Kinderwens of klein kind? Dan sta je als vrouw op achterstand bij sollicitaties
Vrouwen die nog geen kinderen hebben, maar dat mogelijk wel willen, staan bij sollicitaties op een achterstand. Net als vrouwen met jonge kinderen thuis. Werkgevers vinden het vaak een te groot risico om deze vrouwen aan te nemen, zeker als zij solliciteren op een parttime baan.
Dat blijkt uit een analyse van zo'n 9000 sollicitaties, allemaal voor vacatures waarop veel vrouwen reageren, zoals secretaresses en accountants. Het onderzoek werd gehouden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, maar de conclusies zullen ook opgaan voor andere landen, stelt één van de betrokken onderzoekers, professor Doris Weichselbaumer van de Universiteit van Linz in Oostenrijk.
Dat er juist voor deze drie landen is gekozen, zo vertelt ze aan RTL Z, is omdat het in die landen gebruikelijk (maar niet verplicht) is om op een cv te vermelden wat je burgerlijke staat is én wat de leeftijd van je kinderen is. In Duitsland wordt soms zelfs de zin 'gezin compleet' toegevoegd om aan te geven dat er geen kinderen meer gaan komen.
Tijdelijke vervanging en 'gedoe'
Wat blijkt: singles hebben een voorsprong op getrouwde vrouwen zonder kinderen, bij wie de kans groter is dat ze aan kinderen gaan beginnen. En: "Wie jonge kinderen heeft, heeft ook minder kans om de baan te krijgen", aldus Weichselbaumer.
Vrouwen met oudere kinderen (vanaf negen jaar) mogen vaker op een tweede gesprek komen bij een werkgever dan getrouwde vrouwen zonder kinderen. Daar is een verschil te zien van 14 procent, stellen de onderzoekers.
Werkgevers zijn volgens haar bang dat de werkende moeders zich vaker ziek zullen melden, en daardoor hogere kosten zullen maken. Bij vrouwen die mogelijk zwanger kunnen raken, geldt dat ze het een gedoe vinden om tijdelijk vervanging te regelen of taken te verdelen onder het overige personeel. Met name voor kleinere bedrijven is dat lastig, denkt ze.
Hoe ouder het kind, des te vaker aanwezig
Het onderzoek laat verder zien dat hoe ouder een kind is, hoe minder dagen per jaar vrouwen zich hoeven af te melden bij hun baas. Vrouwen met twee kinderen waarbij het jongste kind nog geen één jaar is, melden zich gemiddeld drie tot vier dagen per jaar ziek vanwege het kind. Is het jongste kind negen jaar, dan is dat nog maar een dag per jaar.
Valt dat sowieso niet mee? "Een moeder met een kind van een jaar meldt zich zo'n 21 dagen per jaar ziek, waarvan in ieder geval bij drie tot vier dagen het kind als reden opgegeven is. Die overige ziektedagen kunnen daar natuurlijk mee te maken hebben."
Opmerkelijk: vaders met twee kinderen, waarvan de jongste één jaar is, melden zich maar een dag per jaar af bij hun werkgever vanwege dat zieke kind.
Fulltime werken? Dan zal alles wel geregeld zijn
Voor vrouwen die solliciteren naar een fulltime baan is het een ander verhaal. "Werkgevers gaan ervan uit dat vrouwen die vijf dagen werken het thuis beter geregeld hebben. Ze gaan voor die baan en, zo is de aanname, hebben thuis een partner, oppas of grootouder die voor het kind zorgt."
Op de vraag of dit geen discriminatie is, antwoordt Weichselbaumer 'ja'. Zij hoopt vooral dat vrouwen melding doen. In Nederland is zwangerschapsdiscriminatie bij wet verboden en kunnen klachten worden neergelegd bij het College voor de Rechten van de Mens.
Dagelijks klachten
Uit onderzoek van een paar jaar geleden blijkt dat bijna de helft (45 procent) van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaringen heeft die wijzen op discriminatie vanwege zwangerschap.
Volgens een woordvoerder van het college komen er dagelijks klachten binnen over het thema kinderen en werk. "Dan wordt tijdens een sollicitatie gevraagd of iemand een partner heeft, of een kinderwens." En dat mag niet.
Of vrouwen krijgen pas promotie na hun zwangerschap of als hun kinderen ouder zijn. "Het blijft helaas een terugkerend thema."