Carrière

Eric reist als clown bij Cirque du Soleil de wereld over: 'Wie wil dit nou niet?'

Door Frederique Dormaar··Aangepast:
© Miranda KollerEric reist als clown bij Cirque du Soleil de wereld over: 'Wie wil dit nou niet?'
RTL

Goede clowns zijn schaars. En de Nederlander Eric Koller is toevallig een heel goede clown. Daarom wilde het prestigieuze Cirque du Soleil hem maar wat graag hebben. "Het is een beetje alsof je als amateurvoetballer wordt gebeld door FC Barcelona."

Circusartiest Eric Koller (46) reist alweer vier jaar de wereld over met Cirque du Soleil. "We zijn nu in het Canadese Vancouver en volgende maand staan we in de Royal Albert Hall in Londen."

Ziek zijn is geen optie

Het is hard werken als clown bij Cirque du Soleil. Wekelijks heeft Koller acht tot tien optredens waarin de clown ook nog eens een grote rol heeft. Alleen op maandag zijn de artiesten altijd vrij en een keer in de maand ook op dinsdag. En ziek zijn? Dat is eigenlijk geen optie, want er is maar één clown. Al kan inmiddels een speciaal opgeleide acrobaat invallen in geval van nood.

"Ja het is weleens veel", erkent Eric Koller, die is opgegroeid in Schagen. "Maar ik zou niet anders willen. We genieten ons suf!" Hij maakt deel uit van Luzia, een van de twintig voorstellingen van Cirque dus Soleil. Zijn vrouw en hun honden reizen met hem mee.

Clown zijn verkoopt niet

Eric Koller wordt door kenners geroemd om zijn 'lijf van elastiek' en zijn 'ijzersterke mimiek'. Hij werd weleens vergeleken met Mr. Bean, maar zelf had hij Waardenburg & De Jong als grote voorbeelden.

Twintig jaar speelde Koller al solovoorstellingen in Nederland voordat hij werd ontdekt en ingelijfd door entertainmentgigant Cirque de Soleil. Hij noemde zich toen nog cabaretier. "Ik was toen ook al clown, maar dat zei ik niet, want dan zou niemand meer komen. Clown zijn verkoopt niet."

Crisis in de theaterwereld

Hij verdiende een 'goeie boterham' aan zijn solovoorstellingen, waar zijn vrouw Miranda ook aan meewerkte. Alleen tijdens de financiële crisis werd het minder. "Je merkte dat mensen gingen bezuinigen op hun theaterkaartje."

Het was niet zo dat Koller droomde van een internationale carrière, maar zijn vorm van cabaret leende zich wel voor een stap over de grens. "Types als Bert Visscher en Freek de Jonge hebben niets in het buitenland te zoeken, maar ik ben taalloos."

© Miranda Koller

FC Barcelona belt

Tijdens een festival in de Schotse hoofdstad Edinburgh acht jaar geleden viel Koller met zijn absurdistische en acrobatische toeren op bij een scout van Cirque du Soleil. Pas drie jaar later ging de telefoon en werd hij gevraagd om bij Cirque du Soleil te komen.

Het voelde voor hem alsof hij werd gebeld door FC Barcelona. "Mijn vrouw en ik keken elkaar aan en dachten direct: Wowww! Dit is een mooie kans!" Al gold het aanbod alleen voor Eric en niet voor zijn vrouw Miranda. Terwijl ze samen de bv runden in Nederland.

Goede clowns zijn schaars

Hoewel Miranda niet officieel werkzaam is voor Cirque du Soleil, reist ze wel mee met haar echtgenoot. Ze heeft zich toegelegd op fotografie en legt als Backstage Moods vast wat er achter de schermen gebeurt.

Goede clowns zijn schaars legt Koller uit. "Clown zijn is een heel moeilijke discipline. En als ie heel goed is, gaat ie niet meer in een circus werken, maar gaat hij zijn eigen weg", legt de Nederlander uit.

© Instagram @kollertheworld

Rode draad in de voorstelling

Toch koos Koller wel voor Cirque du Soleil. Grappend: "Het staat heel goed op je cv en je mag betaald reizen. Wie wil dit nou niet?"

Koller heeft een heel bepalende rol in de voorstelling. De meeste artiesten hoeven maar enkele keren op, maar Koller wel acht keer. "Ik ben een soort rode draad door de voorstelling heen."

Een bepalende rol dus, die maar weinig mensen kunnen. Daar zal Cirque du Soleil, een van de grootste live entertainmentbedrijven ter wereld, wel flink wat geld voor over hebben, maar daar wil Koller niets over zeggen.

Van Moskou tot Gran Canaria

Wel is algemeen bekend dat artiesten bij Cirque du Soleil per voorstelling worden betaald, soms een bonus krijgen, maar geen pensioenopbouw hebben. Verder worden de accomodaties van de artiesten betaald door het bedrijf.

Een jongleur, Aron Crane meldt dat muzikanten en clowns beter worden betaald dan acrobaten en dansers. En beroemde artiesten, bijvoorbeeld bekende olympische sporters, krijgen weer beter betaald. Cirque du Soleil wil dit niet bevestigen.

Of hij ooit nog eens in de Nederlandse theaters te zien zal zijn met een solovoorstelling? Wie weet, alleen voorlopig niet. Koller en zijn vrouw hebben dit jaar sowieso nog Londen, Moskou, Gran Canaria en Valencia op het programma staan.

Maar eerst gaan ze kerst vieren met hun Canadese vrienden. Alleen Eerste Kerstdag overigens. Op Tweede Kerstdag staat Koller alweer in de piste.

Lees meer over
CircusClownCarrière