Minder plasticvervuiling

Koffie in wegwerpbeker bij NS 35 cent duurder dan in eigen mok

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Fotopersburo Dijkstra / Cor SalveriusKoffie in wegwerpbeker bij NS 35 cent duurder dan in eigen mok
RTL

Vanaf morgen ga je extra betalen voor eten of drinken in een wegwerpverpakking dat je bijvoorbeeld op het station koopt of bij de snackbar. Het prijsverschil voor een bak koffie loopt op tot 30 cent bij Coffee Company en zelfs 35 cent bij winkels die geëxploiteerd worden door de NS, zoals de Kiosk, AH to Go, Julia's en Stationshuiskamer.

We gebruiken in Nederland gigantisch veel eenmalige wegwerpverpakkingen. Dagelijks gaat het om 19 miljoen koffiebekertjes, plastic milkshake-bekers en maaltijdbakjes.

Die belanden na een paar minuten, als de koffie is opgedronken, of de sushi is opgegeten, in de prullenbak. En soms ook op straat of in de natuur.

Gratis plastic koffiebeker of frietbakje? Vanaf 1 juli mag het niet meer
Lees ook

Gratis plastic koffiebeker of frietbakje? Vanaf 1 juli mag het niet meer

Betalen

Om de enorme hoeveelheid plastic (zwerf)afval wat te verminderen, mogen winkels vanaf morgen geen eten of drinken in gratis bekers of bakjes meer meegeven.

Je gaat dan betalen voor een plastic verpakking, of je laat bijvoorbeeld je koffie inschenken in je eigen mok, die je van huis meeneemt.

Kiosk, Julia's en Stationshuiskamer

Bij de NS kreeg je al 25 cent korting als je je eigen herbruikbare koffiemok of thermosbeker meeneemt. Dat blijft zo, maar tegelijkertijd moet je tien cent extra betalen voor koffie als je deze toch in een wegwerpbeker, die is gemaakt van papier met een laagje plastic, wilt meenemen. Het prijsverschil loopt dus op van 25 cent naar 35 cent: 2,25 voor koffie in je eigen mok of 2,60 euro in een wegwerpbeker. 

Bij Coffee Company moet je vanaf morgen ook tien cent betalen voor een wegwerpbeker. Maar als je van huis een beker meeneemt, dan krijgt je een korting van 20 cent. Het prijsverschil tussen een milieuvervuilende wegwerpbeker en een eigen beker is daarmee 30 cent.

In deze video zie je hoe consumenten het liefst hun snacks bij de snackbar gaan halen:

'Bakje voor pasta is nog uitdaging'

Als je iets te eten koopt, dan ga je vanaf morgen ook betalen voor wegwerpbakjes. Zo kost een plastic bakje voor je salade of pasta bij winkels van de NS dan 35 cent extra. Voor voorverpakte producten, zoals voor yoghurt of kauwgom, betaal je vijf cent extra.

Voor je pasta of salade kun je ook vanuit huis een eigen bakje meenemen, maar er is nog geen duurzame wegwerpvariant beschikbaar. "We zijn wel in gesprek over duurzamere alternatieven, maar dat is best een uitdaging", aldus woordvoerder Willemijn Weinands van de NS. Voor vloeibare stoffen, of iets dat warm is, zoals sauzen, heb je wel een verpakking van papier met een plastic laagje nodig, zegt zij. "De markt heeft daar nog geen goed duurzaam alternatief voor."

De NS kijkt nog wel naar een soort statiegeldsysteem, aldus Weinands.

Snackbars

Ook snackbars hebben het probleem dat verpakkingen vaak een plastic laagje hebben. "We zouden het liefst 0,001 cent vragen per verpakking, maar vijf cent is het minimale dat je mag rekenen, dus doen we dat", vertelt Martijn Boone, marketing en sales directeur van Kwalitaria, onder welke naam er 140 franchise snackbars zijn in Nederland.

De meeste consumenten halen verschillende dingen, bijvoorbeeld niet alleen patat, maar ook kroketten of een kaassoufflé, plus saus. Voor elke verpakking moet dan vijf cent worden gerekend. "Een kipsatémenu kan zomaar 20 tot 25 cent duurder worden", denkt Boone.

'Geen patat in bakje van huis'

Hij zegt wel dat hij het niet ziet zitten als consumenten met hun eigen bakje hun portie patat komen halen. Het is volgens hem onhygiënisch en er zou geen plek zijn op de balie.

Marco Hartman, van snackbar 't Harkje in Poeldijk, staat er nog wat geharder in. Een goed alternatief voor bakjes met plastic erin is er volgens hem niet. Hij zegt te weigeren geld te rekenen voor wegwerpverpakking en hij wil een proefproces uitlokken.

'Al 900.000 bekers minder'

Maar Weinands ziet nu al een verbetering. Zo werden er vorig jaar 3 procent minder wegwerpbekers verkocht bij de Kiosk, Julia's en Stationshuiskamer in vergelijking met een jaar eerder. "Dat lijkt niet veel, maar het gaat al om ruim 900.000 bekers."

In deze video zie je of statiegeldbekers bij McDonald's wel terugkomen:

Lees meer over
Nederlandse Spoorwegen (NS)PlasticsoepDuurzaamheidMilieuvervuilingMilieugevaarlijke stof