Nibud komt met corona-bespaartips: 'Opzeggen wat je kunt missen'
Veel Nederlanders verkeren opeens in onzekere tijden. Mensen die het al lastig hadden krijgen het zwaarder, anderen maken zich zorgen nu zekerheden wegvallen. Om hen te helpen heeft het Nibud een speciale gids uitgebracht om grip te houden op geld in tijden van crisis.
Zzp'ers zien bijvoorbeeld opdrachten wegvallen. Mensen in loondienst zien dat het slechter gaat met het bedrijf waar ze werken en vragen zich af: bestaat mijn baan straks nog? De overheid heeft een groot steunpakket opgetuigd om salarissen over te nemen, maar het is onvermijdelijk dat er ook bedrijven over de kop zullen gaan.
Ingrijpende gebeurtenis
De coronacrisis kan een ingrijpende inkomensdaling veroorzaken voor mensen, schrijft het Nibud. Het instituut voor budgetvoorlichting raadt mensen aan om eens goed naar de eigen portemonnee te kijken. "Voor veel mensen is dit een heel ingrijpende gebeurtenis", zegt woordvoerder Karin Radstake.
"We raden in principe aan om hetzelfde te doen als bij andere gebeurtenissen waar er van het ene op het andere moment veel kan veranderen." Volgens het Nibud is het volgende belangrijk om goed helder te hebben:
- Wat zijn mijn inkomsten?
- Wat zijn mijn uitgaven?
- Wat verwacht ik dat eraan komt?
- Hoe kan ik daarop anticiperen?
"Je moet stress voorkomen, dan maak je onhandige keuzes", zegt Radstake. "Als je ziet dat het misgaat: trek aan de bel en zoek hulp. Ga juist nu niet in je eentje worstelen ermee."
Opzeggen wat je kunt missen
Het Nibud raadt aan om goed naar zaken als abonnementen te kijken. Vaak zorgen abonnementen op sportclubs, goede doelen of tijdschriften ervoor dat de maandelijkse kosten snel oplopen. Mocht je zonder baan komen te zitten, kan het verstandig zijn die kosten te schrappen.
Daarnaast verwijst Nibud naar de pagina met eigen bespaartips. Daar staan nu nog veel tips over goedkoop op stap gaan, zoals naar gratis evenementen of concerten. "Die moeten nog aangepast worden", zegt Radstake lachend. "Je kan nu even niet naar de kroeg of uit eten, dus die verleiding is er niet. Maar het is wel verstandig om goed na te denken over boodschappen."
Pas op met internetshoppen
Verder waarschuwt het Nibud voor de verleiding per e-mail: bij veel mensen stroomt de mailbox vol met mooie aanbiedingen. "Er zijn veel mensen die nu denken: ik betaal even 150 euro voor een sportapparaat voor thuis, of verdien het in deze lastige tijd om toch even iets anders leuks te kopen. Dat is een valkuil, als je het niet kan betalen."
Verder raadt het Nibud aan om zo snel mogelijk in actie te komen op het moment dat het erop lijkt dat je je baan en inkomen kwijt raakt. Als je in dienst bent, kan de werkgever via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) aan de overheid vragen om het volledige salaris door te betalen. Meer informatie staat hier.
Bij echte werkloosheid, dus als je contract afloopt, je ontslagen wordt of als een bedrijf failliet gaat, moet je je zo snel mogelijk melden bij het UWV.
Zzp-regeling
Voor zzp'ers is er een andere regeling, de TOZO (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Zzp'ers en andere zelfstandigen kunnen maximaal drie maanden inkomensondersteuning krijgen tot bijstandsniveau. Daarnaast is een bedrijfslening mogelijk.
Hoeveel inkomensondersteuning je ontvangt hangt ook af van de inkomsten en huishoudsituatie. Het bedrag hoeft niet te worden terugbetaald. Meer informatie voor zzp'ers is hier te vinden bij de Rijksoverheid of hier bij de Kamer van Koophandel.