Opmerkelijk

Italië: pizza hoort in zelfde rijtje als Acropolis en piramides

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© EPA (Archieffoto)Italië: pizza hoort in zelfde rijtje als Acropolis en piramides
RTL

Het maken van pizza's volgens Napolitaanse receptuur is kunst, vinden de Italianen zelf althans. En daarom willen ze het door Unesco tot werelderfgoed laten verklaren.

Italië heeft een verzoek ingediend bij Unesco of het maken van Napolitaanse 'Pizzaiuoli' opgenomen zal worden op de lijst met immaterieel cultureel werelderfgoed. Die aanvraag kwam mede tot stand na een petitie die wereldwijd door meer dan 850.000 mensen werd ondertekend, schrijft The Guardian. Volgend jaar wordt er een beslissing genomen, in totaal hebben 33 landen 145 gebruiken of gewoonten voorgedragen om tot cultureel erfgoed bestempeld te worden. 

Thumbnail

 

De Napolitaanse pizzabakker Gino Sorbillo bakte speciaal voor de gelegenheid pizz's met een boodschap aan Unesco erop. 

De Italianen zetten hun inzending kracht bij door te wijzen op het belang van de pizza in de Napolitaanse én Italiaanse cultuur, het is volgens hen een symbool van het land dat over de hele wereld wordt herkend. Stille hoop is dat erkenning van het Unesco ook zorgt voor onderscheid van concurrentie van bijvoorbeeld de 'namaak-versies' uit bijvoorbeeld New York. 

Bakermat pizza margarita
Napels geldt als de bakermat van pizza en dan vooral de pizza margarita, waarvan de ingrediënten tomatensaus, mozzarella en basilicum corresponderen met de kleuren van de Italiaanse vlag. Verder is de Napolitaanse pizza beroemd vanwege zijn slappe bodem, in tegenstelling tot de pizza's uit Rome, die een dunne krokante bodem hebben. 

In de pizza-industrie gaat volgens de Italiaanse brancheorganisatie van agrariërs zo'n 10 miljard euro per jaar om en biedt het werk aan 100.000 mensen. 

De lijst van cultureel materieel erfgoed is overigens een andere als de Werelderfgoedlijst van Unesco, waar gebouwen of gebieden op staan die extra bescherming verdienen vanwege hun historische waarde. In Nederland staan onder meer de Van Nellefabriek in Rotterdam, de Waddenzee en de Amsterdamse Grachtengordel op die lijst. 

Lees meer over
UNESCOCulinairVoedingItalië