Personeelstekort

Hoge inflatie, krappe arbeidsmarkt: maar hogere lonen, ho maar

Door RTL Z··Aangepast:
© Archieffoto ANPHoge inflatie, krappe arbeidsmarkt: maar hogere lonen, ho maar
RTL

Werkgevers zitten te springen om personeel. Het aantal vacatures steeg en de werkloosheid daalde, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het uitgelezen moment voor een fikse salarisverhoging, zou je denken.

Maar juich niet te vroeg. We vroegen drie deskundigen waarom een hoger loon er vooralsnog niet in zit.

Werknemers vertrekken niet

Werkgevers staan niet te trappelen om de salarissen te verhogen, zegt arbeidsmarktdeskundige Ronald Dekker, van TNO. Die terughoudendheid zit zo'n beetje in hun DNA, na decennia van loonmatiging.

Bovendien gaan hogere lonen werkgevers geld kosten en dat is slecht voor de concurrentiepositie. Maar als je tegelijkertijd roept dat het je omzet kost kun je je afvragen of dat slim is, analyseert Dekker.

Toch is het niet alleen de werkgever die loonstijgingen tegenhoudt. Werknemers zelf spelen ook een rol. Want, ze klagen misschien wel, maar toch blijven ze bij hun werkgever plakken. "Vertrekken, omdat de werkdruk bijvoorbeeld ergens zo is opgelopen, vergroot het krapteprobleem. De kans is dan groter dat bedrijven wel in actie komen."

Van de vakbond kun je steeds minder verwachten

Wat je zelf kan doen voor een hoger loon? Volgens econoom Piet Rietman van ABN Amro is het simpel: lid worden van een vakbond. Het aantal mensen dat lid is van bijvoorbeeld FNV of CNV daalt al jaren. In 1999 waren het er nog ongeveer 2 miljoen. Maar volgens het CBS zijn daar nu nog zo'n 1,5 miljoen mensen van over.

Daarmee neemt de macht van vakbonden dus ook af bij onderhandelingen over loonstijgingen. Maar misschien moeten we ons ook niet blindstaren op een cijfer over het cao-loon. Mensen onderhandelen ook zelf, op individueel niveau.

 

Gewild op de arbeidsmarkt: zo onderhandel je voor goed salaris
Lees ook

Gewild op de arbeidsmarkt: zo onderhandel je voor goed salaris

"Je moet zelf de messen slijpen", zegt Rietman daarover. "Als je het heel slim aanpakt kies je een baan waar veel vraag naar is en onderhandel je over een flink startsalaris. Je kan ook kiezen bij je huidige werkgever om meer uren te maken of promotie te maken als je weet dat er een tekort is."

Misschien moet je geduld hebben

De loonstijgingen zijn nu misschien nog beperkt, maar wat niet is kan nog komen. Bart van Krimpen is data- en arbeidsmarktanalist bij uitzendconcern Randstad en zag de afgelopen weken de vraag naar personeel 'behoorlijk snel' oplopen. Misschien komt de loonstijging nog, zegt hij.

En als het niet in loon zit, dan misschien in andere omstandigheden. "We merken dat bedrijven heel erg openstaan voor het meebewegen met de wensen van werkzoekenden", aldus Van Krimpen. Denk dan aan het aantal uren, thuiswerken, flexibele tijden. "Het is een breder pakket."

Lees meer over
ArbeidsmarktSalaris