Minder afwezig

Yoga of uurtje fitness: van sporten tijdens werk presteer je beter

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Dirk HolYoga of uurtje fitness: van sporten tijdens werk presteer je beter
RTL

In plaats van lunch achter je bureau even een half uurtje hardlopen, klinkt goed toch? En die saaie vergadering wordt een stuk leuker in het bos. Sporten, of op z'n minst bewegen, tijdens werktijd is goed voor werknemers, én dus ook voor werkgevers, zeggen onderzoekers. "Mensen die tijdens werktijd sporten, scoren hoger."

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen die sporten beter in hun vel zitten en meer energie hebben. En dat vertaalt zich weer door naar de werkvloer. "Mensen die veel sporten, zijn minder vaak afwezig", vertelt Anne van der Put, die als promovendus aan de Universiteit Utrecht onderzoek doet naar de rol van vitaliteitsbeleid binnen bedrijven.

"Even sporten doorbreekt het patroon van de hele dag achter je pc zitten."

Samen met Evelien van Leeuwen, die promoveert op de duurzame inzetbaarheid van medisch specialisten, breekt ze een lans voor het stimuleren van sporten onder werktijd. 

Horecabazen lokken personeel met korte werkweek en borrels na werktijd
Lees ook

Horecabazen lokken personeel met korte werkweek en borrels na werktijd

"Je kunt je beter concentreren, het is ook een soort van pauze", vervolgt Van der Put. Een pauze die mensen vaak overslaan, door 'even snel achter hun bureau te eten'. "Even sporten doorbreekt het patroon van de hele dag achter je pc zitten, waardoor je aan het eind vaak niet meer helder kunt nadenken."

Sporten = scoren

Kortom, het is in het belang van de werkgevers zelf om hun personeel in de baas z'n tijd te laten sporten. Bij bedrijven waar dit wordt gestimuleerd, zijn werknemers op hun beurt extra gemotiveerd om zich in te zetten voor de organisatie, vertelt Van der Put. "Mensen die tijdens werktijd sporten, scoren hoger."

Dat belang onderkennen ze bij verzekeraar a.s.r. Voor de coronacrisis werkte het bedrijf al 'tijd en locatie onafhankelijk en was er dus veel ruimte om de werk-privébalans in orde te maken', vertelt woordvoerder Petra Smale. 

Werknemers worden beoordeeld op wat ze leveren, wanneer ze werken maakt daarbij niet uit. Sterker nog: het bedrijf stimuleert haar personeel om tijdens werk te sporten. "We hebben een sportschool in het pand, waar overdag lessen worden aangeboden. Je kunt er yogaën of even een uurtje fitnessen", vertelt Smale. 

Boswandelingen

Sinds het begin van de coronacrisis biedt het bedrijf workshops aan die personeel vanachter de computer kan doen, om hen regelmatig te laten bewegen. "Oefeningen waar je je niet voor in een sportoutfit hoeft te hijsen en niet van bezweet raakt", legt de woordvoerder uit. Zo organiseerde het bedrijf ook wel eens een boswandeling.

Erg belangrijk, aldus Van der Put. Alleen al het signaal dat het kan, zonder dat mensen er gebruik van maken zorgt er al voor dat werknemers zich beter voelen, en ook beter presteren. Leidinggevenden hebben hier een belangrijke rol in, bijvoorbeeld door zélf ook af en toe even te sporten tijdens werktijd. 

Videobellen in de ban

"En als je zelf niet zo veel sport, zorg dat je je medewerkers laat weten dat het oké is, dat ze zich niet schuldig voelen", adviseert Van der Put. Ze heeft ook praktische tips, zoals de afspraak om géén meetings te plannen tussen 12 en 14 uur. "Of ga eens bellend vergaderen in plaats van via Zoom, want dan kun je wandelen in plaats van dat je achter je computer moet blijven zitten", legt ze uit. 

"De werkgever profiteert er ook van hé, als je sport."

Het opheffen van de huidige lockdownregels, waardoor het makkelijker wordt om voor of na werk te sporten, zou geen verschil moeten maken volgens haar. "Na werk moet je weer andere dingen, of heb je geen puf meer en dan komt het er nooit meer van. Als je het onder werktijd doet, dan heb je het vast gehad."

Waar een wil is...

En ook bij beroepen waar een pauze van twee uur onmogelijk is, is aandacht van de werkgever voor sporten van belang. "Medisch specialisten kunnen niet even tijdens een operatie een half uurtje gaan hardlopen, dat is logisch", legt Van der Put uit. 

"Toch kun je wel iets regelen, als werkgever, bijvoorbeeld door een gezamenlijke sportactiviteit te organiseren", vertelt zij. Er is ook meer mogelijk dan vaak gedacht wordt, betoogt zij. "Mensen denken dat ze onmisbaar zijn, maar dat valt wel mee. Als je je kind moet ophalen omdat het ziek is, gaat het werk ook gewoon door toch?" Ze wil maar zeggen: waar een wil is, is een weg. "De werkgever profiteert er ook van hé, als je sport."

Lees meer over
Universiteit UtrechtSportThuiswerkenBeter werken