Somber vooruitzicht

Huis, pensioen, salaris: gevolgen haperende economie op een rij

Door Sam Trompert··Aangepast:
© GettyHuis, pensioen, salaris: gevolgen haperende economie op een rij
RTL

Dit jaar krimpt de Nederlandse economie iets minder hard dan verwacht, maar de groei volgend jaar valt tegen. Dat is in een notendop de meest actuele verwachting van het Centraal Planbureau die vandaag is gepubliceerd. Dit is wat jij daar in je portemonnee van kan merken.

1. Loongroei zwakt af, werkloosheid loopt op

Werkenden zien hun inkomsten nauwelijks groeien. De stijging van de cao-lonen komt uit op 1,4 procent, raamt het CPB. Dat is een fractie hoger dan de verwachte inflatie van 1,3 procent.

Nu het economisch slecht gaat hebben veel bedrijven een excuus om niet mee te gaan in de eisen van vakbonden bij cao-onderhandelingen. FNV zet bijvoorbeeld in op een loonstijging van 5 procent, voor 'vitale sectoren'. 

Onderaan de streep zou de koopkracht nog wel stijgen, maar de waarde daarvan is misschien wel kleiner dan ooit. Wie zijn baan verliest - en dat zijn er nogal wat komend jaar - merkt niets van koopkrachtstijging. De werkloosheid komt uit op zo'n 6 procent. Begin 2020 was dat nog 3 procent.

Werkloos op straat? Zo werkt het vangnet als je je baan verliest

2. Minder pensioen voor helft van de gepensioneerden

Het CPB gaat definitief uit van een verlaging van de pensioenen voor de helft van de gepensioneerden. Of dat echt gaat gebeuren hangt af van de stand van de dekkingsgraden op 31 december, maar het CPB raamt in elk geval dat die te laag zullen zijn.

Pensioenfondsen mogen al een veel lagere dekkingsgraad hebben dan officieel is toegestaan: 90 procent. Dat betekent dat ze voor iedere euro die ze moeten uitkeren slechts 90 cent in kas hebben. De grootste fondsen, ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn, zitten zelfs daar onder.

"De gemiddelde korting bij de fondsen die moeten korten, bedraagt ongeveer 2 procent halverwege 2021", schrijft het CPB. Dat lijkt weinig, maar gepensioneerden krijgen dus te maken met dalende inkomsten, terwijl de prijzen in de winkels wel stijgen.

Economie flink hersteld, maar tweede golf zorgt voor nieuwe terugval
Lees ook

Economie flink hersteld, maar tweede golf zorgt voor nieuwe terugval

3. Huis kopen blijft moeilijk: verwachte afkoeling blijft voorlopig uit

Even dachten economen dat ook de huizenmarkt 'gewoon' de gevolgen van de coronacrisis zou gaan merken, met dalende huizenprijzen. Het CPB denkt daar inmiddels anders over.

Dit jaar zullen de huizenprijzen stijgen met 7,6 procent, in 2021 met 3,5 procent. Dat is een veel minder sterke stijging, maar alsnog: een stijging.

Een van de voornaamste redenen is het aanbod. Dat is en blijft laag. De bepleite impuls voor de nieuwbouw komt amper van de grond. Dat de vergunningverlening voor nieuwbouw dit jaar lager is dan gehoopt draagt ook niet bij.

Lees meer over
CPBWoningmarktPensioenenCAO