Personeelstekort groeit

Eén op de drie werknemers benaderd voor andere baan

Door Sjors Rodenburg··Aangepast:
© Ronald van den Heerik/ANPEén op de drie werknemers benaderd voor andere baan
RTL

Veel bedrijven kunnen nauwelijks aan goed personeel komen en worden daarom steeds brutaler. Meer dan één op de drie werkende Nederlanders is afgelopen kwartaal minstens één keer benaderd door een andere werkgever of recruiter voor een nieuwe baan.

Dat blijkt uit cijfers van de Intelligence Group, dat sinds 2003 data over de Nederlandse arbeidsmarkt bijhoudt. Volgens de marktonderzoeker is de vraag naar personeel nog nooit zo groot geweest, terwijl het aanbod van actieve baanzoekers een laagterecord heeft bereikt.

Werkgevers, al dan niet met hulp van buiten, worden daarom steeds assertiever. Benadering vindt inmiddels over de volle breedte van de arbeidsmarkt plaats, maar is de druk het hoogst in de techniek, het advieswezen en functies op directieniveau. Van de ingenieurs zijn maar liefst twee op de drie gevraagd elders te komen werken.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Intelligence Group ziet ook een toename van de platformen in de werving van mensen. Voor HBO- en WO-functies wordt daarbij vooral gebruikgemaakt van LinkedIn, middelbaar- en praktisch opgeleiden worden voornamelijk gevonden via specialistische uitzendbureaus en verzamelsites zoals Indeed.

Hunten op datingsites

Maar omdat veel werkgevers allemaal dezelfde methoden gebruiken om nieuwe mensen te vinden, neemt de druk alleen maar toe, zegt directeur Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group. "Iedereen vist in dezelfde vijver. De hele industrie zit achter zijn laptop. Ze zijn vergeten hoe het is om contact te maken met de doelgroep."

Bedrijven moeten volgens hem dan ook meer 'out-of-the-box' gaan denken. Als voorbeeld noemt hij het hunten van personeel op datingsites. "Daar zijn technici en IT'ers oververtegenwoordigd. Als je goed je best doet, kun je daar rustig mensen vinden." Maar ook het ouderwets flyeren komt volgens hem weer helemaal terug.

Waasdorp is ervan overtuigd dat als het personeelstekort nog lang aanhoudt werkgevers steeds creatiever worden. Zo durft hij de voorspelling wel aan dat het niet lang duurt voordat de eerste werkgever met een huisgarantie komt. "Als je nog jong bent en bij je ouders woont, is dat aantrekkelijk. Geloof me: we gaan nog veel gekke dingen zien."

Lees meer over
LinkedInIndeedArbeidsmarktPlatformeconomie