Sterkste stijging sinds 1976

Levensmiddelen in één jaar ruim 11 procent duurder

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPLevensmiddelen in één jaar ruim 11 procent duurder
RTL

In juni betaalde je in de winkel voor levensmiddelen 11,2 procent meer dan een jaar eerder. Het is bijna een halve eeuw geleden dat levensmiddelen meer dan 10 procent duurder werden.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld geven Nederlanders 11 procent van wat ze besteden uit aan voeding. Een flinke prijsstijging van voeding raakt consumenten dus hard.

Vorige week maakt het CBS al bekend dat de inflatie die consumenten in juni voor hun kiezen kregen 8,6 procent was. De prijsstijging bij levensmiddelen, één van de onderdelen die meetelt voor het totale inflatiecijfer, was met 11,2 procent nóg hoger.

Vlees werd 16 procent duurder, vis 10 procent en zuivel 14 procent.

Groente, fruit en zuivel fors duurder geworden
Lees ook

Groente, fruit en zuivel fors duurder geworden

Inflatie nu breed zichtbaar

Dat de prijzen van levensmiddelen nu zo hard stijgen geeft aan dat de inflatie breed in de economie zichtbaar wordt, zegt econoom Frank Notten van het CBS. Eerder waren het vooral de energieprijzen, zoals gas en benzine, die stegen, en namen de prijzen van levensmiddelen nog nauwelijks toe, zegt hij. Maar nu is dat dus anders.

Dat nu levensmiddelen zo veel duurder worden, komt door twee zaken, aldus Notten. Ten eerste wordt energie gebruikt bij de productie van levensmiddelen, denk aan aardgas voor kassen.

In onderstaande video legt verslaggever Gert-Jan Verstegen uit wat krimpflatie betekent:

Daarnaast is bij het transport van levensmiddelen energie nodig, zoals diesel en benzine. Die hogere energiekosten worden doorberekend in de supermarkt, die ook nog eens energiekosten heeft, zegt Notten.

'Hogere producentenprijzen: geen goed teken'

Het is de vraag of de prijsstijging van levensmiddelen doorzet. Dat de producentenprijzen in mei met bijna 23 procent stegen is wat dat betreft geen goed teken, denkt hij. 

Normaal gesproken lopen de producentenprijzen negen maanden voor op de prijzen van levensmiddelen, aldus Notten. "Alhoewel niet altijd alle kostenstijgingen worden doorberekend aan consumenten."

Dat de producentenprijzen nu stijgen komt mogelijk mede door de energiekosten, maar je ziet ook veel problemen met oogsten, in India, Rusland en de VS, door onder meer droogte of strenge vorst, zegt hij.

'Levensmiddelen bij ons relatief goedkoop'

De stijging van prijzen van levensmiddelenprijzen in Nederland is overigens wat lager dan het gemiddelde in de Europese Unie. In heel wat landen is de inflatie hoger.

"Ook interessant is dat het prijsniveau van levensmiddelen in de winkel in Nederland lager is dan het Europees gemiddelde", aldus Notten. "Dat zou je niet verwachten, omdat het algehele prijsniveau en de lonen wel wat hoger liggen."

Lees meer over
CBSInflatie