Zorgen om economie

Consumenten waren nog nooit zo somber over hun portemonnee als nu

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey GroenewegConsumenten waren nog nooit zo somber over hun portemonnee als nu
RTL

Nederlanders zijn nóg negatiever over de economie en hun eigen financiële situatie dan in juli. Daarmee wordt voor de vierde maand op rij het laagterecord gebroken.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vertrouwen van consumenten was in augustus -54, tegen -51 in juli.

Daarmee zijn we op het laagste niveau beland sinds de metingen begonnen in 1986.

© CBS / RTL Z

Consumenten zijn vaker pessimistisch, zo was het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar -9. Maar de stand van -54 is ook veel lager dan tijdens de financiële crisis.

Een stand van -54 betekent dat van iedere 100 Nederlanders er 54 meer somber gestemd zijn dan optimistisch. 

Somber over economie en koopbereidheid

Vooral over de economie zijn Nederlanders negatief. Dat geldt voor zowel de economie in de afgelopen twaalf maanden, als in de komende twaalf maanden.

Ook de koopbereidheid, dat iets zegt over of we bepaalde uitgaven willen doen of liever de hand op de knip houden, daalt tot het laagste punt ooit gemeten.

Inflatie stijgt, koopkracht daalt

De laatste tijd is er nogal wat negatief nieuws over de economie. Zo is er onzekerheid over de stijgende energieprijzen, van onder meer benzine en aardgas.

In deze video leggen we uit wat koopkracht precies is :

Hogere energieprijzen stuwden in juli de inflatie op tot maar liefst 11,6 procent. Dat holt ook de koopkracht uit. De koopkracht van een doorsnee Nederlands huishouden krijgt dit jaar een klap van bijna 7 procent, verwacht het Centraal Planbureau (CPB).

Maar normaal gesproken zie je dat als het consumentenvertrouwen en vooral de koopbereidheid laag zijn, consumenten dan de hand op de knip houden. Toch zie je dat nu al een tijdje niet terug, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. 

Geen recessie

Meevaller is dat veel Nederlanders werk hebben. Er is zelfs een enorme krapte op de arbeidsmarkt en de werkloosheid is laag. Het CPB denkt dan ook dat de economie zowel dit jaar als volgend jaar zal groeien en dat een recessie zal uitblijven.

Van Mulligen is het wel met het CPB eens. "Een groot aantal vacatures en een hele lage werkloosheid gaan normaal gesproken niet samen met een recessie. Er kan altijd een recessie komen, maar het zou nu wel een hele rare zijn", aldus Van Mulligen.

Lees meer over
Consumentenvertrouwen