Peiling

Nederlanders willen wel iets doen voor klimaat (maar het mag niet te veel kosten)

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNederlanders willen wel iets doen voor klimaat (maar het mag niet te veel kosten)
RTL

Klimaatverandering moet een halt toegeroepen worden, maar ervoor betalen, dat willen Nederlanders liever niet. Het mag niets kosten, of hooguit één of twee tientjes per maand.

Dat blijkt uit een representatieve peiling van DVJ Insights, in opdracht van RTL Nieuws, onder meer dan 500 Nederlanders. Van hen zegt 28 procent niets extra te willen betalen voor klimaatsparende maatregelen. Nog eens 32 procent zou daar maximaal 20 euro per maand voor over hebben.

Het klimaat is een hot topic in aanloop naar de komende verkiezingen. Gisteren bleek hoezeer het leeft: tussen de 30.000 en 40.000 mensen trotseerden de stromende regen voor de Klimaatmars in Amsterdam.

Betere milieu

Uit de peiling blijkt dat Nederlanders zelf ook concrete maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Van de ondervraagden zegt liefst 87 procent al minder voedsel te verspillen, het licht uit te doen en minder lang te douchen.

Ook zeggen relatief veel Nederlanders dat ze minder vliegen en wat vaker de fiets of het ov gebruiken in plaats van de auto om zelf een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Minder vlees

Ruim een vijfde van de ondervraagden zegt al zonnepanelen te hebben, nog eens 42 procent is bereid ze te nemen. Het merendeel van de Nederlanders heeft zijn huis al geïsoleerd of wil dat wel doen.

De minst populaire maatregel (relatief gezien) is minder vlees eten. Een kwart van de Nederlanders in deze peiling doet dat niet en is ook niet bereid hier verandering in aan te brengen. Daar staat tegenover dat ruim de helft in ieder geval zegt het al wel te doen. 

Het klimaatakkoord komt eraan: dit zijn de zes belangrijkste vragen
Lees ook

Het klimaatakkoord komt eraan: dit zijn de zes belangrijkste vragen

Prijskaartje

Uit de peiling komt verder naar voren dat ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat Nederland als land iets aan klimaatverandering moet doen. De helft van de ondervraagden vindt het terecht dat ze door die maatregelen worden geraakt; 41 procent vindt dat onterecht.

Dat er aan de maatregelen een prijskaartje hangt, is onvermijdelijk. Wie er uiteindelijk met zijn pinpas moet zwaaien om te betalen, daar zijn de meningen over verdeeld.

Grootste last

De respondenten van deze peiling vinden dat het gros van de lasten bij grote bedrijven (38 procent) en de overheid (32 procent) moet komen te liggen. Consumenten en het mkb zouden met respectievelijk 12 en 18 procent een veel kleiner deel van de rekening voor hun rekening moeten nemen. 

Generatieverschillen

De jongste ondervraagden (18-34 jaar) zijn nóg meer voor maatregelen tegen klimaatverandering dan de generatie voor hen (50-65 jaar):

  • 82 procent vindt dat Nederland maatregelen moet nemen als land (50-65: 75 procent).
  • 91 procent wil dat Nederland ook maatregelen neemt als een ander land dat niet doet (50-65: 74 procent).
  • 19 procent van de jongste ondervraagden vindt het gerechtvaardigd dat ze niets hoeven bij te dragen aan deze maatregelen (50-65: 38 procent).
Duizenden mensen verzamelden zich in Amsterdam 'om de Tweede Kamer wakker te schudden'.
Lees meer over
MilieudefensiePlanbureau voor de LeefomgevingCPBKlimaatKlimaatveranderingKlimaatakkoordNederland