Coronabesmettingen

Mag een werkgever je verbieden om op wintersport te gaan?

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoMag een werkgever je verbieden om op wintersport te gaan?
RTL

Jaarlijks gaan een miljoen Nederlanders op wintersport, met name naar Oostenrijk. Niet alle bedrijven zullen daar blij mee zijn, nu de omikronvariant daar huishoudt onder (Nederlandse) skileraren. Mag je werkgever je verbieden om af te reizen naar de sneeuw?

In Oostenrijk, en dan vooral in wintersportgebied Tirol, groeien de zorgen over het aantal besmettingen onder personeel op de pistes. De autoriteiten in het gebied zeggen dat veel leraren zijn besmet met de nieuwe omikronvariant, ook Nederlandse.

Wel of niet de ski's op

Dat lijkt wintersportliefhebbers niet tegen te houden. Veel Nederlanders trokken nog snel naar Oostenrijk voordat de quarantaineplicht inging. Zo'n duizend Nederlanders die onlangs in Oostenrijk zijn geweest, testten in de week in aanloop naar 4 januari positief op het coronavirus.

Stel, je hebt al je coronavaccinaties gehad, een boosterprik gehaald en eventueel de verplichte PCR-test voor Oostenrijk geboekt. Ondanks bovenstaande deprimerende berichten over besmettingen staat niks een week op de latten je nog in de weg. Kan je werkgever op het laatste moment nog roet in het eten gooien?

Mag een werkgever je verbieden om op vakantie te gaan naar het buitenland?
Lees ook

Mag een werkgever je verbieden om op vakantie te gaan naar het buitenland?

Een werkgever heeft in eigenlijk niets te zeggen over wat zijn of haar werknemers in hun vrije tijd doen. Dat is niet veranderd, ook al duurt de coronacrisis inmiddels al bijna twee jaar. Een werkgever mag een werknemer wel vragen om niet naar een bepaald gebied te reizen, maar kan het niet verbieden. Óók niet als daar een negatief reisadvies voor geldt.

Een werkgever is in principe verplicht om je loon door te betalen als je vervolgens in quarantaine moet, legde advocaat arbeidsrecht Suzanne Meijers al eerder uit. "Een uitzondering is wanneer je toch naar een oranje of rood gebied bent afgereisd terwijl je werkgever je al had afgeraden hier naartoe te gaan."

Dan neem je als werknemer een risico en is betaling dus niet verplicht.

Maar ja, de reisadviezen voor wintersportlanden als Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk staan momenteel niet op rood of oranje, maar op geel. Verandert dat de zaak? 

Niet te verbieden

Ja, zegt Meijers: dan gaat zo'n waarschuwing vooraf niet op. "Als werkgever kun je er niet veel aan doen als een werknemer afreist naar een land met een groen of geel reisadvies. Het gaat tegenwoordig veel minder om het reisadvies en veel meer over de vraag of je wel of niet gevaccineerd bent of getest hebt."

Op wintersport gaan naar een geel land en terugkomen met de omikronvariant is net zoiets als hier in Nederland een coronabesmetting oplopen op de (afgeschaalde) kringverjaardag van tante Truus, vergelijkt ze. "Of als iemand een gebroken been oploopt tijdens het skiën. Dat is ook pech hebben voor de werkgever, dat kun je ook niet verbieden." 

Het enige dat je als werkgever kunt doen, is de werknemer vriendelijk verzoeken zich te testen voordat hij of zij weer op de werkvloer verschijnt. Maar net als met vaccineren mag je het niet verplichten en er ook niet naar vragen of iemand het daadwerkelijk heeft gedaan. 

Hoewel we inmiddels alweer bijna twee jaar met het coronavirus te maken hebben, is er qua regels nog niks in beton gegoten, zegt Meijers. "Er is nog steeds weinig rechtspraak over. Stel, je gaat op vakantie naar een geel land dat ter plekke ineens oranje wordt en vervolgens moet je bij thuiskomst twee weken in quarantaine. Voor wie zijn de kosten dan? Dat is nog steeds onduidelijk."

Geen Nederlandse skiërs, geen omzet. Geen wonder dat Oostenrijk in zak en as zit.
Lees meer over
WintersportSkiënSnowboardenQuarantaineCoronatestOostenrijkZwitserlandFrankrijkItalië