Van het gas af: zo doe je dat (en dit kost het)

Door Maaike Homan en Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© RTL ZVan het gas af: zo doe je dat (en dit kost het)
Huis verduurzamen

Van het gas af, zonnepanelen op het dak, isoleren, isoleren, isoleren, o ja, en denk nog even aan de afwatering in de tuin en de bloemen en de bijen. Een bestaande woning verduurzamen kan nog best een klus zijn. Hoe pak je dat aan? In een serie verhalen leggen wij het uit. Deel 2: je huis van het gas krijgen en een warmtepomp aanleggen.

Voor het verhaal staat een woning in Utrecht model. Het is gebouwd in 1920 en een paar jaar geleden deels verbouwd. Er zit dubbelglas in, het dak is deels geïsoleerd en als de muren en vloeren zijn aangepakt, wordt het tijd voor zonnepanelen. En uiteindelijk moet de woning van het gas af

De woning heeft nu nog een cv-ketel. Maar als we allemaal binnen een decennium van het gas af moeten, lijkt een warmtepomp onontkomelijk.

Vloer- of muurverwarming

Een warmtepomp betekent beneden vloerverwarming aanleggen, zegt Tim Nijboer, adviseur duurzaamheid bij De Energiebespaarders. Dat is een flinke ingreep, want daarvoor zou in het geval van deze woning de hele benedenverdieping opengebroken moeten worden. Ook de keuken moet er dan uit. Nog een optie is wandverwarming. Maar ook dat is een ingreep, en zomaar even een schilderij ophangen wordt lastig als er leidingen lopen in de muur.

De kosten voor de warmtepomp zelf liggen tussen de 6500 en 19.500 euro, afhankelijk van het soort pomp en de grootte van de woning. Het aanleggen van vloer- of muurverwarming komt daar nog bovenop.  

Overigens geldt voor alle aanpassingen: je huis verduurzamen is maatwerk, prijzen zijn daarom indicatief.

© RTL Z

Radiatoren vervangen

Boven in het huis heeft een warmtepomp minder ingrijpende gevolgen, qua verbouwing dan. Daar moeten alleen de radiatoren vervangen worden door exemplaren die geschikt zijn voor lage temperaturen. Milieu Centraal legt uit dat een cv-ketel het water dat naar radiotoren gaat, verwarmt tot 70 à 80 graden.

Een warmtepomp verwarmt het water tot 35 à 55 graden. Een verwarming moet dus wel voldoende water kunnen afgeven, anders duurt het te lang voordat een woning verwarmd is. Voor de hele woning moet je rekenen op zo'n 3000 euro extra, zegt Peter Grootjans van milieuadviesbureau JMA.

En dan zijn er nog de kosten voor het vervangen van het fornuis en de aanschaf van nieuwe pannen die geschikt zijn voor een inductieplaat. 

Ruimtegebrek en warmtepomp

Voor een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt, moet een deel van de pomp buiten worden geplaatst. Een unit buiten meet zo'n 80 bij 80 centimeter, aldus Nijboer. En dat levert wel wat lawaai op.

Volgens hem komen daar regels voor en mag de unit niet meer dan 40 decibel produceren, 'vergelijkbaar met het geluid van een draaiende wasmachine'.

Hybride pomp

Stel dat je cv-ketel nu kapot gaat en je huis nog niet klaar is voor een warmtepomp? Dan is een hybride warmtepomp een optie, aldus Grootjans. Daarmee bespaar je in ieder geval 30 procent van je gasverbruik en kun je vijftien jaar vooruit.

De kosten hiervan liggen volgens Milieu Centraal tussen de 3600 en 4600 euro. Je kunt er tussen de 1500 en 1800 euro subsidie voor krijgen.

Besluit gemeentes

Energiedeskundigen adviseren nog wel even te wachten met de aanschaf van een warmtepomp in woningen zoals de modelwoning van dit verhaal. Er is namelijk nog veel onduidelijkheid over de aanpak bij dit soort woningen, zegt Nijboer. 

Zo zijn er gemeentes die wijken eventueel willen laten aansluiten op stadsverwarming of collectieve warmtepompen. Bij stadsverwarming zijn woningen aangesloten op een netwerk van buizen die huizen verwarmen door bijvoorbeeld de restwarmte van elektriciteitscentrales. 

Gemeenten moeten voor 2021 een planning hebben waarin staat wanneer welke wijken van het gas af gaan en hoe.

Lees meer over
Milieu CentraalEconomieKlimaatveranderingKlimaatDuurzaamheidGaswinning