Gasprijs door het dak

'Zorgen bij Nederlanders over snel stijgende energierekening'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP'Zorgen bij Nederlanders over snel stijgende energierekening'
RTL

Een meerderheid van de consumenten maakt zich zorgen over de rap stijgende energietarieven. Drie op de tien Nederlanders denken zelfs dat ze hun rekening niet meer kunnen betalen als de tarieven in hetzelfde tempo blijven stijgen.

Dat blijkt uit een peiling onder duizend Nederlanders van Pricewise. Van de ondervraagden zegt 17 procent nu al moeite te hebben om de rekening te betalen. 

Volgens de vergelijkingssite is de energierekening van een gemiddeld huishouden in de eerste helft van dit jaar al met 360 euro gestegen. Ten opzichte van vorig jaar was de stijging zelfs meer dan 500 euro.

Lage voorraden

De sterke toename is te wijten aan de oplopende tekorten aan gas als gevolg van het relatief koude voorjaar en de kostbare opwekking van stroom. Eerder constateerde Pricewise al dat de vraag naar gas groter is dan het aanbod. Ook de opwekking van elektriciteit is erg duur omdat er lange tijd relatief weinig zon en wind was.

Gasprijzen gaan door het dak: 'Bizar, en dan moet de winter nog komen'
Lees ook

Gasprijzen gaan door het dak: 'Bizar, en dan moet de winter nog komen'

Pricewise gaat bij zijn berekeningen uit van de prijzen voor een eenjarig vast contract met een verbruik van 3500 kilowattuur aan stroom en 1500 kubieke meter gas. De gastarieven voor één jaar liggen momenteel op het hoogste punt ooit. Het tarief voor stroom bereikte het hoogste punt sinds 2009.

'Dure winter'

Tomas Bleker van de prijsvergelijker is somber over de komende tijd. Zelfs een zachte winter drukt de energierekening dit jaar nauwelijks. "Als de prijzen blijven stijgen, wordt het een heel dure winter, waarbij je kunt verwachten dat ook de variabele energietarieven per 1 januari een verhoging tegemoetzien."

Andere Europese landen zitten met hetzelfde probleem en nemen maatregelen om de pijn te verzachten. Zo hebben onder meer Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland en België al de energiebelasting al verlaagd, of overwegen dat.

Energiebelasting

Nederland heeft nog geen aanpassingen aangekondigd. In een recente Kamerbrief laat staatssecretaris Dilan Yeşilgöz van Economische Zaken en Klimaat weten dat het kabinet de ontwikkelingen van de energierekening 'nauwgezet' monitort, maar geen invloed heeft op prijsstijgingen in de markt.

Omdat een groot deel van de energierekening bestaat uit belastingen kan de overheid wel relatief eenvoudig fiscaal ingrijpen. Van de totale energierekening van een huishouden bestaat bijna de helft uit heffingen. Het gaat onder meer om belasting op gas en stroom, vergoedingen aan netbeheerders voor het transport en btw. 

Lees meer over
Dilan YesilgozGaswinningEnergieEnergierekeningBelastingEnergiecrisis