Binnenland

Vieze Duitse diesels rijden bijna ongestoord Nederlandse milieuzones in

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPVieze Duitse diesels rijden bijna ongestoord Nederlandse milieuzones in
RTL

Het kabinet heeft zijn best gedaan, maar de Duitsers zijn niet van plan om kentekengegevens van hun onderdanen te delen met Nederland zodat vieze diesels hier geweerd kunnen worden uit milieuzones. Daardoor is de pakkans voor onze oosterburen een stuk kleiner dan voor Nederlandse burgers.

Inmiddels hebben dertien Nederlandse gemeentes milieuzones ingevoerd, waar de meest vervuilende diesels niet meer in mogen. Het doel daarvan is om de luchtkwaliteit in de steden flink te verbeteren.

Twee smaken

Om ervoor te zorgen dat er niet een enorme 'lappendeken' ontstaat, heeft het kabinet eerder dit jaar regels afgekondigd die vanaf 2020 gaan gelden. Vanaf dan kunnen gemeentes nog kiezen uit twee soorten milieuzones. Ze kunnen een gele milieuzone invoeren voor dieselvoertuigen of een groene zone.

De gele zone betekent dat diesels met een emissieklasse van 3 of hoger het gebied nog in mogen en een groene zone is slechts toegankelijk voor nog schonere voertuigen met een emissieklasse van 4 of hoger.

Kentekenherkenning

Voor Nederlandse overtreders van de regels is de pakkans zo goed als 100 procent. De milieuzones worden namelijk gecontroleerd met camera's die de nummerborden herkennen.

Dat systeem is gekoppeld aan de gegevens van de RDW, en zo kan automatisch worden vastgesteld of een auto wel aan de voorwaarden van de milieuzone voldoet. Is dat niet het geval? Dan kun je een boete op de mat verwachten.

Nein

Het zou wel zo eerlijk zijn als dat ook voor buitenlanders zou gelden, maar dat zit er voorlopig niet in, schrijft minister Van Veldhoven aan de Kamer. "Verschillende gesprekken met de Duitse autoriteiten hebben duidelijk gemaakt dat zij, vanwege hun opvatting van de privacyregelgeving, de benodigde gegevens niet willen uitwisselen vóórdat een overtreding is vastgesteld", aldus Van Veldhoven.

En dat is nou net jammer, want voor het handhaven van de milieuzones moet je juist de gegevens vooraf hebben, zodat het systeem weet of een auto wel of niet aan de regels voldoet.

Hoop voor België

Andere EU-landen willen ook geen gegevens delen, schrijft de minister. Alleen voor België koestert het ministerie nog goede hoop. De verwachting is dat in de loop van volgend jaar de Belgische autoriteiten wel automatisch gegevens willen uitwisselen.

Toch is dat ook nog geen zekerheidje: want het nog te formeren kabinet in België moet daarvoor nog wel een verdragswijziging goedkeuren.

Staande houden

Overigens betekent dit niet dat buitenlandse automobilisten in vieze diesels helemaal veilig zijn: als de politieagent van dienst een overtreding ziet, kan er natuurlijk nog wel een boete uitgedeeld worden.