Stookalert

Vuurtje stoken op mistige, windstille dag? Denk aan je buren, zegt RIVM

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockVuurtje stoken op mistige, windstille dag? Denk aan je buren, zegt RIVM
RTL

Een gezellig vuurtje stoken in de open haard of met z'n allen buiten rond de vuurkorf zitten. Het RIVM wil dat we daarmee stoppen op dagen met mist, heel weinig wind, of smog in de lucht. Het RIVM komt daarom op dit soort dagen met een zogeheten 'stookalert'.  Zo hoopt het instituut gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te verminderen.

Het is geen verbod, maar een advies: zou je rekening willen houden met mensen met gevoelige luchtwegen en vandaag niet willen stoken? Flemming Cassee, inhalatietoxicoloog van het RIVM, legt uit waarom het gezondheidsinstituut van de overheid dit nu van Nederlanders vraagt.

Waarom is zo'n stookalert nodig?

"Er is een bepaalde groep in de samenleving die regelmatig last heeft van houtrook in de omgeving. We weten niet precies hoe groot die groep is, maar mensen met een longziekte zijn er in ieder geval gevoeliger voor. Het Longfonds spreekt van ruim 1 miljoen mensen met een longziekte. Dit stookalert is een manier om mensen bewust te maken dat stoken bij sommige weersomstandigheden overlast kan veroorzaken in hun omgeving. Je kunt met houtrook de lucht lokaal heel ongezond maken."

Voor wie is het advies bedoeld?

"Van mensen met een open haard of houtkachel als enige verwarming kunnen we niet verwachten dat ze in de kou gaan zitten, dus niet voor hen. Wel voor mensen die voor de gezelligheid stoken met een houtkachel of vuurkorf."

Stookalert in je mailbox

Vanaf deze vrijdag gaat combineert het RIVM de weersvoorspellingen met de luchtkwaliteit. Bij weersomstandigheden waarbij houtrook lang blijft hangen of bij al relatief veel luchtverontreiniging (smog), plaatst het instituut een bericht op de website, het zogeheten stookalert. Je kunt je ook aanmelden, dan krijg je een e-mail als het alert is afgegeven.

Gezondheidsklachten door houtkachels: Ties (10) krijgt last van zijn astma door rook
Lees ook

Gezondheidsklachten door houtkachels: Ties (10) krijgt last van zijn astma door rook

Hoeveel dagen in het jaar zouden we dan niet kunnen stoken?

"Op basis van de afgelopen twee jaar verwachten we dat we tien tot twaalf keer een alert zullen uitsturen in het stookseizoen, dus van november tot en met maart."

Als je last hebt van houtrook van buren, kan de gemeente dan helpen?

"Ja, op basis van hinder van rook. Maar de gemeente kan daar moeilijk op handhaven. We kunnen in ieder geval adviseren niet te stoken als het niet noodzakelijk is. Je hoopt dat mensen met goede bedoelingen zich op het alert abonneren. Mensen die niet willen, luisteren toch niet naar een advies. Tegen mensen die overlast hebben, zeggen wij: ga het gesprek aan. Zij kunnen stokers erop attenderen dat ze zich kunnen abonneren op het alert, zodat ze rekening met hun buren kunnen houden. Daarnaast kunnen lokale overheden ons advies gebruiken bij hun communicatie over houtrook."

Zijn er ook minder schadelijke houtkachels? 

"Bij alles wat je verbrandt, komen stoffen vrij. Maar er is behoorlijk wat verschil in de mate van uitstoot van de stoffen waar mensen last van hebben. Als je goed droog kwaliteitshout stookt in moderne kwaliteitskachels stoot je veel minder schadelijke stoffen uit dan met een open haard met vochtig hout van matige kwaliteit."

Zo stook je verstandig

  • Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens twee jaar laten drogen. 
  • Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij. Stook ook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas
  • Maak het vuur aan met de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan.

Bron (en nog meer tips): Milieu Centraal

Lees meer over
RIVMGezondheidNederland