Carrière

Minder werken: vooral vrouwen hebben daar behoefte aan

Door Malini Witlox··Aangepast:
© AppleMinder werken: vooral vrouwen hebben daar behoefte aan
RTL

Meer Nederlanders willen minder gaan werken. Met name vrouwen zien het niet zitten om vijf dagen per week naar hun werkplek te gaan, zo blijkt uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna 8,9 miljoen mensen hadden in het eerste kwartaal van 2019 betaald werk. De meeste mensen in loondienst vinden het aantal uren dat ze werken prima. Niet te veel en niet te weinig, geeft 84 procent aan.

Negen procent zou echter meer uren willen maken en zeven procent wil minder werken, ook als ze dan minder zouden gaan verdienen.

Kloof tussen wens van mannen en vrouwen

Het verschil tussen mannen en vrouwen is hierbij ondanks de emancipatiegolf opvallend groot. 14 procent van de vrouwen die fulltime werken, wil minder vaak naar de baas. Bij de mannen is dat slechts 8 procent.

Volgens arbeidseconoom Ton Wilthagen heeft dat onder meer te maken met het verschil in salaris. Vrouwen verdienen voor hetzelfde werk nog altijd minder dan mannen. "Als er dan iemand minder gaat werken om voor de kinderen te zorgen, dan is het financieel logischer dat dat de vrouw is."
 

Dagje minder werken? Bereken wat dat kost

Benieuwd of jij een flinke stap achteruit gaat in salaris als je een paar uur minder ga werken? Reken het uit in onze tool.

Vrije dag voor je hobby

Wilthagen benadrukt dat de situatie in Nederland uniek is. Nergens anders werken zoveel mensen in deeltijd. "In Nederland werken we op jaarbasis bijna duizend uur minder dan de Koreanen doen. We kunnen ons dat ook veroorloven, het welvaartsniveau ligt hoog." 

Ook mensen zonder kinderen werken graag in deeltijd, aldus de hoogleraar van Tilburg University. "Ze willen een vrije dag hebben voor hun hobby. Daarnaast hebben veel mensen een thuiswerkdag, waardoor ze uiteindelijk drie dagen per week op kantoor zijn." 

'Massaal 4 x 9 werken'

Werknemers werken tegenwoordig volgens Wilthagen massaal 4 x 9 uur, in sommige cao's is dat ook als mogelijkheid afgesproken. Dan houden ze een extra vrije dag over. Omdat we in weinig uur veel willen doen, werken we volgens de onderzoeker wel hard. "We eten even snel een broodje naast de pc en gaan dan weer verder." 

Volgens het CBS zou negen procent van de mensen meer willen werken. Dat aandeel daalde sinds 2015 flink. Door het einde van de economische crisis hebben meer mensen werk. Wilthagen: "De meeste mensen die in deeltijd werken, doen dat vrijwillig. Slechts een klein deel van de mensen wil eigenlijk meer werken." 

Meer vrouwen aan de slag na bevalling: 'Ik ben een leuker mens als ik werk'
Lees ook

Meer vrouwen aan de slag na bevalling: 'Ik ben een leuker mens als ik werk'

Op zoek naar een andere baan

Bijna de helft van de werkende Nederlanders overweegt soms om van baan te wisselen om meer tijd met gezin of familie door te brengen. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed onder 1077 Nederlandse werkenden.

Eenderde van de werkende ouders heeft wel eens belangrijke momenten in het leven van hun kinderen gemist door werkverplichtingen. 86 procent heeft het gevoel te weinig tijd voor zichzelf te hebben, gevolgd door tijd voor vrienden en daarna voor het gezin. Bijna 40 procent geeft dan ook aan hun ambities op werkgebied bij te hebben gesteld zodra ze kinderen kregen.

Bijna één op de vijf werkende ouders heeft overwogen om van baan te wisselen omdat hij of zij niet tevreden was over de regelingen die het bedrijf had voor werknemers met kinderen. Ruim een kwart stelt beter te kunnen functioneren als er meer ondersteuning vanuit de werkgever zou zijn om ouderschap en werk te combineren.

Lees meer over
CBSWerkgelegenheidArbeidsmarktArbeidsparticipatie