Rechter: wegens kanker ontslagen vrouw moet 33.000 euro meekrijgen
Een Limburgs zorgbedrijf dat een nieuwe medewerkster nog voor haar aantreden ontsloeg vlak nadat bij haar een agressieve vorm van kanker was ontdekt, moet de vrouw een ontslagvergoeding van 33.000 euro betalen.
Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de kantonrechter in Roermond. Volgens het zorgbedrijf werd de werkneemster niet ontslagen wegens haar ziekte, maar de rechter gelooft dat niet.
Longkanker
De vrouw tekende eind maart van dit jaar een nieuwe arbeidsovereenkomst bij zorgbedrijf Decozorg uit het Limburgse Elsloo. Bij haar nieuwe werkgever zou zij begin mei aantreden als dagbestedingscoach. Haar baan bij zorginstelling Zuyderland zegde zij op.
Op 12 april werd bij de vrouw echter een agressieve vorm van longkanker vastgesteld. Nadat zij haar nieuwe werkgever hiervan op de hoogte had gesteld, zegde Decozorg op 28 april een streep door de arbeidsovereenkomst.
Verboden onderscheid
Volgens de vrouw en haar echtgenoot zou de werkgever tijdens telefonische gesprekken hebben gezegd dat de overeenkomst werd ontbonden omdat de vrouw ziek was. In de officiële opzeggingsbrief schreef de werkgever dat het ontslag te maken had met 'de huidige situatie', zonder dat verder toe te lichten.
De zorgmedewerkster ging niet met het ontslag akkoord en stapte naar de rechter. Volgens haar maakt de werkgever met de opzegging van de arbeidsovereenkomst een wettelijk verboden 'onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte'.
Personeelsstop
Voor de rechtbank Limburg voerde het zorgbedrijf echter aan dat het ontslag van de vrouw helemaal niet het gevolg was van haar ziekte. De vrouw zou in maart zijn aangenomen, terwijl de financiële situatie van het bedrijf dusdanig zorgwekkend zou zijn dat er geen nieuw personeel in dienst genomen had mogen worden.
Volgens de werkgever was deze reden niet opgenomen in de ontslagbrief omdat het bedrijf wilde voorkomen dat er negatieve publiciteit en onrust in de organisatie zou ontstaan over de zorgwekkende financiële situatie.
Ongeloofwaardig
Uit de gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Roermond niet veel van de verklaring van het zorgbedrijf gelooft. Volgens de rechter heeft de werkgever zijn stellingen over de zorgwekkende financiële situatie niet weten te onderbouwen.
De kantonrechter schrijft dat 'niet anders kan worden geconcludeerd dat het door Decozorg aan de werkneemster gegeven ontslag onlosmakelijk verbonden is met haar ziekte’.
33.000 euro
Omdat er daarmee sprake is van een 'onrechtmatige en discriminatoire opzegging' moet het bedrijf de vrouw een zogenoemde billijke vergoeding betalen. De kantonrechter berekende die op 33.000 euro bruto, een bedrag ter grootte van een jaarsalaris inclusief transitievergoeding.
Advocaat Roel Heiligers van het zorgbedrijf zegt 'negatief verrast' te zijn door de uitspraak, en redenen te zien voor een eventueel hoger beroep.
Mogelijk hoger beroep
"Er is geen ontslag verleend omwille van de ziekte, maar tijdens de ziekte. De rechtbank hangt de uitspraak op aan de stelling dat de werkgever het ontslag tijdens de telefonische contacten toegeschreven zou hebben aan de ziekte. Maar daar is geen snipper bewijs voor", aldus Heiligers.
"Ik had verwacht dat de rechtbank een aanvullend bewijsrondje zou inlassen. De rechtbank is te kort door de bocht gegaan. En dan kan je uit de bocht vliegen."
Pensioenschade
Advocaat Rob van der Leeuw van de werkneemster is blij met de uitspraak maar ziet ook 'merkwaardige' aspecten.
"Zo hadden wij ook immateriële schade en pensioenschade gevorderd, die niet zijn toegewezen. Dat zou bij een eventueel hoger beroep nog bekeken moeten worden. De werkgever heeft destijds de rode loper voor mijn cliënte uitgerold, daar horen ook verplichtingen bij."