Nepverhuursites troggelen steeds meer huizenzoekers geld af
Een mooi appartement in het centrum, voor een lage prijs en van alle gemakken voorzien. Het klinkt voor woningzoekers te mooi om waar te zijn, en dat is het soms ook. De Fraudehelpdesk en de Woonbond waarschuwen iedereen die op zoek is naar een huurwoning: oplichting via neppe verhuursites neemt toe.
Verhuursite Housess.eu was er zo een. Mensen sloten een abonnement af op de site, maar kregen nergens reactie op. In december en januari kreeg de Fraudehelpdesk 14 meldingen binnen over deze site. Maar er zijn meer neppe verhuursites.
Topje van de ijsberg
De helpdesk ziet het aantal meldingen van woonfraude, waar dit soort sites onder vallen, toenemen. In 2018 kwamen er 219 meldingen binnen. Daarvan waren er 101 mensen echt slachtoffer: zij zijn opgelicht voor zo’n 200.000 euro.
"Dit jaar zijn er al 120 meldingen binnengekomen. 43 van hen zijn slachtoffer geworden van woonfraude. Zij hebben in totaal 75.000 euro schade. Je ziet dus wel een toename", zegt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk. En dit is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg.
Professioneel
RTL Nieuws heeft meerdere neppe verhuursites onderzocht. Vaak gaat het om eenmanszaken, die maar maximaal een jaar bestaan. Achter de onderzochte sites zitten meerdere oplichters.
De sites zien er professioneel uit. Ze zijn voorzien van een logo en de foto’s van de appartementen zien er 'Funda-waardig' uit. De prijzen van de huizen zijn relatief laag, maar gezien de woningkrapte grijpen huizenzoekers alles aan wat er wordt aangeboden.
Woobaloo
De oplichter achter Housess.eu heeft drie verhuursites op zijn naam staan. De eerste, Housess.eu, stond zes maanden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de tweede site, Hausess.de, bestond een maand. Vijf dagen later, nadat Hauses.de is uitgeschreven uit de Kamer van Koophandel, is de nieuwste site ingeschreven. Woobaloo.nl bestaat sinds april en is nu een week actief aan het adverteren op Facebook.
Op de site Housess.eu staan huizen voor een relatief lage prijs. Ter illustratie: een appartement in het hartje van Amersfoort kost op de site 600 euro per maand exclusief gas, water en elektra. Voor dat bedrag krijg je: 2 slaapkamers, een woonkamer en een badkamer met apart toilet. De foto's tonen een goed onderhouden appartement, met ruime kamers en een luxe afwerking. Het appartement heeft energie-klasse A+ en een woonoppervlakte van 68 m². En dat alles midden in het centrum van Amersfoort voor maar 600 euro.
Leuke site
Ook de 25-jarige Femke Backer werd opgelicht. Ze is sinds januari samen met haar vriend actief op zoek naar een leuk appartement in de buurt van Eindhoven. Zo kwamen ze op de verhuursite Housess.eu terecht. "Ik dacht: dat is een leuke site." vertelt ze.
Aangifte doen
Niet iedereen maakt melding bij de Fraudehelpdesk. En niet iedereen doet aangifte bij de politie. Femke deed zelf ook geen aangifte. Door haar drukke agenda sluipt dat erin. De Woonbond adviseert mensen als Femke om toch aangifte te doen van oplichting bij de politie.
"Ik was heel erg lang heel boos." vertelt Femke. Samen met haar vriend is ze nog steeds op zoek naar een woning in de buurt van Eindhoven.
Tips om oplichting te voorkomen:
- Vertrouw je gut-feeling: als het aanbod er te goed uit ziet om waar te zijn, dan is dat het meestal ook. “Gaat het om een mooie woning op een toplocatie voor een zacht prijsje? Wees dan voorzichtig.” waarschuwt de Woonbond.
- Doe een Google Image Search: kom je hetzelfde huis tegen in een andere stad, of bij een andere verhuurder, dan klopt het waarschijnlijk niet.
- Google de naam van het verhuursites: zijn er veel meldingen van oplichting en fraude? Het is een open deur, maar sluit dan geen abonnement af.
- Zoek naar reviews over het verhuursite: zijn de reviews over de site van onbekende of onbetrouwbare reviewsites? Pas dan op. Oplichters huren soms mensen in om positieve reviews over hun site te schrijven.
- Spelfouten: de site ziet er professioneel uit, maar staat vol met spelfouten. Dat is reden tot twijfel.
- Raadpleeg het Kadaster: vertrouw je het aanbod op de website niet? Via het Kadaster kun je er achter komen wie de eigenaar van het huis is.
- Betaal niet vooraf aan de verhuurder: als je gevraagd wordt om van te voren een bedrag te betalen, terwijl je nog geen woning hebt gezien. Doe het dan niet.
Ondanks deze tips, toch opgelicht? "Doe aangifte bij de politie", adviseert de Woonbond.