Cateraar KLM mocht 'waterdief' na kwart eeuw dienst ontslaan
Een werknemer die in 2019 na een dienstverband van een kwart eeuw door het cateringbedrijf van KLM werd ontslagen wegens 'diefstal' van een flesje water, heeft zijn hoger beroep verloren. Ook het gerechtshof vindt dat hij terecht werd ontslagen.
De inmiddels 54-jarige man werkte sinds 1994 als productiemedewerker bij KLM Catering Services, dat de maaltijden in de vliegtuigen verzorgt.
In de herfst van 2019 zag zijn leidinggevende hoe hij de inhoud van een flesje bronwater, afkomstig uit een van de vliegtuigen, overgooide in zijn persoonlijke Dopper-fles, met de bedoeling om dat op te drinken.
Ontslag op staande voet
Daarop werd de man op staande voet ontslagen. Volgens zijn werkgever had de man kunnen en moeten weten dat hij geen drank of voedsel uit de vliegtuigen mocht gebruiken. Het bedrijf hanteert een 'zero tolerance'-beleid, waarbij werknemers hiervoor kunnen worden ontslagen.
De Haarlems kantonrechter gaf afgelopen zomer groen licht voor het ontslag. Daarop ging de man echter in hoger beroep. In die zaak stelde de werknemer dat hij zich niet voldoende had gerealiseerd dat hij zijn baan had kunnen kwijtraken door het water over te gieten.
Schadeclaim half miljoen
Ook vond hij de straf te zwaar gezien zijn lange dienstverband van 26 jaar en zijn kostwinnerschap. Door het ontslag op staande voet verloor hij ook het recht op een ww-uitkering. Als het cateringbedrijf hem niet terug in dienst zou nemen, wilde hij in totaal ruim 480.000 euro aan ontslagvergoedingen.
Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof blijkt dat de dorstige werknemer daar eveneens aan het kortste eind trok. Ook het hof oordeelt dat KLM Catering Services de man mocht ontslaan.
Verzachtende omstandigheden
Het hof acht bewezen dat de man wel degelijk wist dat het wegnemen van water niet was toegestaan.
Verzachtende en persoonlijke omstandigheden, zoals het feit dat het betreffende flesje zou worden weggegooid en de stelling dat de man door zorgen over de gezondheidstoestand van zijn vader niet alert was, legden volgens het hof te weinig gewicht in de schaal.
KLM mocht de man daarom ontslaan, en hoeft hem geen ontslagvergoedingen te betalen.
Keiharde ontslagregels
Bedrijven op Schiphol staan bekend om hun keiharde ontslagregels. Zo kwam het cateringbedrijf van KLM eerder in het nieuws, omdat het een medewerkster op straat zette die een hapje had genomen van eten om te proeven of het kip of vis was. Dat ontslag werd overigens wel teruggedraaid door de rechter.
Andere bedrijven op Schiphol ontsloegen of weerden medewerkers omdat zij pinda's zouden hebben meegenomen, een flesje cola van de opdrachtgever hadden gedronken of een fles wijn vergaten af te rekenen.