Staycation

Op vakantie in eigen land: prijzig, maar het kan nog steeds

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPOp vakantie in eigen land: prijzig, maar het kan nog steeds
RTL

Het vakantiegeld is binnen, maar vanwege het coronavirus duurde het even voordat je de knoop durfde door te hakken over je vakantie. Nu is het besluit genomen: geen costa of pizza, maar weg in eigen land. Wat kan er nog en, ook niet onbelangrijk, wat kost het?

Vorig jaar ging 84 procent van de Nederlanders op vakantie. Van die vakanties, waar overigens ook nachtjes weg onder vallen, had 44 procent de bestemming Nederland. Door het coronavirus maken dit jaar wel minder mensen vakantieplannen: 7,2 miljoen ten opzichte van 11,9 in 2019.

Van die 7,2 miljoen mensen is 1,8 miljoen van plan in Nederland te blijven. En daar zou het weleens kunnen gaan wringen. 

Heel duur

"Ik was toevallig net aan het kijken met vrienden om weg te gaan in Nederland", zegt Goof Lukken, docent toerisme aan de Breda University. "We zochten een bungalow of een camping; die waren of niet beschikbaar, of heel duur." 

Niet zo gek, vindt hij. "Sowieso gaan veel Nederlanders standaard op vakantie in eigen land. Veel mensen gingen er vanuit dat een vakantie naar het buitenland er niet in zou zitten door corona. En ook nu het wel kan, denken ze: ik blijf lekker in Nederland, dat geeft meer rust, dan ben ik zo thuis als er iets is." 

Vakantie in eigen land, ofwel 'staycation'. Hoe doe je dat?
Lees ook

Vakantie in eigen land, ofwel 'staycation'. Hoe doe je dat?

Niet opeens tarief verdubbelen

Gevolg: de vraag wordt groter dan het aanbod, waardoor de prijzen stijgen. Lukken: "Het laatste gaatje wordt benut." Vanwege de coronamaatregelen zijn op veel campings nu nog niet alle kampeerplekken beschikbaar, hoewel het de vraag is hoe dat in het hoogseizoen zal gaan.

Een woordvoerder van koepelorganisatie voor kampeer- en bungalowbedrijven Recron kan niet bevestigen of ontkennen dat de prijzen dit jaar hoger zijn dan anders. "Ik kan me wel voorstellen dat ondernemers de verloren vakanties van dit voorjaar een beetje goed willen maken en dat je daardoor de prijzen wat ophoogt." 

Daar plaatst ze wel direct een kanttekening bij. "Dat kan een beetje, maar niet eindeloos. Het campingtarief kun je niet opeens verdubbelen. Dan komen de mensen niet meer." 

Minimaal 1000 euro

Een rondje langs grote bungalowparken leert dat er nog wel het een en ander te huur is midden in de zomervakantie (laatste week juli, eerste week augustus, als alle regio's vakantie hebben). Dat kost een gezin van vier sowieso 1000 euro voor een week, maar al snel meer. 

Wil je het wat luxer aanpakken, in een park in populaire provincies als Gelderland (de Veluwe) en Noord-Holland en op de Wadden, dan ben je zo tussen de 1700 en 2200 euro kwijt. 

Veel populaire campings zijn ook al volgeboekt, of hebben alleen hier en daar nog een nachtje plek. 

Kost dat?

Komen die bedragen een beetje overeen met wat we in andere jaren uitgeven aan een vakantie? In de jaarlijkse vakantiegeldenquête van het Nibud verwachtte de helft van de deelnemers in 2019 meer dan 2000 euro aan de langste vakantie (vaak de zomervakantie) uit te geven. De andere helft verwachtte juist minder uit te geven.

Dat bedrag zou niet alleen de accommodatie, maar ook het geld voor de reis en voor eten en drinken bevatten.

Hogere prijzen

Uit (voorlopige) cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederlanders vorig jaar gemiddeld 1291 euro uitgaven aan hun vakantie, in zowel Nederland als het buitenland. Ongeveer een week vakantie in Nederland kostte Nederlanders per persoon zo'n 239 euro.

De huidige laagste bungalowprijzen vallen daarbinnen, maar ook de hogere prijzen zullen voor een deel van de Nederlanders geen probleem zijn. Aan een vakantie naar het buitenland geven we meestal een stuk meer uit. 

Lees meer over
VakantieVakantiegeldToerismeNederland