Als God in Frankrijk

Wijnboer worden? Peter verkoopt zijn wijngaard in de Dordogne

Door Frederique Dormaar··Aangepast:
© Jeltje JanmaatWijnboer worden? Peter verkoopt zijn wijngaard in de Dordogne
RTL

De Nederlandse wijnboer Peter Janmaat (77) verkoopt zijn wijngaard in de Franse streek Dordogne. "Je eigen wijn maken is het allermooiste wat er is, maar het werk wordt ons te zwaar." Nu zoekt hij een opvolger voor zijn 'uit de hand gelopen hobby'.

Peter en zijn vrouw Reina (70) zijn eigenaar van Cave Le Petit Pigeonnier, een bescheiden wijngaard nabij het dorpje St Chamassy in het departement Dordogne. De gepassioneerde wijnmakers worden te oud voor het zware werk. Daarom bieden ze hun wijngaard met 10.000 wijnplanten te koop aan.

Luie stoel met glas wijn

Want wie dacht dat een wijnboer het grootste deel van het jaar vanuit zijn luie stoel met een glas wijn in de hand naar zijn groeiende druifjes zit te kijken, heeft het mis. Het onderhoud van de planten is veel werk en wijn maken is erg complex.

Eind deze week reist Peter weer af naar zijn Cave. "En dan ben ik tot eind november fulltime aan het werk", legt hij uit.

Zoon Sicco helpt tijdens de pluk.© Jeltje Janmaat
Zoon Sicco helpt tijdens de pluk.

Tralies voor de ramen

Eigenlijk gaat Peter voor de tweede keer met pensioen. Toen hij zestig was stopte hij namelijk met zijn werk in Nederland. En nu stopt hij dus als Franse wijnboer. Peter ziet het zelf anders: “Ik ga nooit met pensioen. Ik zal altijd bijven werken.”

In een vorig leven was Peter eigenaar van een matrassengroothandel in Breukelen. "Ik zat voor mijn werk alleen maar binnen, tralies voor de ramen en bewakingscamera’s aan de gevel. Ik was blij als op maandag mijn spullen niet gestolen waren."

Peter wilde naar buiten en besloot zijn hart te volgen. Hij verkocht zijn bedrijf en startte samen met zijn vrouw een wijngaard bij zijn vakantiehuisje in Frankrijk. Dat begon klein in 2005. Zeventien jaar later geeft hij toe dat die hobby is een beetje uit de hand is gelopen. Hij runt samen met zijn vrouw opnieuw een serieus bedrijf.

Geen druppel wijn

De eerste vier jaar was het hard werken zonder een druppel wijn te produceren. "Ik dacht, maak ik het nog wel mee, dat die druiven ooit in een ton gaan?" 

Maar hun noeste arbeid werd beloond. Vorig jaar had Le Petit Pigeonnier zelfs de grootste oogst ooit: 7000 flessen.

Verkopen op campings

Dat is prachtig, maar al die wijn kun je niet in je eentje opdrinken. "Ik verkoop mijn wijn online en in de zomermaanden op campings hier in de buurt", zegt Peter, die de commerciële kant van het werk het minst aantrekkelijk vindt.

Hij en Reina doen alles zelf. Alleen met de pluk, het hoogtepunt van het jaar voor wijnboeren, hebben ze een week lang dagelijks zo’n 15 mensen die helpen om de druiven te plukken.

Dure grond

De prijs van wijngaarden in Frankrijk stijgen fors. Grond met het speciale AOP-keurmerk kostte in 2019 in gemiddeld 148.100 euro per hectare, dat is 9 procent duurder dan in 2016. Wijngrond zonder deze beschermde status kost gemiddeld 14.400 euro per hectare, dat is een stijging van 13 procent.

Overhevelen en bottelen

Ook de wijn maken ze zelf. Dat luistert nauw. Van maceratie tot alcoholische gisting en van persen tot overhevelen en bottelen. "Ik heb dat allemaal moeten leren."

Tot nu toe was het werk op de bescheiden wijngaard van 1 hectare met 10.000 wijnplanten net te behappen, maar nu wordt het te zwaar voor het echtpaar. Het is tijd om rustiger aan te gaan doen. "We willen ook weleens met vakantie", zegt Peter. Hij verkoopt zijn wijngaard voor 190.000 euro.

De kleinkinderen komen vaak op bezoek.© Jeltje Janmaat
De kleinkinderen komen vaak op bezoek.

'Nieuwe eigenaar moet moedig zijn'

De nieuwe eigenaar moet moedig zijn, volgens Peter. "Het is veel werk, de verdiensten zijn weinig en het is erg onzeker. We hebben jaren gehad dat het vreselijk vroor of hagelde. Dan is je oogst nul." 

Maar je krijgt er een schitterend leven voor terug. "Je bent de hele dag buiten, lekker in de natuur. En als je zo’n trosje druiven ziet groeien, daar word je gewoon lyrisch van."

Zak met geld

Volgens Steven de Roo van nederlandsewijnboeren.nl  zijn er 40 a 50 Nederlandse commerciële wijnboeren in Frankrijk actief. Daar zitten enkele gevierde zakenlui tussen die met een grote zak geld een domein kochten:

  • Ilja Gort (reclameman), eigenaar van Chateau La Tulipe
  • Eric Albada Jelgersma (supermarktondernemer, stierf in 2018) eigenaar van Chateau Giscours
  • Eric Kurver (ondernemer) eigenaar van Maison Saint Aix
  • Joost van der Does (financieel directeur Euronext) eigenaar van Villebois Fournier Winery.
Lees meer over
WijnLandbouwBoerenCarrièreZ link in bioFrankrijk