Personal Finance

Een huis kopen in 2020? Geduld, geduld, geduld (en geld)

Door Sam Trompert··Aangepast:
© ANPEen huis kopen in 2020? Geduld, geduld, geduld (en geld)
RTL

Wie van plan is zijn of haar eerste huis te kopen in 2020 kent vast dat onzekere gevoel: is dat wel slim, kopen op het hoogtepunt? Is het eigenlijk wel het hoogtepunt? Komt er recessie aan, waardoor de prijzen ineens dalen? Kortom: ben je veel te laat, of net te vroeg?

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar terugkijken kan wel. Het jaar 2019 begon met voorzichtige tekenen van afkoeling op de huizenmarkt. De gemiddelde prijzen van koopwoningen stegen iets minder hard en het aanbod nam iets toe, bleek uit cijfers van makelaarsvereniging NVM, afgelopen januari.

Aanbod neemt onvoldoende toe

Ongeveer een jaar later heeft dat optimisme enige nuancering nodig. "Er is nog steeds heel veel vraag naar woningen. De bevolking groeit enorm hard, veel harder dan alle prognosemodellen", analyseert hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer in de laatste RTL Z Huizenindex.

En dat terwijl het aanbod onvoldoende toeneemt. Dat lijkt het komend jaar niet te veranderen, vanwege teruglopende bouwvergunningen.

"Het is iets minder dan vorig jaar", vervolgt Boelhouwer, verwijzend naar de prijsstijgingen, "maar met tussen de 6 en 7 procent op jaarbasis: dat is nog steeds best wel veel."

"Na een jaar zoeken raak je wel geïrriteerd."

Huizenkopers Simone Plukkel en Ciska van Grootsveld kunnen erover meepraten. Simone zocht het afgelopen jaar met haar vriend een huis in Utrecht, Ciska zocht in Amsterdam. Een maandenlange zoektocht, in het geval van Ciska zelfs anderhalf jaar. "Je wordt al die bezichtigingen op een gegeven moment wel een beetje zat", zegt Ciska.

Overbieden

"We hebben heel veel bekeken, af en toe ook geboden. Elke keer zaten we er net naast. Of heel erg naast, in sommige gevallen. Dan gingen mensen zó overbieden. In het begin is zo'n proces leuk en ben je fris, maar na een jaar raak je wel geïrriteerd", gaat Ciska verder.

Ook Simone zag veel woningen, voordat er een winnend huis tussen zat. "Ik vond het vooral moeilijk om te bepalen of het een buurt is waar je wil wonen, om daar meteen een gevoel bij te krijgen", vertelt ze.

Uiteindelijk werd het een jaren '30-woning in de Utrechtse Dichterswijk. Een klushuis, waar nog veel aan moest gebeuren. Simone: "Daar waren we niet per se naar op zoek, maar het was ook geen no-go. We vinden het leuk en kunnen het ook allebei. En het is minder populair, dus er is minder concurrentie op de markt."

'Kamikazeactie'

Ciska en haar partner wisten uiteindelijk hun droomhuis te bemachtigen met een 'soort kamikazeactie', zoals ze het zelf noemt. Eigenlijk waren ze overboden door een ander. De koop was al rond, maar de partijen waren nog niet langs de notaris geweest.

"We wisten dat een huis pas verkocht is als het bij de notaris is beklonken. Voor die tijd kun je dus nog een bod doen", legt Ciska uit.

En dat deden ze dus. "Wij dachten: wat hebben we te verliezen? Het ergste is dat de makelaar ons verschrikkelijke aso's kan vinden." Maar als jouw bod uiteindelijk toch nog geaccepteerd wordt heb je je droomhuis te pakken. En zo geschiedde.

Gekste anekdotes

De Randstad blijft voorlopig dus het gebied met de gekste anekdotes over de huizenmarkt. Maar ook daarbuiten is een huis kopen, zeker in het starters- en middensegment, nog altijd ingewikkeld.

Zelfs in NVM-regio's waar volgens de laatste cijfers sprake was van een daling van de gemiddelde verkoopprijs is het krap, vertellen makelaars uit Grootegast en noord-Limburg.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Want laat je niet foppen: een dalend gemiddelde wijst nog niet op dalende huizenprijzen. In deze markt duidt dat vaker op het feit dat de meest gewilde, en dus duurdere, huizen 'op' zijn. Overgebleven kopers wijken dan uit naar omliggende, goedkopere gebieden.

"We merken een stijgende lijn in het aantal westerlingen dat deze kant op komt", vertelt makelaar Wieger van der Velde. De regio's Grootegast en Surhuisterveen behoren tot zijn werkgebied. Die westerlingen vergroten de vraag en dus de krapte in het gebied.

200.000 euro

Makelaar Maarten Pijnenborgh, die in Noord-Limburg werkt, ziet vergelijkbare taferelen. De prijzen zijn wellicht wat lager dan in de grote steden, de drukte is er niet minder om. "Starterswoningen tot 200.000 euro zijn er amper. Als je die een keer hebt staat er een rij op de stoep", vertelt hij.

"En wij hebben ook te maken met commerciële beleggers. Die hebben de centjes wel bij zich, dus het is aanlokkelijk om aan dat soort partijen te verkopen, maar voor de leefbaarheid is dat niet altijd goed."

Niet afschrikken

Want de jonge mensen die in de regio naar een woning zoeken wijken daardoor uit naar andere gebieden, terwijl de commerciële beleggers voornamelijk verhuren aan arbeidsmigranten die maar tijdelijk van zo'n woning gebruik maken.

"In een dorp wil je uiteindelijk verkopen aan mensen die er willen blijven wonen", aldus Pijnenborgh.

De belangrijkste tip voor huizenkopers in 2020 blijft dus: geduld. Maar laat je ook niet afschrikken. "Uiteindelijk viel het hele proces me toch wel mee", concludeert Simone Plukkel over de jacht op haar Utrechtse huis. "Vooral lijkt het heel intimiderend. Het lijkt groot en ongrijpbaar, maar als je eenmaal in die molen zit is het eigenlijk heel logisch en gaat het ook heel snel."

Video: Hoogtepunt huizenmarkt nog niet in zicht

Hoogtepunt van de markt

Blijft de onzekerheid over kopen op het hoogtepunt van de markt? Check dan deze video, waarin we vragen van potentiële huizenkopers beantwoorden met experts. 

Lees meer over
Woningmarkt