Personal Finance

Tweede Kamer: onderzoek rol politieke top bij Belastingdienst

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
Tweede Kamer: onderzoek rol politieke top bij Belastingdienst
RTL

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil een groot onderzoek naar misstanden bij de Belastingdienst. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag welke rol ministers en staatssecretarissen op het ministerie van Financiën hebben gespeeld bij de toeslagenaffaire. Het CDA en de VVD willen de ambtelijke en politieke verantwoordelijkheid in de affaire laten onderzoeken.

De huidige staatssecretaris van financiën, Menno Snel (D66), laat de accountants van de Rijksoverheid al onderzoek doen naar het onterecht stopzetten van de kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst. Maar de opzet van dat onderzoek is 'ontoereikend', zegt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). 

 

Gevoelige nederlaag Belastingdienst in toeslagenaffaire
Lees ook

Gevoelige nederlaag Belastingdienst in toeslagenaffaire

Misstanden

De coalitiepartijen komen daarom met acht aanvullende vragen voor dat onderzoek. Vrijwel alle partijen in de Kamer willen weten wanneer de toenmalige staatssecretaris en de directeur-generaal van de Belastingdienst precies op de hoogte waren van de misstanden.

Eerder dit jaar kwam de Belastingdienst in opspraak, nadat RTL Nieuws en Trouw onthulden dat er fouten zijn gemaakt met het stopzetten van de kinderopvangtoeslag. De fiscus gebruikte nepbewijs, om aan te tonen dat er sprake zou zijn van fraude. Daardoor raakten veel gezinnen in de financiële problemen.  

 

Lees meer over
Menno SnelPieter OmtzigtBelastingdienstBelasting