Bedrag loopt op

Uitval gestrest personeel enorme kostenpost voor werkgevers

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© GettyUitval gestrest personeel enorme kostenpost voor werkgevers
RTL

1,3 miljoen Nederlandse werknemers hadden in 2019 last van burn-outklachten. Het bijbehorende verzuim kost werkgevers steeds meer en loopt in de miljarden euro's.

Het uitvallen van personeel als gevolg van stress kostte bedrijven in 2018 zo'n 3,1 miljard euro, zegt onderzoeksbureau TNO op basis van nieuwe cijfers. In 2017 was dat nog 2,8 miljard euro. Het bureau doet (twee)jaarlijks onderzoek onder zo'n 4.000 werkgevers en 60.000 werknemers.

Over 2019 en 2020 zijn nog geen bedragen bekend, maar TNO verwacht niet dat de kosten zullen dalen. "Over 2019 zal het nog wel meevallen, want we zien over dat jaar voor het eerst een stabilisatie in het aantal mensen met klachten", zegt onderzoeker Wendela Hooftman van TNO.

Loondoorbetaling

De kosten voor verzuim hangen samen met hoeveel mensen er uitvallen, hoe lang ze uitvallen en de hoogte van hun loon. "We berekenen de kosten aan de hand van loondoorbetaling bij verzuim", zegt de onderzoeker. In 2019 stegen de loonkosten en zullen daarom ook de verzuimkosten toenemen.

In 2020 komt corona dan nog om de hoek kijken. "Wat we nu zien, is dat het aandeel mensen met stressklachten in de eerste helft van dit jaar nog gelijk blijft", aldus Hooftman. In 2019 gaf 17 procent van alle werknemers aan burn-outklachten te hebben. Dat blijft over de eerste maanden van 2020 gelijk. "Dat is het positieve nieuws", aldus Hooftman.

Alarmerende stijging ziekteverzuim door coronastress, angst voor golf van burn-outs
Lees ook

Alarmerende stijging ziekteverzuim door coronastress, angst voor golf van burn-outs

Corona op lange termijn

Maar de metingen zijn begin dit jaar gedaan. Het virus was pas net ten tonele verschenen en tot dat moment ging het goed met de Nederlandse economie. "We weten simpelweg nog niet wat corona doet met het verzuim op de langere termijn", zegt Hooftman. Het zal verschillen per sector denkt ze.

De verwachtingen over onze stressniveaus en het verzuim door de daarmee gepaard gaande klachten zijn in elk geval niet hoopgevend en het zal Hooftman dan ook verbazen als de bijbehorende kosten dalen.

De intrede van de herfst in combinatie met grote onzekerheid hoe lang de strengere overheidsmaatregelen van kracht zullen zijn, zorgen voor somberheid bij de grote groepen thuiswerkers en een alarmerende stijging in het verzuim.

Burn-outs op de loer

Burn-outs liggen en masse op de loer, zo denken verschillende psychologen. "Naast een tweede coronagolf komt er ook een mentale golf aan", zo stelden ze eerder tegenover RTL Z.

Thuiswerken is voor velen prettig, maar als het té lang duurt, zorgt het voor stress en eenzaamheid. Daar moeten werkgevers mee aan de slag, vinden sommige kenners. Iets dat volgens Hooftman ook steeds vaker gebeurt. "Meer werkgevers zeggen er actief mee bezig zijn, ze geven werknemers bijvoorbeeld meer autonomie om hun werkdag in te richten."

Lees meer over
Beter werkenStressBurn-outZ link in bio