De prijzen bij jou in de buurt

Huizenprijzen dalen en dalen: verkopers verlagen vaker de vraagprijs

Door Sam Trompert··Aangepast:
© ANPHuizenprijzen dalen en dalen: verkopers verlagen vaker de vraagprijs
RTL

Koopwoningen zijn in de laatste drie maanden van 2022 goedkoper geworden. Voor het eerst in 9 jaar tijd is er sprake van een daling van de gemiddelde verkoopprijs, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. En niet zo’n kleintje ook. Het gaat om een daling van 6,4 procent. 

De mediane verkoopprijs komt uit op 407.000 euro, zo blijkt uit de jongste cijfers van makelaarsvereniging NVM. Dat betekent dat de helft van alle verkochte woningen onder die prijs is verkocht, de andere helft daarboven. 

'Extreem verhitte markt' voorbij

"De extreem verhitte markt lijkt daarmee achter ons te liggen", zegt waarnemend NVM-voorzitter Lana Gerssen in een reactie op de cijfers. "Al maak ik me wel zorgen over de betaalbaarheid gezien de gestegen hypotheekrente."

Veel minder huurwoningen, verhuursite ziet verkoopgolf onder beleggers
Lees ook

Veel minder huurwoningen, verhuursite ziet verkoopgolf onder beleggers

De hoogte van de hypotheekrente is een belangrijke reden voor de kanteling op de woningmarkt. De gestegen rente zorgt ervoor dat huizenkopers minder geld kunnen lenen voor de aanschaf van een huis. En wie minder kan lenen, kan ook minder betalen. Dat zet de prijzen onder druk.

Voor starters die al lang op zoek zijn naar een koophuis is dat niet per se goed nieuws, want de daling is in veel gevallen nog onvoldoende om het gat tussen hun maximale hypotheek en de vraagprijs van een koophuis te dichten. 

Aanbod stijgt

Huiseigenaren zetten ook sneller hun woning te koop. Wie bijvoorbeeld in afwachting was van de oplevering van een nieuwbouwhuis, wachtte voorheen zo lang mogelijk met de verkoop van zijn of haar oude huis. Als prijzen almaar doorstijgen is dat aantrekkelijk, maar als ze dalen gebeurt het omgekeerde. 

En dus is het aanbod fors groter in het afgelopen kwartaal. Er stonden zo’n 35.000 woningen te koop. Dat is een stijging van 18 procent, ten opzichte van het jaar ervoor. 

Bekijk hier de ontwikkeling van de huizenprijzen bij jou in de buurt: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook verlagen huiseigenaren vaker de vraagprijs, zo becijferde online aankoopmakelaar Walter Living op verzoek van RTL Z. Op basis van gegevens van huizensite Funda concluderen zij dat de vraagprijs van 1 op de 5 te koop staande huizen omlaag is gegaan, in 2022. 

Vraagprijzen omlaag

"In de tweede helft van 2022 is het aantal woningen dat in prijs is gedaald gigantisch gestegen ten opzichte van de eerste helft. De markt koelde snel af, waardoor veel mensen zich genoodzaakt zagen hun vraagprijzen te verlagen", reageert Steven van Wel van Walter Living. 

Hij geeft ook twee concrete voorbeelden. Een huis in Utrecht dat in augustus nog 1,5 miljoen euro moest kosten stond in december te koop voor 985.000 euro. Een Haags appartement kostte in oktober 275.000 euro. Inmiddels kun je voor 217.500 euro eigenaar worden. 

De vraagprijs van dit huis was volgens Walter Living eerder 275.000 euro. © Screenshot Funda.nl
De vraagprijs van dit huis was volgens Walter Living eerder 275.000 euro.

De kanteling op de huizenmarkt, na jaren van gigantische prijsstijgingen, is dus een feit. Analisten verwachten dat deze ook een tijdje zal aanhouden. "Het is een vrij brute omslag", zei risicobaas John Geeroms van verzekeraar Allianz Trade gisteren. Hij verwacht dat de huizenprijzen in totaal met zo'n 8 procent zullen dalen tot en met 2024. 

Dalende prijzen zijn een risico voor huiseigenaren, legt Sam Trompert van RTL Z uit. 

Sta jij al onder water? Dalende prijzen zijn risico voor huiseigenaren

Lana Gerssen, van de NVM, waagt zich niet aan dat soort verwachtingen. "We zien regelmatig voorspellingen over de prijsontwikkeling. Achteraf blijkt dan wat het écht is geworden. De woningmarkt heeft nu eenmaal haar eigen dynamiek. Voorspellen vereist een glazen bol en die is niet altijd helder."

Lees meer over
NVMWoningmarktLink in bioHuizenprijzen