Klimaatdoelen

'Vervangen cv-ketels door warmtepompen moet 4 tot 5 keer zo snel'

Door Leon van Poppel··Aangepast:
© ANP'Vervangen cv-ketels door warmtepompen moet 4 tot 5 keer zo snel'
RTL

Het tempo waarin we cv-ketels vervangen door warmtepompen ligt te laag. Zo laag, dat de klimaatdoelen in gevaar komen als het tempo niet flink omhoog gaat. Daarvoor waarschuwt milieuorganisatie Natuur & Milieu vandaag. Met name de verkoop voor bestaande woningen komt nog niet van de grond.

Om de klimaatdoelen te halen is het vanaf 2026 verplicht om minstens een hybride warmtepomp aan te schaffen als je cv-ketel aan vervanging toe is. Maar volgens Natuur & Milieu gaan we dat in dit tempo niet redden.

Dat concludeert de milieuorganisatie op basis van haar eigen Gasmonitor 2022, die ze ieder jaar publiceert. Uit de cijfers blijkt dat vorig jaar 72.300 warmtepompen werden verkocht. Een stijging van 16 procent vergeleken met het jaar daarvoor, maar toch baren de getallen Natuur & Milieu zorgen.

In deze video zie je hoe je je huis van het gas afhaalt:

"Het aandeel warmtepompen is nog steeds te klein", aldus Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. Ter vergelijking, in 2021 gingen er 431.000 ouderwetse cv-ketels over de toonbank.

Van Tilburg: "Om de klimaatdoelen te halen en ook tijdig klaar te zijn met voor de uitfasering van de cv-ketel in 2026, moeten we ongeveer vier à vijf keer sneller warmtepompen installeren dan we nu doen. Dat is een behoorlijke tempoversnelling."

De verplichte hybride warmtepomp: dit betekent het voor jou
Lees ook

De verplichte hybride warmtepomp: dit betekent het voor jou

Levertijden

Maar wie nu een warmtepomp wil kopen, wordt geconfronteerd met lange levertijden. Op verzoek van RTL Nieuws keek Natuur & Milieu ook naar de verkopen van dit jaar. De verkopen stegen in februari significant door de hoge gasprijs, maar in maart zakten ze alweer in, door leveringsproblemen.

Ook blijft het lastig om gekwalificeerd personeel te vinden om een warmtepomp of een hybride warmtepomp, te installeren.

Overheid moet ingrijpen

Natuur & Milieu pleit daarom voor ingrijpen van de overheid. "De overheid moet erop gaan sturen dat de markt van hybride warmtepompen groter wordt, zodat mensen op de energierekening kunnen besparen."

Een ander probleem zijn de materiaaltekorten die zijn ontstaan als gevolg van de coronapandemie. Met name computerchips kunnen een probleem zijn. Om dat op te lossen zou er volgens Van Tilburg ten tijde van materiaalschaarste prioriteit gegeven moeten worden aan duurzame producten als warmtepompen, in plaats van bijvoorbeeld televisies of andere producten.

In deze video zie je hoe je een huis van honderd jaar in de winter een beetje betaalbaar warm houdt:

Lees meer over
Natuur & MilieuorganisatiesKlimaatKlimaatveranderingTechnologie