis gaan. Zij krijgen meer geld voor hun huis dan het bedrag waarvoor ze het ooit zelf gekocht hebben. Wie wacht op het hoogtepunt moet dit jaar goed opletten.
Eerste tekenen van stabilisatie
In de Randstad lijken de eerste tekenen van stabilisatie namelijk te verschijnen, analyseert Boelhouwer. "Dat heeft alles te maken met het prijsniveau. Dat is inmiddels zo hoog geworden dat het voor veel mensen niet meer is op te brengen. Ook beleggers hebben nu zoiets van: is het nog wel waardevol, kan ik daar nog wel met een goed rendement uitkomen?"
Boelhouwer noemt het 'het ripple-effect': de eerste tekenen van gekte op de huizenmarkt waren te zien in de Randstad, met name Amsterdam. De eerste tekenen van rust zijn ook daar te ontwaren.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De rest van Nederland moet dus nog even geduld hebben. Boelhouwer: "De sterkste prijsstijgingen zitten in de gebieden daaromheen, mensen trekken uit de Randstad weg."
Kentering markt
Ook makelaarsvereniging NVM signaleerde bij de laatste kwartaalcijfers een kentering. "Dat niet aanhoudend een hogere prijs voor een woning gevraagd kan worden, is een besef dat langzamerhand doordringt tot de markt", zeggen de makelaars.
Dat betekent absoluut niet dat de huizenprijzen volgende week dalen, zover is het nog lang niet. Er is nog steeds sprake van Code Rood, maar wel 'met lichtpuntjes'.
Stijging rente
"De prijzen gaan pas zakken als de rente gaat stijgen, of het aanbod veel groter wordt. Dat is voor dit jaar niet de verwachting", nuanceert Hans Andre de la Porte, van de Vereniging Eigen Huis in de Kijker aan Z over starters op de huizenmarkt.
Als de rente stijgt heeft dat invloed op het bedrag dat je kunt lenen: een hypotheek wordt dan duurder. Dat zorgt ervoor dat de huizenprijzen dalen. De Europese Centrale Bank heeft daarvoor de sleutel in handen, maar analisten twijfelen eraan dat de rente dit jaar nog omhoog gaat.
66.000 nieuwe woningen
Het aanbod blijft ook achter. Het kabinet zet de komende jaren in op het bijbouwen van jaarlijks 75.000 woningen. Volgens makelaarsclub NVM moeten dat er eigenlijk 80.000 zijn. Maar hoe dan ook: dat halen we niet. Afgelopen jaar kwamen er 66.000 woningen bij. De bouwsector verwacht er in 2019 ongeveer evenveel op te leveren.
Kortom, de huizenmarkt beweegt zich naar een hoogtepunt, maar we zitten nog niet op de absolute top. Wanneer het omslaat is lastig te voorspellen. Let dus op de rente en het aanbod.