Tips

Een sollicitatievideo opnemen: dit zijn de do's en don'ts

Door Editie NL··Aangepast:
© iStockEen sollicitatievideo opnemen: dit zijn de do's en don'ts
RTL

In deze coronatijden bezichtigen we huizen door middel van een filmpje, skypen we met opa en oma en ook steeds meer sollicitaties vinden online plaats. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw sollicitatiefilmpje eruit springt?

Dat vroegen we aan sollicitatie-expert Aaltje Vincent. En zij heeft nogal wat bruikbare tips. Want, zegt ze: "Jouw potentiële toekomstige werknemer beslist in zeven seconden of hij of zij meer van jouw video wil zien."

Volgens haar zijn er twee dingen erg belangrijk: "De video moet technisch in orde zijn en qua inhoud moet je ervoor zorgen dat je echt van het scherm afspat."

Daglicht en ondertiteling 

"Wat de techniek betreft: je kunt de video gewoon opnemen met je smartphone. Die kwaliteit is goed genoeg. Als je gaat opnemen, zorg er dan voor dat je goed in de camera kijkt en dat er daglicht op je gezicht valt."

Aaltje Vincent.
Aaltje Vincent.

Daarnaast moet het geluid goed zijn en de achtergrond neutraal. "En ondertitel jouw videopitch. Dat zorgt ervoor dat degene die de selectie maakt, de video overal kan bekijken. En maak het filmpje niet langer dan één minuut."

'Gebruik props'

Als alle techniek in orde is, moet je er natuurlijk nog voor zorgen dat jij degene bent die uitgekozen wordt. "Je moet meteen iets doen waarmee je het hart van de ander pakt. Als je over jezelf gaat praten alsof je een nieuwslezer bent, dan zul je de kijker niet raken."

Vincent adviseert sollicitanten daarnaast om het beeld te versterken. "Dit doe je met zogenaamde 'props'. Dat zijn voorwerpen die jouw woorden ondersteunen. Als jij in jouw vorige baan als directiesecretaresse zakenreizen hebt georganiseerd en je hebt toevallig een wereldbol in huis liggen, pak die er dan vooral bij en laat deze zien."

'Maak het persoonlijk en uniek'

De videosollicitatie is volgens Vincent dé manier om een levendige indruk achter te laten. "Je hebt bewegend beeld en mensen horen en zien je meteen." 

Zorg er daarom ook voor dat je uniek bent. "Zeg niet dat je 'betrokken' of een 'organisatorisch talent' bent. Dat kan iedereen zeggen. Maak het persoonlijk."

Lees meer over
SolliciterenCoronavirusCarrière