Thuiswerkvergoeding

Wettelijk recht om thuis te werken? Werkgevers zien het niet zitten

Door RTL Z··Aangepast:
Wettelijk recht om thuis te werken? Werkgevers zien het niet zitten
RTL

Een wet waarin is vastgelegd dat werknemers het recht hebben om thuis te werken, stuit op weerstand bij werkgevers. Zo'n regel zou alleen maar extra kosten met zich meebrengen, terwijl er prima onderlinge afspraken over gemaakt kunnen worden.

Dat gaat nu ook al best goed, is het beeld dat volgens werkgeversvereniging AWVN naar voren komt uit een enquête onder 448 bedrijven. Werknemers het recht geven om wanneer ze maar willen thuis te werken, ziet de belangenorganisatie niet zitten.

De AWVN sluit zich aan bij de kritiek van de Raad van State op het wetsvoorstel 'Werken waar je wilt' van GroenLinks en D66. Volgens het belangrijkste adviserende orgaan op het gebied van nieuw te maken wetten is er op dit moment helemaal geen noodzaak om een wet te maken waarin het recht om thuis te werken is vastgelegd. 

D66 en GroenLinks: maak van thuiswerken een recht
Lees ook

D66 en GroenLinks: maak van thuiswerken een recht

Op dit moment is "niet duidelijk (...) dat er een zodanig probleem is dat de wetgever moet ingrijpen", aldus de Raad van State. Werknemers en werkgevers hebben via cao's genoeg mogelijkheden om afspraken te maken.

'Drempel te hoog'

En stel dat er wel een wet zou komen, dan zou dat ook nog eens averechts kunnen werken, aldus Anne Megens van de AWVN. "In het wetsvoorstel wat er nu ligt, is de drempel heel hoog om een verzoek van een medewerker naast je neer te leggen. Je krijgt daardoor eerder meer tegenstellingen, dan minder", legt zij uit. 

Werkgevers zijn bovendien ook heel positief over het thuiswerken, dus het zal helemaal geen probleem zijn, verwacht de AWVN. Bij veel bedrijven zal ook als de coronapandemie voorbij is, nog best veel thuisgewerkt worden.

Dat geldt overigens lang niet voor alle bedrijven. Uit een onlangs uitgevoerd onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Z blijkt namelijk dat 1 op de 5 werkgevers wel weer volledig terug wil keren naar kantoor. 

Afscheid reiskostenvergoeding

Bij de meeste bedrijven zullen werknemers twee dagen in de week vanuit huis werken, en de rest op kantoor. Volgens een overgrote meerderheid van de ondervraagde bedrijven uit de AWVN-enquête willen werknemers dit zelf ook graag. 

Deze omslag, die is versneld door de coronacrisis, heeft er ook voor gezorgd dat veel bedrijven het mes hebben gezet in reiskostenvergoedingen. De meeste bedrijven zijn overgestapt op een variabele woonwerkvergoeding of de zogenoemde 'waarjewerkt-regeling'.

De eerste regeling is dat werknemers alleen de kosten vergoed krijgen die ze daadwerkelijk maken, de tweede is een combinatie van een reiskosten- en thuiswerkvergoeding. Werknemers krijgen dan één budget waaruit ze benzine of een treinkaartje kunnen betalen als ze naar kantoor gaan en kopjes koffie voor tijdens de dagen dat ze vanuit huis werken. 

Thuiswerkvergoeding

Het betalen van een losse thuiswerkvergoeding is ook flink in opmars. Een half jaar geleden betaalde nog geen 20 procent van de ondervraagde bedrijven een vergoeding aan thuiswerkende werknemers voor koffie en extra energie- en waterverbruik. Inmiddels heeft meer dan de helft van de bedrijven een thuiswerkvergoeding.

Het zijn vooral grote bedrijven die dit doen, blijkt uit de enquête. In de meeste gevallen krijgen werknemers een vast bedrag per dag die ze thuiswerken of gewoon per maand een vergoeding.

Gemiddeld gaat het om een bedrag van 35 euro per maand. Werkgevers die het per dag afhandelen, betalen gemiddeld 2 euro netto. Dat is ook wat budgetvoorlichtingsorganisatie Nibud adviseert. 

Lees meer over
AWVNThuiswerkenArbeidsmarktArbeidsrecht