Half jaar bij Eneco

Meer energieleveranciers met vaste contracten: 1 jaar bij Mega

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin UtrechtMeer energieleveranciers met vaste contracten: 1 jaar bij Mega
RTL

Er zijn meer energiebedrijven die een vast contract voor gas en stroom aanbieden. Bij Eneco kun je de prijs voor zes maanden vastzetten en bij het kleinere Mega zelfs voor een jaar.

De flinke stijgingen van de prijs voor gas en daarmee ook voor elektriciteit zorgde er eerder voor dat energieleveranciers geen vaste contracten meer aanboden.

Het was voor die bedrijven immers onaantrekkelijk om vaste contracten aan te bieden. Dat was vanwege de sterk wisselende prijzen en de onrust op de energiemarkt. Hierdoor werd het voor energieleveranciers duurder en risicovoller om hun inkoopprijzen voor langere tijd vast te leggen.

Tarieven Budget Energie onder prijsplafond: 'Overstappen loont'
Lees ook

Tarieven Budget Energie onder prijsplafond: 'Overstappen loont'

Bij een variabel contract kan de energieleverancier de tarieven tussentijds aanpassen als dat nodig is, zoals wanneer de inkoopprijzen flink stijgen.

Jaarcontract, maar wel hogere prijzen

Greenchoice bood al halfjaarcontracten aan. Nu doet Eneco hetzelfde. Daardoor hebben consumenten in ieder geval voor een half jaar zekerheid over de prijs die ze moeten betalen voor stroom en gas.

Mega doet er een schepje bovenop en biedt contracten voor een jaar aan. Mega rekent 0,65 euro per kilowattuur en 1,82 per kuub gas, aldus energie-expert Tom Schuitemaker van energievergelijker Pricewise. Eneco is goedkoper, met 0,40056 euro per kilowattuur elektriciteit en 1,5266 euro per kuub gas. Je betaalt dus meer voor de zekerheid die je hebt bij Mega, zegt Schuitemaker.

Prijsplafond

Tot aan de volumes die gelden voor het prijsplafond betaal je overigens de tarieven die daarvoor gelden: 0,40 per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kuub gas. De tarieven van Eneco en Mega lijken daarmee vooral interessant voor consumenten die meer verbruiken dan de volumes waarvoor het prijsplafond geldt.

Eneco is één van de drie grote energieleveranciers in ons land. Mega is een stuk kleiner, aldus Schuitemaker. Het is nieuw in ons land, maar in België claimen ze meer dan een half miljoen klanten te hebben.

Nieuwe opzegregels ACM

Zowel Mega als Eneco wijzen bij hun vaste contracten op de ACM, die nieuwe regels introduceert die op 1 april ingaan.

Consumenten kunnen nu nog relatief eenvoudig hun vaste contract ontbinden. Dat maakt het voor energieleveranciers bij de huidige schommelingen van gasprijzen minder aantrekkelijk om vaste contracten aan te bieden. Ze hebben namelijk wel al energie ingekocht voor hun klanten.

Prijsverschil betalen

Maar vanaf 1 april zijn er meer kosten aan verbonden voor consumenten om hun vaste contract op te zeggen. Zij moeten dan het prijsverschil tussen de marktprijs en de prijs van hun contract (die lager zal liggen, anders stap je niet over) gedurende de resterende looptijd van hun contract vergoeden aan hun leverancier.

Dat is vergelijkbaar met de situatie die nu al geldt als je je hypotheek, waarbij je het renteverschil gedurende de resterende looptijd moet vergoeden aan je bank.

Hieronder zie je wie er aanspraak kunnen maken op het speciale noodfonds voor mensen die moeite hebben de hoge energierekeningen te betalen:

Lees meer over
EnecoEnergieEnergierekeningGasleveringGasElektriciteit