RTL Z Huizenindex

Eerste scheurtjes van corona zichtbaar op de woningmarkt

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANPEerste scheurtjes van corona zichtbaar op de woningmarkt
RTL

Bedrijven, de arbeidsmarkt, de economie: allemaal zijn ze hard geraakt door de coronacrisis. Maar de huizenmarkt lijkt op het eerste gezicht wel immuun te zijn voor de gevolgen van de pandemie. Daar komt binnenkort wel langzaam verandering in.

Het ging in het tweede kwartaal nog wel voorspoedig, blijkt uit de RTLZ Huizenindex. Die index is een soort thermometer van de huizenmarkt: het combineert de huizenprijzen, de transacties en de vraag. Je zou, door de coronacrisis, misschien een lagere stand van die huizenindex verwachten, maar niks is minder waar.

In het tweede kwartaal kwam de index uit op een stand van 72. Dat is het hoogste cijfer sinds eind 2017. Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer komt dat doordat er nog steeds veel vraag is. Tegelijkertijd is het woningtekort nog steeds groot en is de hypotheekrente laag.

Meer huizen verkocht

Daarnaast zijn er in het tweede kwartaal nog weinig mensen economisch getroffen door de coronacrisis. Huizenzoekers durven ook gewoon nog te kopen. In het tweede kwartaal zijn er zelfs méér huizen verkocht dan een paar maanden eerder. Er werden 37.600 huizen verkocht, een groei van 14 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

En dat terwijl er een lockdown werd afgekondigd en Nederlanders zoveel mogelijk thuis moesten blijven. Overigens is wel een daling te zien als je het aantal verkochte huizen vergelijkt met tweede kwartaal vorig jaar. Ten opzichte van 2019 werden er 4 procent minder huizen verkocht. Ook het aantal bezichtigingen per woning neemt wat af.

Huizenkopers willen vaker een tuin

Het profiel van huizenkopers is wel wat veranderd, stelt Boelhouwer. Meer huizenzoekers dan voorheen willen graag een tuin. En Nederlanders die geen vast contract hebben of die in kwetsbare sectoren werken zijn voorzichtiger.

Boelhouwer: "Je hoort het ook van makelaars. Vooral mensen die bij de overheid, in de zorg en bij grote bedrijven werken zijn nog actief op de markt. Mensen die in de reisbranche en de entertainment werken zijn minder actief op zoek naar een huis."

Meer groen en een groter huis: we willen anders wonen door corona
Lees ook

Meer groen en een groter huis: we willen anders wonen door corona

Banken strenger

Banken zijn ook kritischer geworden door de coronacrisis. "Ze zijn vooral strenger geworden bij de nieuwbouw, ze verstrekken bijvoorbeeld minder snel een overbruggingshypotheek. Banken kijken ook strenger naar inkomens en zijn huiveriger bij zzp'ers", vertelt Boelhouwer.

In de prijzen is nog niet terug te zien dat het crisis is. Kopers bieden nog altijd gemiddeld 1,5 procent boven de vraagprijs. Je betaalt gemiddeld 335.000 euro voor een huis, 35 procent meer dan in 2008.

Ook in 2020 stijgt de gemiddelde prijs door. In het derde kwartaal verwacht Boelhouwer een stijging van 2 procent. "We hadden begin dit jaar verwacht dat de prijzen 4 tot 6 procent omhoog zouden gaan in 2020. Die percentages gaan we wel halen, misschien zelfs iets meer."

Minder vertrouwen

Maar het tij lijkt langzaam te keren. "Het vierde kwartaal wordt wel wat spannender", aldus de hoogleraar. Door de oplopende werkloosheid en misschien zelfs een tweede lockdown kan er een groter effect ontstaan.

Het duurt sowieso altijd wel even voordat een crisis ook de huizenmarkt raakt. Meestal daalt eerst het vertrouwen, na een half jaar worden de transacties geraakt en daarna volgen de prijzen, vertelt Boelhouwer.

En dat vertrouwen wordt nu ook wel echt geraakt, blijkt uit een vertrouwensindex. "In april, bij de start van de crisis zie je echt wel een forse daling van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt. We zaten zo rond de 106 en dat daalde naar 91. Nu zitten we op 93, dat is echt wel laag."

Lees meer over
NVMWoningmarktMakelaar